Babablog

A tejfogak ápolása

A tejfogak tisztán tartása, a helyes szokások kialakítása a szülőkön múlik. Fogmosás az első fogaktól, a szájhigiéne kialakítása – így megelőzhető a fogszuvasodás.

A baba fogainak helyes ápolása nagyon fontos szülői feladat, és a tejfogak tisztítását már akkor el kell kezdeni, amint kibújt az első. Ezen kívül persze számos egyéb dologra is figyelni kell a fogak egészségének megóvása érdekében.

fogzás 1

Miért fontos a tejfogak tisztítása a fogáttörés után?

A fogszuvasodás már az első fogak megjelenésekor elkezdődhet. A korai tejfogszuvasodás (Early Childhood Caries – ECC) a 6-18 hónapos babák fogait támadja meg, és akár néhány hét alatt tönkre teheti a még éppen csak előbújt tejfogakat. Pedig megfelelő körültekintéssel megelőzhető lenne ez a folyamat. Mire érdemes odafigyelni?

  • Miután a baba megszületik, a saját baktériumflóráját a szülőktől fogja összegyűjteni. Mivel az első hat hónapban rendszerint az anya van legtöbbet a baba mellett, a kicsi tőle veszi át a mikroflórát. Ha az anyának szuvas fogai vannak, akkor intenzívebben adhatja át a picinek ezt a speciális baktériumcsoportot, ami a fogszuvasodásért felelős. Mindezek miatt már a várandósság során fontos a rendszeres fogorvosi vizit, hiszen ekkor gyakori lehet a fogak romlása, illetve később is figyelni kell a baba mellett az anyának a saját szájhigiéniájára is.
  • El kell különíteni a baba evőeszközeit, poharát, tányérát, hogy azt más ne használja. Hogyan kerülhetnek még a szuvasodásért felelős baktériumok a pici szájába? Például a babának a szájára adott puszikon keresztül, vagy a leesett cumi lenyalogatásával. Ezek semmiképp sem ajánlatosak.
  • Fontos már a legelső tejfog előtűnése után megkezdett fogmosás. Ez valójában a fogak tisztítását jelenti, főként a fog és az íny találkozásánál, ahol a legtöbb lepedék lerakódik. Erre alkalmas a fogtisztító kendő és a fogdörzsölők, ez utóbbiaknak létezik ujjra húzható változata is. A megfelelő fogdörzsölő vagy fogkefe illetve fogkrém kiválasztásában segít az ezeken található korcsoport szerinti besorolás. Érdemes minden étkezés után megtisztítani a fogakat, természetesen szoptatás után is.
  • A cumisüvegbe töltött édes italoknak, teáknak, gyümölcsleveknek sajnos a nagymetszők láthatják kárát. Nem véletlen, hogy a korai tejfogszuvasodást „cumisüveg-szindrómának” is nevezik. Jó, ha a cumisüveget erre a célra nem használja a baba.
  • A nassolás is remek táptalaja a fogszuvasodásnak, ezért érdemes ezt visszaszorítani.
  • Otthon is ellenőrizheted a baba fogait, sőt érdemes is minden hónapban ezt megtenni. Ha feltűnik bármilyen elszíneződés, akkor fogorvoshoz kell fordulni.
  • A gyermek körülbelül egyéves korától egyébként is érdemes keresni egy gyermekfogorvost, és korán megismertetni a picit azzal a helyzettel, amikor az orvos a fogait megvizsgálja. Így később egy esetleges kezelés is könnyebb lehet számára.

A fogzás nehéz időszak lehet a kicsi életében, ami a harmadik életévben zárul le. A baba fogzás jelei, tünetei, kezelése blogbejegyezésünkből pontosan megismerheted ezt a folyamatot.

fogzás 2

A mese ereje és a szülői példamutatás

Nem könnyű a fogmosás a kicsinél? Érdemes játékosan rávenni őt erre! Például együtt elképzelhetitek, hogy a fogacskák apró kis gyöngyszemek, amiket szépen tisztán kell tartani, hogy mindig csillogjanak. Ehhez persze kell egy „varázsfogkefe”. A mese ereje is segíthet. A Nézd meg, miért jó fogat mosni! című könyv például segíthet megbarátkozni a fogmosással. Persze itt is érvényes, ahogy mindenben, hogy a szülői példa nagyon fontos. Mossatok együtt fogat, hogy hamarabb elsajátítsa ezt a szokást.

Segítsd gyermekedet a kezdetekről a helyes szájhigiénia kialakításában, hogy később is mindig önfeledten mosolyoghasson a világra!

Fotó: www.shutterstock.com