Babablog

A szoptatás védelme közös felelősségünk

A minden évben megrendezésre kerülő szoptatás világhete azt a célt szolgálja, hogy rámutasson az anyatejes táplálás fontosságára.

A szoptatás világnapját 1992 óta minden évben augusztus 1-jén ünnepeljük, és 2021-ben a szoptatás világhete augusztus 1-jétől egy héten át azzal a jelmondattal hívja fel a figyelmet a téma fontosságára, hogy a szoptatás védelme közös felelősségünk.

 szoptatás hete

Az anyatej a csecsemő számára optimális fejlődést és növekedést biztosítja, a szoptatás mind az anya, mind a gyermek számára sok egészségügyi előnyt is jelent, amellett, hogy erősíti a kettejük között kialakuló kapcsolatot. Számtalan különböző ok miatt alakulhat úgy, hogy az anya nem tud szoptatni, és ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne jó édesanya. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a megfelelő környezetben és támogatással, a helyes információk birtokában áthidalható egy-egy szoptatást érintő probléma, és zavartalanul folytatódhat a szoptatás.

 A tavalyi és az idei évben a Covid–19 járvány nagy kihívást jelentett és jelent a világ számára, így az egészség és a jóllét mindennél fontosabbá vált, mint ahogy az idei év jelmondatába sűrített közös felelősségvállalás és összefogás is, ami a szoptatás ügyére is kiterjed.

A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) több területre hívja fel a figyelmet, ahol világszerte változásra és fejlődésre lenne szükség ahhoz, hogy globálisan növekedjen, és a jelenlegi 41%-ról 2025-re 50%-ra emelkedjen a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált gyermekek aránya.

szoptatás világhete

Összefogással a szoptatásért

Kétségtelen, hogy nagy szerepe van a szoptatás sikerességében az egyészségügyi rendszernek, hogy a családok megfelelő információkat és állandó támogatást kapjanak a szoptatással kapcsolatban az egészségügyi ellátás során. Közös összefogással a szoptatásbarát környezet kialakítása kiemelten fontos. Nagy a szerepe a jogalkotásnak és a munkahelyi környezetnek is. A világ számos részén a munkavállaló szülők nem kapnak megfelelő támogatást sem a szülési szabadságot, sem a szülőbarát munkahelyek megteremtését illetően. A szülési szabadság időtartamának vonatkozásában csak néhány országban áll rendelkezésre 6 hónap, mely a WHO által is javasolt kizárólagos szoptatás időtartamát jelenti. Ennek fényében a magyarországi édesanyák kiemelten jó helyzetben vannak.

Támogatás nélkül nem megy

Az, hogy a szoptatás védelme közös felelősségünk, láthatjuk, hány területet érint az egészségügyi rendszertől, a jogalkotáson, a nemzeti döntéshozáson keresztül mind közösségi, mind egyéni szinten. Ezek mellett pedig más tényezők is elősegíthetik, hogy a szoptatás optimális módon valósulhasson meg. Ilyen például a nem szoptatásbarát társadalmi normák, szokások megváltoztatása, de nagyon fontos az anyát támogató apa és a tágabb család szerepe is, ahogy a média vagy a szociális támogató hálózatok, a szoptatástámogató szakemberek szemléletformáló jelenléte és munkája.

Az, hogy sikeres lesz-e a szoptatás, sok tényezőn múlik, viszont egyéni és közösségi szinten is felelősségünk van benne.

A WABA oldalán további információ olvashatók a szoptatás világhetével kapcsolatban: 

A szoptatás témakörével mi is foglalkoztunk korábbi blogbejegyzéseinkben:

A sikeres szoptatás titka

Az anyatej a legjobb a babának és a bolygónknak is

Bimbóvédő vagy bimbókiemelő?

Fotó: www.shutterstock.com