Babablog

A szülés jelei és előjelei

A szülés jelei, a magzatvíz elfolyása és a szülési fájdalom a szülés megindulását jelzik, de egyéb előjelek már korábban utalhatnak a szülés közeledtére.

A 9. hónap végére már valószínűleg türelmetlenül várod a szülés beindulását. Árgus szemekkel figyeled a tested minden egyes rezdülését, hogy vajon mikor jelentkeznek a szülés első jelei, mikor indul meg a szülés. A terhesség megállapításakor az orvos ugyan meghatározza a szülés várható időpontját, de a valóságban csak nagyon ritkán születik meg ilyenkor a baba. A legtöbb esetben vagy a terminus előtti 1-2 hétben, vagy a terminust kicsit túllépve jelentkeznek a szülés jelei és indul be a vajúdás.

A szülés jeleiként elég sok mindent lehet felsorolni, ezért érdemes ezeket az alapján csoportosítani, hogy mennyivel a szülés előtt jelentkeznek. Vannak a szülés közeledtét jelző tünetek, hívjuk ezeket a szülés előjeleinek. Ezek értelemszerűen nem a szülés tényleges beindulását jelzik, hanem azt mutatják, hogy közeledik a nagy nap, a tested felkészül a szülésre. Ezzel szemben vannak a valós jelek, amelyek megjelenése a vajúdás kezdetét, tehát ténylegesen a szülés beindulását jelzik.

szülés jelei

A szülés előjelei

A harmadik trimeszter végén, a szülés várható időpontjához közeledve észrevehetsz magadon apróbb jelzéseket, amelyek a szülés közeledtét jelzik. A szülés előjelei jelzés értékűek, tehát nem kell azonnal elindulni a kórházba, de érdemes tájékoztatni ezekről a szülész-nőgyógyászt. A szülés előjelei lehetnek:

  • jósló fájások,
  • baba fejének beilleszkedése,
  • nyákdugó távozása,
  • méhnyak megrövidülése,
  • méhszáj tágulása,
  • hasmenés szülés előtt,
  • fészekrakó ösztön.

Jósló fájások

A jósló fájások, vagy hivatalos nevén Braxton-Hicks féle összehúzódások akár több héttel a szülés előtt is jelentkezhetnek. Az újdonsült kismamák könnyen összetéveszthetik a valós szülési fájdalommal. Mi a különbség a jósló fájások és a szülési fájdalom között? 

A jósló fájások rendszertelenül jelentkeznek és rövid időn belül elmúlnak. A valódi szülési fájdalom ezzel szemben nem múlik el, egyre gyakrabban és egyre intenzívebben jelentkezik. Ha bizonytalan vagy, hogy neked vajon jósló fájásaid vannak, vagy már szülési fájdalmaid, akkor érdemes egy kicsit megmozgatni magad. Ha eddig feküdtél, akkor állj fel, sétálj egy picit; ha álltál, akkor pihenj le. A jósló fájások ugyanis helyváltoztatás után általában elmúlnak. 

Szülési fájdalom esetén ez nem segít, a fájdalom megmarad hiába változtatsz pozíciót. A nőgyógyász felé a klasszikus kérdés az szokott lenni, hogy jósló fájások után mikor indul be a szülés? A jósló elnevezés nem véletlen, mert nagyon nehéz pontosan megválaszolni ezt a kérdést csupán a jósló fájások jelentkezése alapján. Lehet csak napok, de lehet még hetek vannak hátra a szülésig. 

A baba fejének beilleszkedése

Az első babájukat váró kismamáknál a szülés előtt 2-4 héttel zajlik a baba fejének beilleszkedése a kismedencébe. Ez ugyan egy belső változás, de külsőleg is észrevehető, mivel emiatt az egész pocak lejjebb ereszkedik.

Persze ezt nem biztos, hogy egy avatatlan szem is észreveszi, de a tapasztaltabbaknak könnyen megakadhat ezen a szeme. Ha nem ez az első szülésed, akkor a baba fejének beilleszkedése lehet később történik, a közelgő szülés előtti napokban.

