Babablog

A tudatos babatervezés lépései

Ha a pároddal kisbabát szeretnétek, sok mindent alaposan át kell gondolnotok, de a tudatos felkészülés sokat könnyíthet babatervezés esetén. Tippek, infók, tudnivalók.

Készen állsz arra, hogy babát vállalj? Ez a döntés hatalmas mérföldkő az életedben, ezért érdemes ráhangolódni testileg és lelkileg is, még mielőtt megtörténne a fogantatás. Cikkünkben felsorolunk néhány hasznos tudnivalót, hogy mit tehetsz az elkövetkező időszakban, hogy felkészülj a terhességre.

Felkészülés a várandósságra

A termékenység fokozására a következő javaslatokat érdemes megfontolni:

  • Szokj le a dohányzásról! A dohányzásnak számos negatív hatása van a termékenységre nézve, nem is beszélve a mama és a baba egészségéről. Ha dohányzol, még a fogamzás előtt kérd orvosod segítségét a leszokásban. A dohányzás súlyosan károsíthatja a baba szervezetét, fejlődési rendellenességet okozhat!
  • Ne fogyassz alkoholt! Az erős alkoholfogyasztás csökkent termékenységhez vezethet. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb kerülni az alkoholt, ha teherbe szeretnél esni.
  • Csökkentsd a koffeinadagodat! Kutatások szerint a termékenységet napi 200 mg-nál kevesebb koffein még nem befolyásolja, így nem kell teljesen lemondanod a kávézásról, de mértékkel érdemes fogyasztani. A 200 mg körülbelül 1-2 csésze kávénak felel meg.
  • Kezdj el mozogni! Hozd formába magad, hogy megkönnyítsd a terhességet és a szülést! Törekedj arra, hogy legalább heti 3 napon 30 percet mozogj úgy, hogy felpörgesd kicsit a vérkeringésedet! A gyaloglás, a kerékpározás és az úszás nagyszerű módja az edzésnek, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba, mert a hosszú ideig tartó, intenzív, megerőltető testmozgás összefüggésbe hozható a peteérés csökkenésével.
  • Táplálkozz egészségesen! Hamarosan megkívánod majd a fagylaltot és a savanyúságot, de most koncentrálj a helyes táplálkozásra! Sok fehérjére, vasra, kalciumra és folsavra lesz szükséged. Rakd tele a kamrát gyümölcsökkel, magvakkal, zöldségekkel, salátákkal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel! Kerüld a cukrozott üdítőket, a chipseket és a felesleges kalóriákat!

A baba tervezés a lelki felkészüléssel indul.

A babatervezés kezdő lépései

Ha a partnereddel még csak tervezitek, hogy kisbabát szeretnétek, mielőbb kezdjétek el a beszélgetést a szülőség kapcsán felmerülő témákról is! Például arról, hogy hogyan osztjátok meg majd a gyermekgondozást, és hogyan álltok az alapvető nevelési kérdésekhez. Nem a vélemények ütköztetése a lényeg, hanem a lelki felkészülés, mely során megosztjátok egymással az elképzeléseiteket, illetve a felmerülő félelmeket, szorongásokat.

A fogamzásgátlás felfüggesztése és a szex

Már a tervezett fogantatás előtt néhány hónappal érdemes abbahagyni a fogamzásgátló szedését, hogy felmérhesd a természetes menstruációs ciklusodat. Így ki tudod tapasztalni, hogy mikor van peteérésed, vagyis mikor vagy a legtermékenyebb.

Tipp: Az ovuláció kiszámításához olvasd el A teherbeesés rejtelmei című cikkünket is. 

A legújabb kutatások szerint a spermium számára a petesejt megtermékenyítésére lényegében 3-5 nap áll rendelkezésre az ovuláció előtt és az ovuláció napján. A legnagyobb esély az ovuláció előtt 1-2 nappal adódik, ezért az ovulációt megelőző héttől kezdve minden második napon, vagy a menstruáció végétől kezdődően másnaponként érdemes szeretkezni. Persze fontos, hogy az együttlét ne váljon kötelességgé, és képesek legyetek megőrizni a spontaneitást és a szenvedélyt is.

A terhesvitaminok és a folsav

A várandósság megterheli a szervezet tápanyagraktárait, így már előre hasznos feltankolni egy jó multivitamin-étrendkiegészítővel. Ha időben, már a babatervezés idején elkezded a terhesvitaminok szedését, elkerülheted a babavárás korai szakaszában jelentkező tápanyaghiányt. Az ásványi anyagok mellett szükséged lehet folsavra is, hogy megelőzd az idegcsőzáródási rendellenesség kockázatát. Sok vény nélkül kapható terhesvitamin már tartalmazza is a szükséges mennyiséget.

Tipp: További hasznos információkért nézz bele a Terhesvitaminok a kismama és a magzat védelmében című cikkünkbe is.

Terhesség előtti vizsgálatok

Érdemes legalább három hónappal azelőtt időpontot foglalni orvosodnál, mielőtt elkezdenétek a próbálkozást, különösen akkor, ha nem jársz rendszeresen kivizsgálásra. Ki kell szűrni a nemi betegségeket, meg kell vizsgálni a szív egészségét érintő problémákat, például a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, és figyelemmel kell kísérni minden krónikus betegséget (például a cukorbetegséget, az asztmát, illetve a pajzsmirigyproblémákat).

Terhesség előtti vizsgálatok a nőgyógyásznál.

A vizit során felvetheted a babatervezés kapcsán felmerülő kérdéseidet, és meg kell beszélnetek azt is, hogy szedsz-e olyan gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a termékenységet. Bölcs döntés a tervezett terhesség előtt a fogorvosi szűrés is. A várandósság ugyanis fokozza az ínybetegségek kockázatát, ami pedig a koraszülés esélyét növeli.

Babatervezés előtt: genetikai vizsgálatok

Nőgyógyászod javasolhatja a terhesség előtti genetikai vizsgálatokat, ha például családi kórtörténet miatt kockázatát látja az utód genetikai rendellenességének. Egy egyszerű vér- vagy nyálvizsgálattal kideríthető, hogy fennáll-e a veszély esetleg a cisztás fibrózis, a törékeny X-szindróma vagy a Tay-Sachs-kór génjeinek továbbörökítésére.

Mire van szükség babatervezés előtt?

Ha nem jön a baba

Védekezés nélküli, rendszeres szex esetén többnyire egy éven belül bekövetkezik a terhesség. Ha viszont már betöltötted a 35 éves kort, és hat hónapja vagy annál régebben próbálsz teherbe esni, illetve ha neked vagy partnerednek ismert vagy feltételezett termékenységi problémái vannak, érdemes megfontolni, hogy szakemberhez fordulj.

A meddőség a férfiakat és nőket egyaránt érinti, és különféle kezelésekkel orvosolni lehet. A probléma forrásától függően nőgyógyászod vagy partnered urológusa nyújthat segítséget. Ha minden alapvető okot kizártak, és az egyszerűbb kezelési eljárásokat is végrehajtották, mesterséges megtermékenyítésre is sor kerülhet.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com

Lektorálta: dr. Baráth Livia szülész-nőgyógyász