Babablog

A szülés utáni depresszió jelei

Mikor és miért jelentkezik a szülés utáni depresszió, és miben más a baby blues-hoz képest? Milyen tényezők súlyosbíthatják a tüneteket, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Megszületett végre a kisbabád, gratulálunk! Csak az a bökkenő, hogy sírva fakadsz a pelenkakiütéseket látva, ingerlékeny vagy a pároddal, és azt kívánod, bárcsak eltűnhetnél egy rövid időre, hogy legalább egy kicsit ne kelljen aggódnod a következő szoptatás miatt. Mi történik veled? Ez volna a szülés utáni depresszió? Vagy ez valami teljesen más? 

A szülésélmény szerepe a depresszió kialakulásában

A terhesség alatt, de leginkább a szülés kapcsán jelentkező tapasztalatok nagy hatással vannak arra, hogy az édesanya milyen könnyen és gyorsan tud kapcsolódni és összeszokni a babával. Egy kellemetlen élmény miatt a kismama tudat alatt úgy érezheti, képtelen felnőni a feladathoz, és nem elég jó anya ahhoz, hogy megfelelően táplálja, gondozza gyermekét.

Akár a császármetszés is megnehezítheti a kötődést, nem feltétlen a beavatkozás, hanem a műtétet megelőző, illetve követő esetleges nehézségek miatt. Előfordul ugyanis, hogy az anyukáknak például nincs lehetősége a császármetszés utáni közvetlen időszakban egy szobában lenni a kicsivel.. Szerencsére egyre több bababarát kórházban figyelnek kiemelten a szülés után a baba-mama intimitás megteremtésére. 

A szülés utáni depresszió tartósan fennálló tünetegyüttes lehet.

A baby blues okai

A szülést követően az édesanyák mintegy 50-80 százaléka szenved az úgynevezett baby blues-tól, ami a szülés után jelentkezik szomorúsággal, szorongással, stresszel és hangulatingadozással. A baby blues általában a szülést követő néhány napon belül jelentkezik, de ha különösen nehéz szülésed volt, akkor akár korábban. Mi okozza a tüneteket? 

 • Sok kismama számára a baba érkezése kimerültséggel és fizikai fájdalommal jár, ráadásul meg kell birkózniuk a komolyan tomboló szülés utáni hormonokkal, amelyek minden érzelmet felfokoznak.
 • A szülés után ugyanis a szervezet extrém hormonális ingadozáson megy keresztül, hogy segítse a felépülést és a baba gondozását. Többek között például a méh visszaáll a normális méretre, illetve megindul a szoptatást segítő hormonok kiválasztása is. Ez a rengeteg változás hatással lehet az anyuka lelkiállapotára.
 • Ráadásul a szülés utáni időszakban a szülők nem alszanak túl sokat, miközben meg kell birkózni a napi rutinban és az életmódban bekövetkező változásokkal is. Mindezek a tényezők pedig együttesen előkészítik az utat a baby blues-hoz.

Emellett a baby blues szólhat a búcsúról is mindattól, amit a várandósság jelentett: a szimbiózis véget ért a baba és a mama között, így természetes egy bizonyos fokú gyászérzés és szomorúság is, amit hamarosan felvált a boldogság és az öröm.

Miben különbözik a baby blues és a gyermekágyi depresszió? 

A szomorúság bár nem túl népszerű érzés, teljesen helyénvaló tud lenni szülés után, ilyenkor megnyugtató, ha tudsz kihez fordulni (támogató partner, család, barátok), amikor a baby blues megtalál téged átmenetileg. Mert semmi pánik, elmúlik! Ha viszont nem, akkor mindenképp keress fel egy szakembert. Mutatjuk, milyen jelekre érdemes ügyelned!

A levertség, rosszkedv már a baba 2-3 napos korában elkezdődhet, de valószínűleg 1-2 hét múlva elmúlik. Ha viszont tovább tart, vagy javulás helyett rosszabbodnak a tünetek, akkor már szülés utáni depresszióról lehet szó, ami hosszabb ideig tart, és a nők körülbelül 10%-a szenved tőle. Nagyobb a valószínűsége a posztpartum depresszió megjelenésének, ha valakinek már korábban is voltak depressziós időszakai, vagy ha ez a betegség a családban előfordult már.

A terhesség utáni depresszió nagyon sok kismamát érint.

