Kiságy, babaágy, gyerekágy

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Ágyak

A kiságy az a bútordarab, amit mindenképpen be kell szerezned mielőtt a baba megérkezik. A babaágy lesz az ő kis menedéke, egy biztos pont a mindennapjaiban.  

Ha egyéb bútordarabokat is vásároltok a kicsinek, célszerű átgondolni, hogy mekkora tér áll rendelkezésre, valamint színben és mintában harmonizáló bútorokat célszerű választani. Érdemes egy bútorcsaládból választani a kiságyat, a pelenkázó komódot, a ruhásszekrényt stb, mert ezekkel sokkal jobb összhatás érhető el.

Kiságy típusok

A piacon manapság nagyon sokféle kiságy közül lehet választani. Amit már a legelején el kell döntened, hogy különálló kiságyat szeretnél vagy sem. 

A babaöböl egyfajta hibrid babaágy, mivel különálló ágyként is használható, ugyanakkor a szülők ágyához is lehet rögzíteni, így biztosítva, hogy a szülő a gyerek közelében aludjon. A babaöböl, amit akár ágyhoz illeszthető babaágynak is hívhatnánk úgy teszi lehetővé, hogy az anya a gyerek mellett aludjon, hogy közben mindkettőjüknek megmarad a saját tere az alváshoz.

Rácsos kiságyak méretei

A következő döntési pont a rácsos babaágy mérete. A rácsos kiságyak általában kétféle méretben kaphatóak: 120x60 kiságy és 140x70 kiságy. Értelemszerűen a 140x70-es méret tovább is használható, míg a kisebb 120x60-as kivitel általában 3 éves korig kényelmes a gyereknek.

Ha nincs sok hely, akkor sokat számít mennyit lehet spórolni, így kis alapterületű szobánál érdemesebb a kisebb gyerek kiságyat választani. De ha az a cél, hogy minél tovább használja a gyerek az ágyat és egyébként elfér a szobában, akkor célszerűbb a nagyobb, 140x70 méretű kiságyat megvenni.

Rácsos ágyak tulajdonságai:

  • A fekvőfelületet tekintve létezik olyan típus, amelynél pozdorjalap tartja a matracot. Ennél sokkal jobb megoldás az ágyrácsos alátámasztás, mert ez amellett, hogy rugalmas alátámasztást biztosít, az ágymatrac szellőzését is biztosítja.
  • A fekvőfelület magassága a legtöbb kiságy esetében 3 magassági fokozatba állítható.  Az állítható fekvőfelület azért fontos, mert így nem kell olyan mélyre hajolni a pici babához. Amikor pedig már megtanul az ágyrácsokba felkapaszkodni, akkor lentebb engedhető a fekvőfelület, nehogy kiessen a baba. Nem minden kiságynál állítható a fekvőfelület, viszont ez egy nagyon hasznos funkció, így kiságy választásnál ez is egy fontos szempont.
  • Léteznek leengedhető oldalrácsos kiságyak. Ezeknek az egyik oldala leengedhető, így könnyebben ki tudod venni a babát.
  • A kivehető oldalrács azért praktikus, mert ha már nagyobb a gyermek, önállóan is tud ki-be közlekedni, miközben mégis biztonságosabban alszik, mert a megmaradt rácsok megakadályozzák, hogy leessen az ágyról.

Babaágyak kiegészítői

  • A babák hajlamosak mindent megrágcsálni, főleg akkor, amikor jön a foguk. Ezalól a kiságyak rácsa sem kivétel. Az oldalrács felső lécére lehet kapni műanyag fogvédőt, ami megakadályozza, hogy a baba ínye, foga megsérüljön a rágcsálástól.
  • Az ágyneműtartó szintén nagyon hasznos kiegészítő. Főleg azokban a háztartásokban veszik hasznát, ahol egyébként kevés hely van tárolásra. A kiságyak alatti holt teret ezekkel az ágyneműtartókkal lehet a legjobban kihasználni. Nyáron tárolhatsz benne téli ruhákat és fordítva. Kiváló tároló hely olyan dolgok számára, amire napi szinten nincs szükséged.