Babablog

A terhességi teszt használata

A terhesség teszt a terhesség kimutatására szolgál. Akár már a várandósság korai szakaszában, a fogantatást követő 8-10. napban megbízható eredményt ad.

Késik a menstruációd, esetleg észre veszed magadon a terhesség első jeleit? Ha biztosra szeretnél menni és megtudni, vajon terhes vagy-e vagy sem, akkor ideje terhességi tesztet csinálni.

A terhességi tesztek működése

A terhességi tesztek az utóbbi években rengeteget fejlődtek. A fejlődésnek köszönhetően egyre pontosabban mérnek. Az évek során a működési elv viszont alapvetően nem változott. A terhességi tesztek a HCG hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletből.

terhességi teszt

A HCG, azaz a humán koriális gonadotropin hormon különlegessége, hogy csak akkor van jelen nagyobb koncentrációban a női szervezetben, ha fennáll a terhesség. Nem véletlen, hogy sokan terhességi hormonként is szoktak rá hivatkozni. A HCG hormon szintje a megtermékenyülést követő beágyazódás során kezd el növekedni a szervezetben.

Tipp: A szemfülesek már a beágyazódás időszakában felfigyelhetnek néhány jelre, ami gyermekvárásra utal. Ha szeretnéd tudni, mik ezek a jelek, olvasd el az erről szóló cikkünket: A beágyazódás jelei és az ideje

A terhességi tesztek érzékenysége

A forgalomban lévő terhességi tesztek, más néven HCG tesztek különféle érzékenységűek. A terhességi tesztek érzékenysége dönti el, hogy egy adott tesztet mikor lehet leghamarabb használni a terhesség kimutatására, azaz a fogantatást követően hányadik napon mutatja ki a teszt a terhességet.

A beágyazódást követően a HCG hormon szintje rohamosan nőni kezd. A terhességi teszt érzékenysége arra vonatkozik, hogy egy adott terhességi teszt mekkora HCG hormon szint mellett tudja már kimutatni a terhességet. A legérzékenyebb tesztek már alacsonyabb, pl. 10 mIU/ml terhességi hormonszint mellett is tudják igazolni a várandósságot, Ez a mennyiség általában a fogantatást követő nyolcadik napra jellemző. A 25 mIU/ml érzékenységű terhességi teszteknél ehhez képest már magasabb HCG hormonszintre van szükség. Ez az érték a fogantatást követő tizedik napra jellemző. Azok a terhességi tesztek, amik a menstruáció elmaradásának első napján ígérnek eredményt, azok jellemzően 50 mIU/ml érzékenységűek.

Nem mindegy tehát, hogy mikor, milyen érzékenységű terhességi tesztet használsz. Ha egy kevésbé érzékeny terhességi teszttel túl korán próbálkozol, akkor könnyen előfordulhat, hogy negatív eredményt kapsz. A negatív eredmény ilyenkor nem azt jelenti, hogy nem vagy várandós, hanem azt, hogy a HCG hormonszint még nem érte el azt az értéket, aminél az általad használt teszt már ki tudja mutatni a terhességet. Ezért a terhességi teszt vásárlása során mindig vedd figyelembe, hogy a terhességi tesztet mikor szeretnéd használni, a terhesség mennyire korai fázisában és ehhez igazítsd, hogy milyen érzékenységű tesztet veszel.

A terhességi teszt használata

A terhességi teszt használata nem egy bonyolult feladat, de ahhoz, hogy a terhesség kimutatása pontos legyen, fontos betartani a használati utasítást!

Első lépésként ezért a feladat nem más, mint a használati utasítás pontos tanulmányozása, amiből egyértelműen kiderül, hogy az adott terhességi tesztet hogyan kell használni.

Bár a működési elv ezeknél ugyanaz, hiszen mindegyik a HCG hormon szintjét mutatja ki, de mégis a különféle terhességi tesztek használata eltérő lehet:

  • Van, ahol a vizeletet egy tiszta edénybe, pohárba kell összegyűjteni és a teszt elvégzéséhez a tesztrudat ebbe kell mártani.
  • Van, ahol közvetlenül a tesztrúdra kell pisilni.
  • És van olyan is, ahol egy pipetta segítségével egy ún. kazettára kell cseppenteni a vizeletből.

terhességi teszt használata

Ezután nem marad más, mint körülbelül 3-5 percnyi várakozás. Akik ezt a néhány percet is soknak tartják, mert mielőbb szeretnék látni az eredményt, azoknak találták ki a terhességi gyorsteszteket. Ezek akár 1 perc alatt megmutatják az eredményt.