A baby blues tünetei

 • A hangulatod hirtelen fordul boldogságból szomorúságra. Az egyik percben még büszke vagy arra a munkára, amit újdonsült anyukaként végzel, a következőben viszont már sírva fakadsz, mert úgy érzed, nem vagy képes teljesíteni a feladataidat.
 • Nincs kedved enni vagy gondoskodni magadról, mert kimerült vagy.
 • Ingerlékenynek és túlterheltnek érzed magad, de képes vagy ellátni a babát és gondoskodni a szükségleteiről.

A szülés utáni depresszió tünetei

 • Állandóan lehangoltnak, értéktelennek és magányosnak érzed magad, folyton elsírod magad.
 • Úgy gondolod, nem válsz be újdonsült anyaként.
 • Nem kötődsz a babádhoz.
 • Nem tudsz enni, aludni vagy gondoskodni a kicsiről a nyomasztó kétségbeesés miatt.
 • Szorongsz és pánikrohamok is gyötörhetnek.
 • Félsz, hogy kicsúszik minden a kezedből, nehéz döntéseket hozni.
 • Sokszor van bűntudatod, értéktelennek érzed magad.
 • Az eddig kedvelt tevékenységek nem tudnak örömet okozni.
 • Előfordulhat, hogy foglalkoztat a halál gondolata.

A szülés utáni depresszió okai

Bizonyos tényezők hozzájárulhatnak a szülés utáni depresszió kialakulásához, amelyek a fizikai változások és az érzelmi stresszorok (stresszt okozó ingerek) kombinációjából adódhatnak.

A hirtelen hormonális változásokon túl a következő fizikai faktorok is közrejátszhatnak a szülés utáni depresszió megjelenésében:

 • alacsony pajzsmirigyhormon-szint,
 • alváshiány,
 • bizonyos alapbetegségek, illetve
 • kábítószer- és alkoholfogyasztás.

A kutatások szerint a várandósság alatt átélt stresszes élmények jelentősen befolyásolhatják a szülés utáni depresszió kialakulásának valószínűségét.

Az érzelmi stresszorok közé tartozhatnak:

 • a nemrégiben történt válás,
 • a párkapcsolati problémák,
 • egy szeretett személy halála, 
 • nehéz szülés vagy koraszülés,
 • a megszületett gyermek súlyos egészségügyi rendellenessége,
 • a terhességet megelőző depressziós időszak, valamint
 • a pénzügyi stressz.

A terhességi depresszió a várandósság alatt jelentkezik.

A szülés utáni depresszió kezelése

A kezeletlen szülés utáni depresszió fokozatosan súlyosbodhat, ezért még időben orvosi beavatkozásra van szükség a szülés utáni depresszió jeleinek észlelésekor. Ha az édesanya 2 hét elteltével még mindig súlyos reményvesztettséget vagy fokozódó szorongást tapasztal, akkor felmerül a depresszió gyanúja. Amennyiben a tünetek akadályozzák az édesanyát a gyermeke körüli teendők ellátásában azonnal forduljon háziorvosához, aki segíteni tud a megfelelő pszichiáter szakorvoshoz eljutni!  (Orvosi mérlegelés alapján súlyosabb esetben szükség lehet átmeneti gyógyszeres kezelésre a pszichoterápia mellett.) 

A szülés utáni depresszió legsúlyosabb formája a szülés utáni pszichózis, ami 1000-ből egy-két nőt érint. Legkorábbi tünetei a nyugtalanság, az ingerlékenység, az (akár súlyos) álmatlanság, ami miatt hallucinációk is felléphetnek a későbbiekben. További tünetei közé tartoznak a téveszmék, öngyilkossági vagy gyilkossági gondolatok, bizarr érzések és viselkedés. Szülés utáni pszichózis esetén szigorú szakorvosi felügyelet szükséges. 

Nagyon fontos a családi védőháló és a barátok szerepe, mert sokat segíthetnek a gyógyulásban, legyen szó akár a baby blues-ról, akár egy komolyabb depressziós epizódról. Semmiképp se szégyellj segítséget kérni, és oszd meg aggodalmaidat a hozzád közel állókkal! Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül: nagyon sok anyuka átmegy ezeken a nehéz érzéseken, és te is túl leszel rajta. 

Szakmailag ellenőrizte: Fekete Réka pszichológus

Fotó: Shutterstock