Babablog

A szülés menete lépésről lépésre

A szülés közeledte sok nőben okoz szorongást és feszültséget. Ismerd meg ezt a fantasztikus folyamatot, és tudd meg, hogy mi történik a szülés szakaszaiban!

A szülés meghatározó és feledhetetlen élmény, hiszen végre világra jön a kisbabád, akit kilenc hónapon át a szíved alatt hordoztál. Ugyanakkor nagyon sok nő szorongással és feszültséggel indul neki ennek a csodálatos folyamatnak, amiben nagy szerepet játszik az ismeretlentől való félelem.

A szorongás pedig azért sem szerencsés, mert megnehezíti a szülés alatt fontos ellazulást is. Ezzel a cikkel, a félelmek eloszlatásában szeretnénk segíteni: ismerd meg velünk a szülés menetét és tudd meg, mire számíthatsz a szülés alatt!

Mi a szülés menete?

A természetes szülés 4 jól elkülöníthető szakaszból áll. Ezek a szakaszok a következők:

  • Tágulási vagy vajúdási szakasz: ezalatt a méhszáj teljesen kitágul, és a tested felkészül a baba kitolására.
  • Kitolási szakasz: a kitolási szakasz alatt a baba végighalad a szülőcsatornán és a végén világra jön.
  • Lepényi szakasz: ebben a szakaszban leválik és megszületik a méhlepény, valamint a magzatburok.
  • Megfigyelési szakasz: ekkor a baba és a mama állapotának, és az esetleges szövődményeknek a megfigyelése történik.

Mielőtt az első szakasz elkezdődne, már több jel utalhat arra, hogy a szülés hamarosan megindul. Ilyen jelek például a has leszállása, a magzat fejének beilleszkedése, vagy a nyákdugó távozása és a hasmenés is.

Tipp: Ha szeretnél többet megtudni a közelgő szülés jeleiről, olvasd el A szülés jelei és előjelei című cikkünket is!

szülés

A szülés első szakasza: a tágulási szakasz

A tágulás vagy vajúdási szakasz alatt a méhszáj fokozatosan tágul, és a tested felkészül a baba kitolására. A szakasz végén, a teljes kitáguláskor a méhnyak „eltűnik”, azaz teljesen egybeolvad a hüvellyel és együtt alkotják a szülőcsatornát.

Meddig tart a tágulási szakasz?

A tágulási szakasz két fázisból ell. Az első, úgynevezett latens fázisban általában csak enyhe fájdalom jelentkezik, és ekkor történik meg a méhszáj kezdeti tágulása. Ez a fázis hosszú ideig, akár 24 óráig is eltarthat, de nem kell aggódnod: ekkor még alig tapasztalsz fájdalmat.

A tágulási szakasz második fázisa az aktív fázis, amely 8-12 órán keresztül tart. Ekkor már erősödik a méhösszehúzódások intenzitása, egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig tartanak az immár rendszeresen jelentkező fájások.

A méhszáj ezalatt teljesen kitágul, és enyhe vérzést is tapasztalhatsz. Míg a vérzés mennyisége nem több, mint a menstruáció során tapasztalható mennyiség, addig ez teljesen természetes. Azonban ha nagyobb mennyiségű, élénkpiros vérzést tapasztalsz, akkor azonnal orvosi kivizsgálásra van szükség. Az erős vérzés ugyanis a méhlepény idő előtti leválását jelezheti. A tágulási szakaszban jellemzően megtörténik a magzatburok repedése és a magzatvíz elfolyása is.

A magzatvíz elfolyása

Bár a filmekben a szülés megindulását gyakran jelzik a magzatvíz özönvízszerű elfolyásával, a valóság mást mutat. Az esetek nagy részében ugyanis a fájások előbb jelentkeznek, mint a magzatburok megrepedése. Amennyiben ez nem így történik, idő előtti magzatburok repedésről van szó. Az is fontos tudnivaló, hogy a magzatburok repedése után nem feltétlenül távozik egyszerre a magzatvíz, hanem előfordulhat annak szivárgása is. Ilyenkor csak nagyon enyhe csordogálást fogsz tapasztalni.

Mire kell figyelned a magzatvízzel kapcsolatban?

  • A magzatvíz normális esetben átlátszó vagy halvány-rózsaszínes vízszerű folyadék.
  • Amennyiben ettől eltérő, sárgás vagy zöldes színt, esetleg kellemetlen szagot tapasztalsz, jelezd kezelőorvosodnak, ugyanis ez fertőzést, vagy magzati széklet jelenlétét mutathatja.
  • Fordulj orvoshoz, ha úgy gondolod, a magzatvíz szivárog, ha pedig nagyobb mennyiségű magzatvizet észlelsz, irány a kórház!

Előfordulhat, hogy a magzatburok nem reped meg a méhszáj teljes tágulásáig. Ilyenkor a magzatburok mesterséges megrepesztésére van szükség.

