Babablog

Adventi készülődés: így hangolódjatok a karácsonyra

Az adventi készülődés, amikor együtt hangolódtok az ünnepekre a gyerekeknek felejthetetlen élmény. Tippjeink, hogy még szebb legyen az adventi időszak és a karácsony!

Egyre hosszabbak és sötétebbek az éjszakák, lassan beköszönt a tél is, de kétségbeesésre semmi ok, mert közeleg az adventi készülődés ideje. A gyerekek élvezik talán a legjobban ezt a varázslatos időszakot, amikor együtt lehet alkotni, tüsténkedni, beszélgetni. Mindent karácsonyi illatok lengenek körbe, és az utcákon, az áruházakban kigyulladnak az adventi fények. Hogyan teheted még mesésebbé a várakozást? Mutatjuk!

Karácsonyi csodavárás: készítsd fel a családot a varázslatra!

Nem véletlen, hogy a Mikulás érkezését mekkora izgalom övezi a gyerekek körében, hiszen az ajándékokon kívül rengeteg mese, csoda és varázslat kapcsolódik az alakjához. A karácsonyi hangolódás ugyanilyen bűvös, várakozásteljes időszak lehet. Rajtad áll, hogy milyen tradíciókat teremtesz köré, vagy adsz át saját gyerekkorodból, hogy igazán csodaváró, mesés hetek előzzék meg az ajándékozást.

Döntsétek el a pároddal közösen, hogy ti mit ünnepeltek karácsonykor, számotokra mit jelent ez az esemény, és ezt osszátok meg a gyerekekkel is a készülődés során. A kicsikkel közösen állítjátok fel a fát, vagy az is a karácsonyi varázslat része, amikor csengettyű jelzi, hogy megérkezett a karácsonyfa? A Jézuska jön, esetleg az angyalkák hozzák az ajándékot? A közös tradíciók, amelyekhez évről évre tartjátok magatokat, kovácsolnak bennetek igazán családdá, ezért érdemes energiát fordítani a megteremtésükre.

Ötletek a karácsonyi hangulat megalapozásához

A boltok polcai már roskadoznak az ajándékoktól, a szokásos karácsonyi slágerek is felzendülnek lassanként. Érzed már a karácsony illatát a levegőben? Kész vagy elkezdeni az ünnepi készülődést? Ha még nem, először is magadat hozd hangulatba, a család többi tagjára úgyis átragad majd a lelkesedésed.

Lehet közhelyesen hangzik, mégis igaz, hogy a legjobb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk, az a közösen eltöltött idő, a figyelem és a szeretet. Amit most tőled látnak, tanulnak, a későbbiekben is meghatározza majd, hogy mennyi örömöt társítanak az ünnepekhez, hogyan élik meg majd a karácsonyi készülődést akár felnőttként, évek múlva a saját gyermekeikkel.

Kalandra fel! Induljanak a közös téli programok, a vidám bevásárlások, a nagy sütés-főzések, kirándulások időszaka. Íme tippjeink, hogy hogyan tedd emlékezetessé az adventi készülődést!

Adventi készülődés naptárral.

 • Közös sütés

Télen elképzelhetetlen a lakás mézeskalács-illat nélkül. A gyerekek imádják a gyúrást, a szaggatást, a vicces figurákat, a díszítgetést. Készíthettek karácsonyi sütiket a rokonságnak, barátoknak, vagy bárkinek, akiket a gyerekek szeretnének finomságokkal meglepni.

 • Adventi, karácsonyi vásárok

Közös kürtöskalácsozás, teázás, gyerekprogramok. Az adventi vásárokban mindig történik valami, de már csak a szép, színes forgatag, az illatok, a fények miatt is érdemes látogatást tennetek a helyi árusoknál a családdal.

 • Kirándulás a természetbe

Ha esik a hó, a szánkózás nem maradhat ki, de ha nem esik, akkor is érdemes feltöltődni kicsit az erdőben. Gyűjtsetek terméseket, tobozokat, hogy akár a lakás díszítéséhez, akár az adventi koszorúhoz felhasználhassátok a természet kincseit.

 • Karácsonyi könyvek

Az adventi készülődés egyik meghitt fejezete lehet a karácsonyi történetek közös olvasgatása. A hűvös estéken összebújva számos meséből válogathattok, hogy együtt ünnepi hangulatba kerüljetek.

Adventi készülődés gyerekekkel

 • A téli mesék mellett még tanulhattok együtt karácsonyi dalokat, mondódákat, verseket is, amelyeket majd el lehet mondani családi körben a közös nagy ünnepléskor.
 • Ne hagyd ki az adventi kalendáriumot sem: minden reggel izgalmasan indul majd a készülődés örömével, ha együtt nyitogatjátok az aznapi kis meglepetést. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni: egy-két szem gyümölcs, dió, valamilyen egészséges nasi is bőven megteszi.
 • Írhattok levelet a Jézuskának, készíthettek karácsonyi üdvözlőlapot is a barátoknak, nagyszülőknek, rokonoknak.
 • Gyönyörködjetek együtt a karácsonyi fényekben az esti sétátok alkalmával.
 • A jótékonykodást nem lehet elég korán kezdeni. Válogassátok ki közösen az esetleg már megunt, de még jó állapotú játékokat: a rászoruló gyerekeknek óriási örömöt fogtok velük okozni.

Adventi készülődés gyerekekkel, mézeskaláccsal.

Adventi dekoráció: kreatív elfoglaltságok

Mi lenne nagyobb móka, mint együtt elkészíteni kedvenc karácsonyi és adventi díszeiteket? A kicsik lelkesen vetik bele magukat a lakás ünnepi díszítésébe, ha együtt kitaláljátok, milyen legyen az idei dekoráció. Kopogtató az ajtóra, ablakdíszek, fényfüzérek, és otthonotok máris a várakozás örömét sugározza.

  • Az idei adventi koszorú legyen közös műalkotás! Gyertyák, masnik, díszek, válasszátok ki a színeket, a mintákat közösen! Vasárnaponként pedig a közös gyertyagyújtáskor mesélhettek a gyerekeknek, hogy mit ünneplünk adventkor, és miként készülünk lélekben a karácsonyra.
  • A baba kézlenyomatával készíthetsz karácsonyi díszt is, amelyet minden évben elővehettek, vagy a nagyszülőknek ajándékozhattok az ünnepek alkalmából.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com