Babablog

Aggódó kismama: a szorongáskeltő gondolatok elűzése

A félelmek jelentkezése terhesség során természetes folyamat. Mit tehet az aggódó kismama, hogy elűzze a sötét felhőket, és örömtelivé varázsolja a várandósságot?

Néhány hónappal ezelőtt még eksztázisban voltál, amikor megláttad a pozitív terhességi tesztet, most viszont folyton aggódsz, hogy valami baj történhet. A terhességnek örömteli időszaknak kellene lennie, nem? Ha félelemteli gondolatoktól szenvedsz, a válasz némileg bonyolultabb lehet, de nyugodj meg, van kiút! Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a terhesség alatti szorongásról, illetve mutatunk néhány módszert, amellyel megbirkózhatsz a félelmeiddel. 

Az aggódó kismama legnagyobb félelmei 

A várandóssággal az intenzív érzelmek hullámvasútjára váltottál jegyet: egyszer elemi erejű boldogságot érzel, máskor viszont tele vagy aggodalommal. A tervezgetés és a tennivalók okozta izgalmak, a test őrült változásai, és persze maga a tény, hogy egy apró ember növekszik benned, igazi stresszbomba lehet számodra. Mutatjuk, mitől tarthat leggyakrabban egy aggódó kismama. 

 • A magzat elvesztése: A legerősebb félelem a vetélés miatt jelentkezik, amit többnyire sajnos nem lehet sem befolyásolni, sem megelőzni. Fontos viszont, hogy ismerd a statisztikákat, becslések szerint ugyanis 10 ismert terhességből 1 végződik magzatvesztéssel, és ennek körülbelül 80 százaléka az első 12 hét alatt következik be. A második trimeszterre ez a kockázat viszont kevesebb mint 1 százalékra csökken.
 • Veleszületett fejlődési rendellenességek: A WHO adatai szerint 33-ból 1 újszülöttet érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség, tehát 100 kisbabából körülbelül 97 születik egészségesen. Ha nem tartozol egyik veszélyeztetett csoportba sem, akkor még kisebb az esélye annak, hogy gyermekednél problémák jelentkezzenek, főleg fejlett egészségügyi ellátás mellett, ahol a terhesgondozás kiemelt figyelmet kap. 

A kockázati tényezők közé tartozik még a cukorbetegség, az epilepszia, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás. Sok születési rendellenesség jól gyógyítható, mivel mára számos sebészeti és egészségügyi eljárás ismert ezek kezelésére.

 • Koraszülés: A kisbabák körülbelül 10-12 százaléka jön világra koraszülöttként, azaz a betöltött 37. terhességi hét előtt. A koraszülöttek 70 százaléka a 34. és 37. hét között születik, ami még ugyan mindig megnövekedett kockázattal jár, de ők már kevésbé veszélyeztetettek. A koraszülés legnagyobb kockázati tényezői a korábbi terhesség során bekövetkezett koraszülés, a többes terhesség, valamint bizonyos méh- vagy méhnyak-rendellenességek. Ezen kívül az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is növeli a koraszülés esélyét. 

Az orvostudomány fejlődésével szerencsére az 1500 grammos testsúlyt meghaladó koraszülöttek túlélési esélyei már sokkal jobbak, mint néhány évtizeddel korábban. Megfelelő terhesgondozással, a szükséges védőoltásokkal és az esetlegesen fellépő fertőzések kezeltetésével sokat tehetsz az egészséges várandósságért. 

Még hosszan sorolhatnánk a félelmeket, amelyekkel egy aggódó kismama a várandósság folyamán szembenéz: 

 • Mi történik, ha eszek valamit, ami árt a babának?
 • Hogy fogom kibírni a szüléssel járó fájdalmakat?
 • Vajon jó anya lesz belőlem, és képes leszek megfelelően gondozni a kisbabámat?
 • Tudok majd szoptatni?
 • Időben beérünk a kórházba, és mi történik, ha az utcán folyik el a magzatvíz?

Csupa olyan kérdés, amellyel hosszasan marcangolhatod magad, pedig ha jó helyen keresed a válaszokat, megnyugvást találhatsz.

Az aggódó kismama hajlamos a szorongásra.

Stresszűző tippek aggódó kismamák számára

Összegyűjtöttünk pár ötletet, amelyek csökkenthetik az aggodalmadat, és segítenek abban, hogy ráhangolódhass a kisbabádra.

