Babablog

Adamo hinta használata újszülöttkortól akár 5 éves korig

Az Adamo hinta kiváló választás kisbabád számára akár már bölcsőhintaként is. Hogyan használd biztonságosan? Lehet-e benne altatni? Hogyan fejleszti a kicsit?

Ma már nem kell ahhoz kertes házban lakni, hogy hintáztatni tudd gyermekedet: rengeteg beltéri hinta közül válogathatsz, amelyet biztonságosan rögzíthetsz akár a plafonra szerelve is. Köztük az Adamo hinta a legkisebbek és a szülők nagy kedvence. Mik az Adamo hinta előnyei? Hogyan használd biztonságosan? Cikkünkben sorra vesszük az összes felmerülő kérdést, ha szívesen ringatnád babádat egy profi és stabil eszközben.

Adamo hinta: így használd biztonságosan

A magyar fejlesztésű Adamo hinta nemcsak kényelmes és biztonságos termék kisbabád számára, de lakásod dísze is lehet, hiszen pompás színekben kapható, így minden babaszobába, nappaliba harmonikusan illeszkedik. Ha szeretnéd meghosszabbítani a hinta élettartamát, vagy még kényelmesebbé tennéd kisbabád számára, vásárolhatsz hozzá kiegészítőket is - természetesen a termékhez tökéletesen passzoló színekben!

Adamo hinta akár újszülötteknek is.

Bölcsőhintaként is remekül funkcionál

A bébihintát már újszülöttkortól biztonságosan használhatod bölcsőként. A babát a puha, minőségi pamutszövet lágyan körbeöleli, ami nyugtató hatással lesz rá. Hasfájós időszakban is hamarabb lecsillapodik, amikor finoman hintáztatod benne. A süppedő felületnek köszönhetően a kicsi koponyája sem deformálódik el.

Alvás a csecsemőhintában

A ringatás, hintáztatás, rugóztatás hatására a kisbabák hamar ellazulnak, majd igen könnyedén el is alszanak az Adamo hinta ölelésében, ami rövid szundikra remek választás lehet. Így megismerheted gyermeked alvási ciklusait, miközben nyersz egy szusszanásnyi időt, amikor utolérheted magad az egyéb feladataidban.

Ha a hintában szeretnéd altatni a babád, érdemes álmosan beletenni, például etetés után. Éjszakára viszont semmiképp ne hagyd benne, mivel nem tudsz rá figyelni, miközben te is alszol. Ahogy nő a kicsi, egyre több forgolódásra, mocorgásra lesz szüksége, amit a hintában nem tud már kivitelezni.

A baba altatása Adamo hintában

Tudnivalók a bébihintáról

  • Vannak gyerekek, akik kezdettől szívesen hintáznak, míg mások érzékenyek az egyensúlyi ingerlésre, ezért érdemes lassanként hozzászoktatni a kicsit az új eszközhöz.
  • Tartsd a szemkontaktust, viselkedj nyugodtan, hogy a baba biztonságban érezze magát felfedezés közben.
  • Kezdetben csak ringasd, majd idővel többször egy-egy rövidebb időt, 10-15 percet töltsetek játékkal, mondókázással, énekléssel a hintában.
  • Mindig aktívan figyeld a picit, ha már kúszik-mászik, dugd ki a lábacskáit az erre kialakított nyílásokon.
  • Mivel a baba vízszintesen fekszik a babahintában, a gerince nem terhelődik. Idővel, amikor önállóan képes ülő helyzetbe húzni magát, nyugodtan engedheted, hogy gyakorolja. Amikor elfárad, akkor úgyis vissza tudja magát engedni a hintában, így elkerülhető a túlerőltetés.
  • Az Adamo hinta terhelhetősége maximum 15 kg, ezért legfeljebb 3 éves korig ajánljuk használatát!

Adamo hinta összeszerelési útmutató

Gipszkarton mennyezet kivételével gyakorlatilag minden stabil plafonba, fagerendára felszerelhető a hinta a hintakampó segítségével egy ponton rögzítve. Kedvező időjárási viszonyok között nyugodtan a szabadban is használhatod. Ilyenkor elég, ha egy faágon átdobod a kötelet, amelyet egy karabinerrel stabilizálsz.

