Altató játék

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Altató játékok

Nem is gondolnád, de az elalvás is egy olyan dolog, amit a babának meg kell tanulnia. Vannak akiknek ez könnyebben megy, vannak akiknek nehezebben. Nekik van igazán segítségre szükségük.

Az altató játékok a gyerekek megnyugtatásában, altatásában segítenek. Vannak olyan altató játékok, amiket a baba bevihet magával a kiságyába és vannak olyanok is, amiket a gyerekszobában egy polcon, komódon kell elhelyezni.

Altató játékok

Mi számít altató játéknak? Alapvetően bármiből lehet altató játék, amit a baba kiválaszt, hogy azzal aludjon, ami megnyugtatja, hogy aztán álomra hajtsa a fejét. Az altató plüss, az altató maci szokott nagy kedvenc lenni. 

Miért jó az altató játék babáknak? Mert ezt akár utazások alkalmával is magával viheti. A gyerekek az új helyekre érve nem feltétlen érzik magukat biztonságban, kell egy kis idő, amíg megszokják. A baba altató játékokkal az otthonuk egy szeletét vihetik magukkal a gyerekek. Távol az otthontól, az otthon nyugalmát jelképezik ezek az altató plüssök.

A nehezen elalvó babáknál a szülők általában mindennel próbálkoznak, hogy segítsenek nekik ebben a “feladatban”. Az altató játék itt kerül képbe. Ezek az altató játékok különféle módokon segítik álomba szenderíteni a babákat: hangokkal, fényekkel járulnak hozzá a megnyugtatásukhoz.

Altató játékok típusai

Zenélő altató játékok

Ezek a zenélő altató játékok többféle dalt, dallamot is le tudnak játszani:

  • Természet hangjai címszó alatt például le tudja játszani a tenger morajlásának hangjait, madárcsicsergést, lágy zápor hangjait stb.
  • Anyaméh hangját utánzó plüss: A terhesség 9 hónapja alatt a babák otthonává válik a pocak. Egy kuckó maximális biztonságot nyújt számára, az anyaméh hangok relaxáló hatásúak. Az anyaméh hangját utánzó macik pontosan ezt a közeget próbálják megidézni és így megnyugtatni a babát, aki ettől remélhetőleg könnyebben, hamarabb elalszik.
  • Fehér zajt adó plüss: A fehér zajnak a monotonitása ringatja álomba a babákat.

Vetítő altató játékok

Az altató játékok másik kategóriája már nemcsak zenélni tud, hanem vetíteni is. Ezek a vetítő altató játékok a falra vagy a plafonra tudnak vetíteni. Ehhez persze sötét szobára van szükség. A vetítés sejtelmes fénye, a mozgás, a lágy dallamok mind azt a célt szolgálják, hogy a babák könnyebben el tudjanak aludni.

Altató játékok funkciói

  • Az altató plüssök között vannak olyanok, amikkel a baba magához ölelve tud aludni. Aztán vannak olyanok, amiket a járóka és a kiságy rácsaira lehet szerelni. A harmadik típust pedig komódra, szekrényre lehet tenni és innen tud zenélni, vetíteni.
  • Az egyes modellek hang- és mozgásérzékelővel vannak ellátva. Ezek a zenélő altató játékok bekapcsolnak és elkezdenek zenélni, ha a baba felsír.