A baba fejének beilleszkedésével összefüggésben a hát alsó részén és a medencénél tompa fájdalom léphet fel, ugyanakkor némileg tehermentesülnek az eddig elnyomott belső szervek.

jósló fájások

A nyákdugó távozása

A nyákdugó távozása megint csak a szülés közeledtének jellemző előjele. A nyákdugó egy zselés, kocsonyás állagú, áttetsző anyag, ami a méhszájat zárja el a külvilágtól, hogy megvédje a magzatot az esetleges fertőzésektől. A nyákdugó távozásának nincs fix időpontja, a méhszáj tágulásával van összefüggésben. Lehet, hogy a szülést megelőző hetekben, napokban távozik, de lehet csak közvetlenül a vajúdás kezdetén, a magzatvíz elfolyásával együtt. 

Tipp: Hogyan ismerheted fel a nyákdugót? Mire figyelj oda a nyákdugó távozásánál? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz a A nyákdugó távozása valóban a szülés előjele? című cikkünkben.

A méhnyak megrövidülése

A méhnyak megrövidülése, felpuhulása, elvékonyodása a szülés egy olyan előjele, amelyet te magad nem vehetsz észre, merthogy ezt az orvos tudja hüvelyi vizsgálattal megállapítani. Az egyébként nagyjából 4 centi hosszú méhnyak a szülés előtti napokban 2 cm-re vékonyul.

A méhszáj tágulása

A méhszáj tágulása alapvetően már magának a szülésnek az első szakasza, a tágulási szakasz. De valójában a méhszáj tágulása már hetekkel korábban is elindulhat. Nem ritka, hogy a szülés várható időpontja előtt néhány héttel már 2-3 cm-es tágulást tapinthat az orvos. A méhszáj tágulása mindenképpen értékes információ, hiszen azt jelzi, hogy a tested megkezdte a felkészülést a szülésre.

Hasmenés szülés előtt

A szülés előtti napokban az emésztőrendszer is jelezheti, hogy közeledik a nagy nap. Szülés előtt néhány héttel a széklet lazább állagú lesz, akár még hasmenésre is lehet számítani. 

Fészekrakó ösztön

A szülés előtti jelek közül a fészekrakó ösztön a legnehezebben megfogható. Merthogy eleve az egész terhesség idején jellemző, hogy a kismamák a fészekrakó ösztön hatására rendezkednek, babaszobát csinosítgatnak, babaruhákat mosnak, vasalnak, hajtogatnak stb. 

A szülés előtti fészekrakó ösztön néhány héttel a szülés előtt jelentkezhet, ilyenkor mintha új erőre kapnál, hirtelen tele leszel energiával és tenniakarással. Végigtakarítod a házat és átnézed, hogy minden szükséges megvan-e a baba érkezéséhez. 

Tipp: A baba születéséhez nagyon sok mindent be kell szerezned. Kellenek ruhák, babaápolási termékek, szoptatáshoz dolgok és még lehetne folytatni a listát! Ha biztos szeretnél lenni, hogy semmiről sem feledkeztél meg, akkor érdemes átnézned a gondosan összeállított babakelengye listánkat.

A szülés jelei

Míg a szülés előjelei a közelgő szülést jelezték, addig a szülés jelei már valóban a szülés megindulását, a vajúdásnak a kezdetét mutatják. Ezek biztos jelei, hogy hamarosan, néhány órán belül már a karjaidban tarthatod a babádat:

  • magzatvíz elfolyása,
  • szülési fájdalom.

Ez a két dolog egyértelműen a vajúdás kezdetének, a szülés megindulásának jele. Ezen felül pecsételő vérzést is tapasztalhatsz a vajúdás kezdetén, de ez azért nem került az előbbi felsorolásba, mert pecsételő vérzés a terhesség 9 hónapja alatt máskor is jelentkezhet.

szülés jelei

A magzatvíz elfolyása

Amikor a magzatburok megreped, a magzatvíz elfolyik. Lehet, hogy csak szivárogni fog, de nagy lendülettel, egy erős sugár formájában is elfolyhat. Az elfolyó magzatvíz mennyisége attól függ, hogy a repedés a burok mely részén történt, illetve a baba hogyan helyezkedik el. Merthogy a baba a fejével eltorlaszolhatja a nyílást, megakadályozva ezzel a magzatvíz elfolyását.

Ne aggódj, véletlenül sem fogod összetéveszteni a csak szivárgó magzatvizet a vizelettel. Egyrészt a vizelet szúrós szagú, szemben a magzatvízzel, ami inkább édeskés. És míg a vizeletet vissza tudod tartani, addig a magzatvíznél erre esélyed sincs.

