Átalakítható kiságy

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Átalakítható rácsos kiságyak

 

A kiságy az a bútordarab, amire mindenképpen szükség van a baba születésének első pillanatától kezdve. Hónapokig ez lesz számára a legfontosabb hely, a nyugodt és biztonságos alvás területe. Veszélyes lehet (fulladásveszély miatt), ha veled egy ágyban alszik a csöppség. A kiságy nemcsak szükséges, de ékes dísze is lehet a (gyerek)szobának, önmagában vagy textilekkel, játékokkal felszerelve.

 

Vásárlás előtt ezeket a szempontokat gondold át:

  • Ha egyéb bútordarabokat is vásároltok a kicsinek, érdemes átgondolni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, valamint színben és mintában harmonizáló bútorokat célszerű választani. Érdemes egy bútorcsaládból választani a kiságyat, a pelenkázókomódot, a ruhásszekrényt stb., ezeket a csemete legalább kisiskoláskoráig használni tudja.
  • Milyen sokáig szeretnétek majd használni a kiságyat? Az átalakítható rácsos kiságy újszülöttkortól használható, később pedig (kb. 2 éves kor körül szükséges átalakítani) ifjúsági heverőként funkcionálhat a gyerek 6-7 éves koráig. Mérete: 140×70 cm, terhelhetőség: 25 kg. (Létezik ezek között olyan, amelyhez külön vásárolható tartozékra lesz szükséged a heverővé alakításhoz.)

 

Típusok és tulajdonságok:

  • Mindegyik modell ágyráccsal készül. Az ágyrács rugalmas alátámasztást biztosít a baba testének. Másik előnye, hogy folyamatos szellőzést biztosít a matracnak, lehetővé teszi a nedvesség elpárolgását.
  • A fekvőfelület magassága a legtöbb kiságy esetében 3 magassági fokozatba állítható, de bizonyos modelleknél van több, illetve kevesebb fokozat. A különböző magassági fokozatokkal könnyen követni tudod a baba fejlődését. Az állítható fekvőfelület-magasság azért fontos, mert így nem kell olyan mélyre hajolni a pici babához, könnyebben szemmel tudod tartani, mert jobban rálátsz. Mielőtt a kicsi már önállóan fel tud ülni, a fekvőfelületet az alsó pozícióba kell helyezni.
  • Van olyan típus, melynek egyik oldala leengedhető, így könnyebben ki tudod venni a babát.
  • Vannak olyan típusok, melyeknél az oldalrács peremét műanyag fogvédő veszi körül, ez védi a gyerek tejfogait és lágy ínyét, ha esetleg rágja az oldalrácsot. (Ilyen kiegészítő külön is vásárolható.)
  • Némelyikhez vásárolható külön görgő, amivel könnyebben mozgathatóvá válik a kiságy.
  • Van olyan, amelyik ágyneműtartóval is rendelkezik.
  • A kivehető oldalráccsal ellátott típus azért praktikus, mert ha már nagyobb a gyerek, önállóan is tud ki-be közlekedni, miközben mégis biztonságosabban alszik, mint egy sima heverőn, hiszen így a rácsoknak köszönhetően nem gurul le.
  • Anyaguk: fenyő, nyír, laminált ágyvégekkel rendelkező. A fából készült részek felületkezeltek, tehát csiszolva és lakkozva vannak gyerekbarát vízbázisú lakkal.

 

A kiságyhoz külön kell matracot vásárolni, melyből széles választékot találsz.