Tipp: A magzatvízszivárgás jelentősen növelheti a hüvelyi fertőzés kockázatát, ezért fontos, hogy időben észleld. Ebben nyújt segítséget A magzatvízszivárgás jelei című cikk.

A szülési fájdalmak

A szülési fájdalmakat ne keverd össze az úgynevezett jóslófájásokkal, melyek már hetekkel a szülés előtt megjelenhetnek. A legnagyobb különbség, hogy a jóslófájások rendszertelenek, testhelyzet változtatáskor gyakran enyhülnek, és nem olyan intenzívek.

Ezzel szemben a szülési fájdalmak rendszeres időközönként és egyre gyakrabban jelentkeznek. Eleinte 20-25 perces gyakorisággal tapasztalhatod a 15-20 másodpercig tartó fájásokat. A szakasz végén pedig már hosszabb, 30-45 másodperces fájások jelentkeznek, míg a fájások közötti szünet 1-3 percesre rövidül.

Mikor kell elindulnod a kórházba?

A kórházba indulás pillanata minden kismama számára központi kérdés. A következő tünetek azt jelzik, hogy eljött az idő:

  • Ha rendszeres, ismétlődő, egész hasra kiterjedő fájdalmakat tapasztalsz és a fájdalmak között jelentkező szünetek már csak 10 percesek.
  • Míg első szülés esetében a fájdalmak általában közepesen erősen jelentkeznek, második, vagy többedik szülés esetén enyhék is maradhatnak. Éppen ezért, ha az összehúzódásokat rendszeresen érzed, a fájdalom erősségétől függetlenül be kell menni a kórházba.
  • A magzatvíz elfolyásakor fájdalmak jelentkezése nélkül is el kell indulni a szülészetre.

A kórházi csomagodat érdemes úgy bepakolni, hogy külön táskába kerüljenek a szülészetre és külön táskába a kórházi tartózkodás többi napjára szükséges holmik. A szülészetre szükséges felszerelésről a kórházban kérj tájékoztatást.

Tipp: A kismama kórházi csomag című cikkünkben összegyűjtöttük, mire lehet szükséged a kórházban töltött napok alatt!

szülés menete

Mi fog történni a kórházban?

Kórházba érkezéskor elvégzik az elsődleges vizsgálatokat. Hüvelyi úton a méhszáj állapotát és a magzatburok állapotát ellenőrzik, valamint CTG (kardiotokográf) segítségével figyelik a baba szívműködését és a méhösszehúzódásokat. Ekkor szükséged lesz az addigi összes vizsgálati eredményedre is. Ezért ezeket célszerű előre, a szülészetre szánt csomagba készíteni.

A vajúdás alatt rendszeres időközönként megismétlik a vizsgálatokat, a közben eltelt időben pedig a vajúdást segítő tevékenységeket folytathasz, relaxálhatsz, zenét hallgathatsz. A testhelyzetek változtatása jótékony hatással van a szülés folyamatára, ezért ha lehetőséged van rá, használhatsz bordásfalat, fitlabdát vagy egyéb kiegészítőt.

Lehet-e enni, inni a vajúdási szakaszban?

Igen, lehet, sőt ajánlatos is. Nagyon fontos, hogy elegendő erőd maradjon a kitolási szakaszra. Érdemes ilyenkor könnyen felszívódó, szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani, hogy ne terheld a bélrendszert. Mellé szénsavmentes, rostban szegény folyadékot célszerű fogyasztani.

A szülés második szakasza: a kitolási szakasz

Ha a méhszáj teljesen kitágult, a magzatvíz pedig elfolyt, akkor elérkeztél a kitolási szakaszba. A kitolási szakaszban a fájdalmak gyakorisága és intenzitása a csúcspontjához ér, és az anyuka rendkívül erős nyomási késztetést érez. Ezek már a tolófájások, amelyek segítik az újszülött megszületését.

A magzat végighalad a szülőcsatornán, majd szabályos fekvés esetén az utolsó fájásokkal megjelenik a feje és a vállai. Ha ez megtörtént, akkor már túl vagy a nehezén, hiszen ezek a babád legszélesebb testrészei!

Mi a teendőd a kitolási szakaszban?

Ha elérkeztél a kitolási szakaszba, akkor elhelyezkedsz abba a pozícióba, amelyben majd a szülés történik. Manapság egyre többen választanak a háton fekvéstől eltérő, alternatív testhelyzetet, amely megkönnyíti a szülést. Ez akár lehet térdelő, vagy guggoló testhelyzet, sőt, néhány helyen lehet kádban is szülni. Ezekről a lehetőségekről tájékozódj előzetesen a kórházban!

Fontos tudnivaló, hogy a szülést szülésznő vezeti. Ő az, aki folyamatosan ellenőrzi a magzat előrehaladását a szülőcsatornában és kezével védi a gátat. Az orvos csak akkor avatkozik be, ha a szülésznő jelzi, hogy szükség van rá. Éppen ezért lényeges, hogy mindig próbálj meg a lehető legjobban együttműködni a szülésznővel, és kövesd a tanácsait.