A terhességi teszt eredménye

A terhesség tesztek a vizeletből akár pár perc után képesek megállapítani a terhességet. A hagyományos terhességi tesztek ezt általában csíkokkal jelzik:

  • A kontrollcsík azt mutatja, hogy a terhességi teszt megfelelően működik-e.
  • A tesztcsík megjelenése a terhességet igazolja.

Milyen eredmények lehetnek? A terhességi teszt eredménye lehet:

  • pozitív,
  • negatív,
  • érvénytelen.

Érvénytelen terhességi teszt

Kezdjük az utolsóval. Minden terhességi teszt egy kontrollcsíkkal jelzi, hogy a teszt megfelelően működik-e vagy sem. Ha ez a kontrollcsík nem jelenik meg, akkor függetlenül attól, hogy a tesztcsík megjelent-e vagy sem az eredménye nem érvényes. Érvénytelen eredmény esetén mindenképpen szükség van újabb teszt elvégzésére. Ezért is szokták azt javasolni, hogy legalább 2 tesztet vásárolj, hogy ha az egyik érvénytelen is lenne, a másikat rögtön el tudd végezni.

Negatív terhességi teszt

Negatív terhességi tesztnél a kontrollcsík megjelenik, de a tesztcsík nem. A negatív terhességi teszt vagy azt jelenti, hogy valóban nem vagy terhes, vagy pedig túl korán végezted el a tesztet. A túl korán elvégzett terhességi teszttel az a probléma, hogy a szervezetedben lévő HCG szint még nem érte el azt a minimális szintet, ami mellett ki tudná mutatni a teszt a várandósságot. Ilyenkor néhány nappal később meg kell ismételni a tesztet.

Pozitív terhességi teszt

Pozitív terhességi teszt esetén a kontrollcsík mellett a tesztcsík is megjelenik. Ez az a bizonyos két csík, amire oly sokan várnak.

pozitív terhességi teszt

Eddig csíkokról esett szó, de fontos megemlíteni, hogy vannak olyan terhességi tesztek, amik a könnyebb érthetőség kedvéért máshogy mutatják az eredményt. A terhességet ilyenkor nem egy vonal mutatja, hanem negatív eredmény esetén mínusz jel (-), pozitív eredmény esetén plusz jel (+).

A terhességi tesztek legújabb típusai, a digitális terhességi tesztek egy újabb lépést tesznek az egyértelműen megállapítható eredmény felé. Ezek digitálisan, egy képernyőn írják ki a „terhes” vagy éppen a „nem terhes” felirat valamelyikét.

A terhességiteszt-eredmény értékeléséhez mindig a használati utasítást vedd alapul! Azon egyértelműen kiderül, hogy az adott teszt milyen eredményt hogyan jelez.

Gyakran ismételt kérdések a terhességi tesztekről

Mikor érdemes tesztelni? Reggel kell a terhességi tesztet elvégezni?

Bár nem kötelező, de a minél pontosabb eredmény érdekében valóban az a célszerű, hogy a reggeli első vizeletből végezd el a terhességi tesztet. Ennek hátterében egyszerűen csak az áll, hogy napon belül a reggeli vizeletben a legmagasabb a HCG hormon koncentrációja. Így a terhesség korai fázisában ilyenkor a legbiztosabb a vizsgálat.

Mekkora a terhességi tesztek pontossága?

A terhességi teszt típusától függ, hogy mekkora a terhességi teszt megbízhatósága, a pontossága. A ma forgalomban lévő tesztek általában már minimum 95%-os pontossággal képesek kimutatni a várandósságot, de persze csak akkor, ha a használati utasítás szerint jársz el. Ennél akadnak még magasabb, akár 99%-os pontosságú terhességi tesztek is.

Kell-e recept a terhességi teszt vásárlásához?

Nem, a terhességi tesztek vény nélkül kaphatóak drogériákban, nagyobb áruházakban és gyógyszertárakban is.

Pozitív lett a terhességi tesztem, mit tegyek?

A fals pozitív eredmény elég ritka, a pozitív terhességi teszt nagy valószínűséggel igazolja, hogy terhes vagy. De mindig tartsd észben, hogy egyik teszt sem ad 100%-os eredményt. Egészen biztosan csak a nőgyógyász tudja ezt megállapítani. Egy pozitív terhességi teszttel a kezedben az első teendő, hogy mielőbb felkeresd a nőgyógyászt, aki teljes bizonyossággal meg tudja állapítani a terhesség tényét!

hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com