A hinta dobozában megtalálhatod a szükséges kötélzetet, rudazatot, a külső huzatot és a hozzá való párnát is. A megfelelő rugó kiválasztásához a baba aktuális súlyát kell figyelembe venned. Biztonsági okokból a rugókat 6 havonta kötelező cserélni!

A rövidebb rudazatot csecsemőkorban helyezd alulra, hogy a pici jobban kiláthasson a hintából, később pedig eldöntheted, hogy szükséges-e a hinta elejének magasabban lennie. A balesetek elkerülése miatt a rövidebb rudazatot a kicsi vállmagasságához kell igazítani!

Az állítható kötélzet akkor válik fontossá, amikor a baba már képes ülni. Az Adamo hinta magasságát ekkor úgy állítsd be a karabiner segítségével, hogy a pici lábujja éppen csak érje a talajt. Rendszeresen, akár napi szinten ellenőrizd, hogy a hinta megfelelően legyen beállítva! Ilyenkor a baba súlypontja előre helyeződik, az elülső rudazat pedig a kicsi vállmagasságához illeszkedik, így a gyermek rugózni és ugrálni tud, viszont nem képes sem kimászni, sem kiesni.

Adamo babahinta akár újszülötteknek is.

Használat előtt mindig ellenőrizd, hogy hinta biztonságosan van-e rögzítve, így elkerülheted a baleseteket!

Adamo babahinta: fejlesztő eszköz, ami szórakoztat is

A hintázásnak a vidám közös időtöltésen túl számos fejlesztő hatást is tulajdonítanak szociális, fizikai és kognitív szinten is, mivel:

  • fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt,
  • segíti a koncentrációt és a szorongások leküzdését,
  • és erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot.

Egyensúlykeresés közben a baba bizonyos izmokat megfeszít, miközben másokat ellazít: ezek a koordinált korai ingerek nagy hatással lesznek a későbbi beszéd- és mozgásfejlődésére. A változatos egyensúlyi ingerek, amelyeket az Adamo hinta használata biztosít, sérült és koraszülött babák fejlesztésénél különösen előnyös hatással bírnak. Épp ezért alkalmazzák a mozgásfejlesztő-, konduktor- és fejlesztőközpontok előszeretettel állapotfelmérésre és fejlesztésre is a kicsiknél. 

Tipp: Ha többet szeretnél tudni a hintázás előnyeiről, olvasd el A hintázás, ami több mint szórakozás című cikkünket.

Adamo Junior hinta

Ha már aktívan hintázik a pici, és stabilan képes ülni, babahintáról átválthattok Adamo Junior hintára, amelyet 1 és 5 éves kor között ajánlanak a szakértők.

Adamo hinta gyerekeknek

Az Adamo Junior hinta terhelhetősége 15 kg helyett már 30 kg. Ugyanúgy egy ponton rögzíthető, mint az akár már újszülöttkorban is használható verzió. Ugyanazokat a mozgásfejlesztő hatásokat érhetitek el általa, akár a babahintáknál.

Incababy hinta

Az Incababy babahintái szintén remek választásnak bizonyulnak, ha kényelmes, biztonságos és szemet gyönyörködtető beltéri hintát szeretnél felszerelni a lakásodban. Az Adamo hintához nagyon hasonlóan ezek is a kiváló minőséget képviselik, így ez is remek választás lehet babád számára.

Tipp: Sajnos számos helyen árulnak olyan termékeket, amelyek megtévesztő módon hasonlítanak az Adamo hintákra, Incababy hintákra, de bizonyos kellékek, például az állítható kötélzet hiányzik róluk. Gyermeked biztonsága érdekében kérünk, hogy csak kiváló minőségű hintát vásárolj, legyen az akár Adamo hinta, akár Incababy hinta!

A stílusos, modern termékek nyugodt pihenést biztosítanak kisbabád számára akár már újszülöttkortól egészen 3 éves korig, vagy amikor a kicsi eléri a 20 kg-os súlyt.

Incababy hinta kisgyerekeknek.

Az Incababy Junior hintáit tépőzárral és kivehető puha béléssel látták el, a hátat és nyakat pedig kis párnák támasztják meg a még nagyobb kényelem érdekében. Ezeket a termékeket 1-5 éves gyermekek számára fejlesztették ki, és egészen 30 kg-ig használhatóak.

Kapcsolódó termékek:

Képek: Brendon