 • Légy felkészült! Nyugodtabb vajúdásra számíthatsz, ha felkészülten érkezel a szülőszobába. Ezért is érdemes részt venni szülésfelkészítő tanfolyamokon, ahol tapasztalt szakemberek válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, és pszichésen is támaszt nyújtanak, hogy minél inkább csökkentsék félelmeidet. Részletesen beszélnek például a fájások természetéről, a gátmetszésről, illetve minden, a várandósság alatt zajló testi és lelki folyamatról.
 • Figyelj befelé! A meditáció és a relaxálás oldják a feszültséget a babavárás során, mivel nemcsak a picire hangolódást, hanem az anyai szerepre való készülődést is elősegítik, ráadásul remekül csökkentik a szüléssel kapcsolatos félelmeket is.
 • Sportolj, mozogj! Mozgasd át magad jólesően heti 2-4 alkalommal valamilyen számodra kedves, könnyed sporttal: a lényeg, hogy élvezd, és elengedd el a mindennapok fáradtságát, aggodalmait. A kismamajóga például remek feltöltődést nyújt testnek, léleknek, oldja a görcsöket, és elősegíti a ráhangolódást a kisbabádra. 
 • Beszélj róla! Ha erősen szorongsz a terhességed alatt, fontos, hogy megoszd valakivel a félelmeidet. A partnered, egy közeli barát vagy családtag támogatást nyújthat. Elég lehet, ha egyszerűen beszélsz a gondolataidról és érzéseidről, hogy azok ne vegyék át az uralmat a mindennapjaid felett. Ha úgy érzed, szükséged van egy szakemberre, érdemes tapasztalt terapeutához fordulni, hogy semmiképp ne fojtsd magadba az aggodalmaidat!
 • Pihenj nagyokat! Gondoskodj róla, hogy a lehető legtöbbet aludj és pihenj, mert ez jelentősen segíthet a szorongásos tüneteken. Gyakran felébredsz éjszaka? Próbálj meg beiktatni egy kis szunyókálást, amikor csak késztetést érzel rá.

Aggodalom a terhességi hízás miatt

Sok kismamában aggodalmat kelthet a terhességi hízás, mivel attól tarthatnak, hogy nem nyerik vissza a szülés előtti súlyukat. Félnek, hogy már nem lesznek vonzóak, ha túl sokat híznak, és elvesztik a kontrollt a testükön végbemenő gyors változások felett. Fontos, hogy légy kedves és szeretteli önmagaddal, és fogadd el, hogy a testednek szüksége lesz egy kis időre a regenerálódáshoz. 

Érdemes odafigyelni, hogy ne hízz többet, mint ami indokolt, mert a szülés után nehezebb lesz ledolgoznod az extra súlyfelesleget. Az egészséges táplálkozási szokások és a testmozgás nagyon sokat segíthet a várandósság során és után is. A súlygyarapodás egyénenként változik, de a legtöbb kismama esetében 10 és 15 kg közé tehető a teljes terhesség folyamán. A hízás nagy része a baba növekedésének köszönhető, de a várandós test emellett zsírt is raktároz, hogy a baba születése után anyatejet tudjon termelni.

Mikor van baj terhesség alatt?

Mikor van baj terhesség alatt?

Bizonyos helyzetekben viszont mindenképp meg kell szólalnia a vészcsengőnek, amikor már nem aggodalmakról, hanem konkrét tünetekről van szó. A következő esetekben azonnali orvosi beavatkozásra van szükség:

 • Erős vérzés görcsökkel, illetve alhasi fájdalommal.
 • Vérzéssel nem járó súlyos alhasi fájdalom, amely nem múlik el.
 • Hirtelen megnövekedett szomjúság, amelyet csökkent vizeletürítés kísér, vagy egész nap nem jelentkezik vizelési inger. 
 • Fájdalmas vagy égő vizelés, amely hidegrázással és lázzal, esetleg hátfájással jár.
 • Véres hasmenés.
 • Magas láz. 
 • A kezek, az arc és a szemek nagyon hirtelen és erőteljes duzzanata vagy puffadása, fejfájással, látászavarral.
 • Néhány percnél hosszabb ideig fennálló látászavarok, például homályos vagy kettős látás.
 • Súlyos, hosszan fennálló fejfájás. 
 • A terhesség 28. hete után a rúgások számolásakor 10-nél kevesebb mozdulat észlelése két órán belül evés után. Bár az aktivitás hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami nincs rendben, de mindenképp jobb utánajárni, nehogy komolyabb probléma lépjen fel. 

Az aggodalmak és félelmek sokszor életmentők lehetnek, és teljesen természetes részei a várandósságnak. Viszont ha átveszik az irányítást, tévútra vihetnek, és megfoszthatnak a babavárás boldogságától. Légy résen, és kérj segítséget, ha úgy érzed, nem vagy képes úrrá lenni a félelmeiden, mert mint minden kismamának, Neked is jár a boldog várakozás öröme! 

Szakmailag ellenőrizte: Dr. Baráth Livia szülész-nőgyógyász

Fotó: Shutterstock