A fájdalomcsillapítás lehetőségei

Választhatsz gyógyszeres fájdalomcsillapítást a szülés alatti fájdalmak enyhítésére. Ezt általában injekcióval adják be. Lehetőség van epidurális érzéstelenítésre is, ennek viszont az a hátránya, hogy a kismama kevésbé tud együttműködni a szülésznővel, az összehúzódások enyhébbek lehetnek és a szülés elhúzódhat.

Léteznek nem gyógyszeres lehetőségek is, melyben nagy szerepet játszik a megfelelő légzéstechnika elsajátítása, a relaxáció. A fájdalmat enyhíti a meleg is, például a melegvizes tömlő vagy a melegvizes kádban történő szülés.

Mikor avatkozik be orvos?

Orvos csak akkor avatkozik be a szülésbe, ha a magzat vagy az anyuka állapota indokolja. Túl hosszú vajúdás esetén oxitocin beadásával gyorsíthatja meg a folyamatot, illetve szükség esetén dönthet császármetszésről, vagy egyéb beavatkozásról.

Gátmetszés, beöntés – mikor szükséges?

Nagyon sok várandós nő aggodalmaskodik a beöntés vagy a gátmetszés miatt.

A beöntés alkalmazása kórházfüggő. Célja, hogy nyomás közben ne kerülhessen ki széklet a végbélből, mert ez növeli a fertőzésveszélyt. Ez könnyen előfordulhat, szülés közben a legtöbb nő a végbélre helyezkedő nyomás miatt érez székelési ingert is. A beöntés alkalmazásáról tájékozódj a kórházban!

A modern álláspont szerint, ha van rá lehetőség, a gátmetszést inkább elkerülik. A gát rugalmasságát te is elősegítheted gátmasszázzsal, melyet a szülés előtti pár héttől már érdemes rendszeresen alkalmazni. Ennek ellenére a baba mérete miatt előfordulhat, hogy elkerülhetetlen a gát átvágása, a gát szöveteinek megóvása érdekében.

A születés

Születés után az újszülöttet minél előbb az anyuka hasára, mellkasára helyezik. Ha az anyuka állapota valamilyen oknál fogva ezt nem teszi lehetővé, ma már sok kórházban van lehetőség az apuka mellkasára helyezni a babát.

Komplikációmentes szüléskor a köldökzsinórt csak később vágják el: akkor, amikor már megszűnik benne a vérkeringés. Így az újszülött még egy utolsó adag fontos tápanyaghoz jut.

szülés folyamata

Ki lehet veled a szülésnél?

Ma már a legtöbb kórházban engedélyezik az apás szülést, vagy azt is, hogy a család egy másik tagja tarthasson veled.

A szülés harmadik szakasza: a lepényi szakasz

Az újszülött megszületése után a méhlepény leválik a méhfalról, és a magzatburokkal együtt megszületik. Az ehhez szükséges fájdalmak már összehasonlíthatatlanul enyhébbek, és általában egy tolás elegendő.

Ezt követően megvizsgálják, hogy a méhlepény és a méhfal egy darabban, ép állapotban van-e. A méhben ugyanis nem maradhat maradvány, mert ez fertőzéshez vezethet.

hogyan zajlik a szülés

A szülés negyedik szakasza: a megfigyelés

A lepényi szakaszt követően az anyukát és a babát még megfigyelik, mert még nagyobb az esély a szövődmények kialakulására. Ekkor zajlik az anya első szülés utáni vizsgálata, és az esetleges sérülések, például gátsérülés ellátása.

Sort kerítenek az újszülött első vizsgálatára is, többek között az Apgar-tesztre, mely 5 különböző életfunkció alapján vizsgálja a babát. Ha mindent rendben találnak, akkor a baba visszakerül az anyukához és mellre helyezik.

A születés után nagyon fontos a bőr-bőr kontaktus és az első közös élmény, az első szoptatás mind a mama, mind a baba számára meghatározó. Ilyenkor juthat a baba az előtejhez, amiben rengeteg számára értékes összetevő található.

Ha a 2 órás megfigyelés során mindent rendben találtak nálatok, akkor átkerülhettek a gyermekágyas részlegre, azaz a kórházi szobátokba, ahol a kórházi tartózkodás hátralévő részét fogjátok tölteni.

Mi történik a kórházi tartózkodás hátralévő részében?

A kórházi tartózkodás idején lehetőséged lesz a pihenésre és folyamatosan erősödsz majd. A kórházban segítenek elsajátítani a helyes szoptatási technikát, valamint megismerheted, mire van szüksége a babádnak, hogyan kell gondoznod. Ebben a pár napban még további vizsgálatokra viszik a csecsemőt és ha mindent rendben találnak, hamarosan hazaengednek benneteket.

Bár a szülés elsőre ijesztőnek tűnik, a legtöbb nő mégis rendkívül bensőséges és csodálatos élményként éli meg. Neked is ezt kívánjuk!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com