A magzatvíz elfolyása egyértelmű jel, hogy indulni kell a kórházba. Az se tartson vissza, ha esetleg még nem érzel szülési fájdalmat. A burokrepedés akkor is bekövetkezhet, ha a fájások még nem jelentkeztek.

A magzatvíz elfolyásánál érdemes megnézni, hogy milyen színű a magzatvíz. Normál esetben tiszta és áttetsző, esetleg halvány sárgás. Néha előfordul, hogy a magzatvíz zavaros, zöldes színű, ami meconiumos magzatvízre utal. Ilyen esetben az esetleges szövődmények miatt mindenképpen tájékoztasd erről a szülész-nőgyógyászt.

Idő előtti magzatburok repedésről akkor beszélhetünk, ha ez a terhesség 37. hete előtt következik be. Ez lehet hüvelyi fertőzés vagy terhesség alatti dohányzás következménye. Ikerterhesség esetén is gyakran következik be idő előtti burokrepedés, ami aztán koraszüléshez vezethet.

A magzatvíz elfolyása után a szülés általában 6 órán belül elindul. Ebben a köztes időszakban a baba védelme, a fertőzések elkerülése érdekében már tilos az ülőfürdő és a szexuális együttlét!

Korai burokrepedésről akkor beszélünk, ha már túl vagy a terhesség 37. hetén, a baba érett,  de amikor a magzatburok megrepedt, akkor a méhnyak még nem tűnt el teljesen.

szülés előtti napok tünetei

A szülési fájdalom

A valódi szülési fájdalom rendszeresen, az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik. Az egyre gyakoribb méhösszehúzódások intenzitása is erősödik. A legelső fájások nagyjából 15-20 másodpercig tartanak és 20 percenként jelentkeznek. Ez egészen odáig erősödik és sűrűsödik, hogy szinte szünet nélküli lesz a szülési fájdalom. Amint szülési fájdalmakra leszel figyelmes, kezd el mérni a fájások között eltelt időt! Ez fontos mutatója a szülés előrehaladtának és az orvosnak is ez lesz az egyik első kérdése, amikor beszélsz vele.

A nagy kérdés, hogy mikor kell elindulni a kórházba? Érdemes ezzel kapcsolatban előre egyeztetni a szülész-nőgyógyásszal, de általában ha már rendszeresen, körülbelül 10 percenként jelentkeznek ezek a fájások, akkor ideje útra kelni.

Tipp: A nagy sietségben ne felejtsd otthon a kórházi csomagot! A babakelengye lista ebben is a segítségedre van! Tételesen listázza mi mindenre lehet szüksége neked és a babának. Ha szeretnétek levetetni a köldökzsinórvért az őssejt tárolásához, akkor az őssejt mintavételi készletet is vigyétek magatokkal, mert azt csak közvetlenül a baba születése után lehet levenni!

A szülési fájdalomnál a fájdalomérzet átterjed az alhasról az egész méhre, sőt a combokban és a hátadban is érezhetsz fájdalmat. Ne lepődj meg, ha hányingert is tapasztalsz. A hányást és a hányingert a méhszáj tágulása okozza, teljesen normális jelenség. 

Pecsételő vérzés

A méhszáj tágulásával jelentkezhet pecsételő vérzés. Ez teljesen természetes, nem kell miatta aggódni egészen addig, míg a mennyisége minimális. Ha jelentős vérzést tapasztalsz, akkor azonnal kórházba kell indulni! 

Bár a pecsételő vérzés a vajúdás kezdetén is jelentkezhet, de az egész várandósság alatt előfordulhat, ezért önmagában a pecsételő vérzés még nem jelenti a szülés megindulását.

A kórházi csomag

A szülés várható időtartama előtt 3-4 héttel már célszerű a kórházi csomagot összepakolni, hogy ne érjen meglepetés. Ugyan a magzatvíz elfolyása és a szülési fájdalmak jelentkezése után a legtöbb esetben még van néhány óra addig, amíg megszületik a gyermeked, de néha a szülés lefolyása nagyon gyors és a szülési fájdalmak nagyon rövid időn belül válnak rendkívül intenzívvé. 

Éppen ezért, ha a szülési fájdalmak körülbelül 10 percenként jelentkeznek, akkor ne várj tovább, vedd magadhoz a kórházi csomagot és indulj el a kórházba!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com