Babablog

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé?

Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük, 2022-ben ez egybeesik a munka ünnepével, azaz május 1-jével. Honnan ered az anyák napja, és hogyan tehetjük emlékezetessé az egész család számára?

Az első anyák napja: honnan ered az ünnep?

Az anyák napja eredete az ókori, évenként megrendezett tavaszi ünnepségekre vezethető vissza, amelyen a görögök Rhea, Kronosz felesége és a görög mitológia számos istenségének anyja előtt tisztelegtek.

Az őskeresztények a nagyböjt negyedik vasárnapján, a Krisztus édesanyjának, Szűz Máriának tiszteletére rendezett ünnepen már egyfajta anyák napját ünnepeltek. Angliában az ünnepet kiterjesztették az összes anyára, ekkor nevezték el az eseményt anyák vasárnapjának.

Az anyák napjának újabbkori története az 1600-as évekre nyúlik vissza Angliában, ahol a Szűz Mária tiszteletére tartott imaóra után a templomba a gyerekek ajándékokat és virágokat vittek, hogy így tisztelegjenek saját édesanyjuk előtt.

Mikor van anyák napja 2022-ben?

Anyák napja Magyarországon

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték meg az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt zászlaja alatt a MÁV gépgyár foglalkoztatójában a munkások gyermekeinek részvételével. 1930-tól pedig már egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, amely végül május első vasárnapjára került.

Mikor van anyák napja a világ más országaiban?

A világ legtöbb országában májusban tartják az anyák napját, de februártól októberig minden hónapban találhatunk államokat, ahol épp az anyukákat ünneplik.

Magyarország mellett, szintén május első vasárnapjára esik az ünnep például:

 • Angolában,
 • Portugáliában,
 • Romániában,
 • Spanyolországban és
 • Szerbiában. 

Május második vasárnapján pedig például:

 • az Amerikai Egyesült Államok,
 • Ausztria,
 • Ausztrália,
 • Belgium,
 • Németország és
 • Törökország tartja az anyák napját.

Boldog anyák napját! Hogyan ünnepeljünk?

Ismét egy remek alkalom a tradíciók kiépítésére. Igaz, az anyák napja megszervezése otthon az apukákon és más családtagokon múlik, de a gyerekek boldogan részt vesznek majd a programokon, hogy örömet okozzanak anyukájuknak.

Anyák napja Magyarországon május első vasárnapjára esik.

Ötletek, hogy tényleg különleges legyen ez a nap

Az anyák napja az év fontos napja mind az anyák, mind a gyerekek számára, amelyet könnyen emlékezetessé tehetünk.

 • A gyerekek apukájukkal vagy egy másik felnőtt segítségével elkészíthetik anyának az aznapi fogásokat. Egy ágyban felszolgált reggeli minden édesanyának jólesik, de a kedvenc sütijével is biztos le lehet venni a lábáról.
 • A kicsik szívesen kézműveskednek, a saját készítésű ajándékok pedig mindig célba érnek, hiszen figyelem és szeretet árad belőlük.
 • Anyák napján jó olyan dolgokkal tölteni az egész napot, ami az ünnepeltnek örömet okoz. Elmehettek piknikezni, kirándulni, főzhettek együtt, nézegethettek régi családi képeket, vagy csak társasozhattok otthon egy jót.
 • Mit adhatunk édesanyánknak felnőttként? Szervezz egy meglepetés bulit testvéreid és apukád segítségével! Készítsd el anyukád kedvenc ételeit és italait! Foglalj neki időpontot egy wellness-kezelésre egy közeli szalonban! Egy pihentető masszázs, frissítő arcpakolás, pedikűr és manikűr remek módja az anyák napi kényeztetésnek.

Anyák napi ünnepség

Az ovis ballagás mellett a másik könnyfakasztó esemény az édesanyák számára az anyák napi ünnepség, ahol a kicsik meghatottan köszöntik őket saját készítésű rajzokkal és a szépen megtanult versekkel.

Mióta ünnepeljük az anyák napját?

Anyák napi versek

Anyák napi verset keresel? Összegyűjtöttünk párat, amelyek közül kiválaszthatod a legszebbet, hogy megtanítsd gyermekednek.

Donászy Magda: Anyák napján

Tavaszodik, kis kertemben 

kinyílik a tulipán. 

Ragyognak a harmatcseppek 

anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa, 

kék nefelejcs, tulipán, 

neked adom anyák napján, 

édes-kedves anyukám.

Vass-Várkonyi: Piros rózsa, fehér rózsa

Piros rózsa, fehér rózsa 

egy csokorba összefogva, 

karjaimban alig fér el,

alig győzöm öleléssel.

 

Vedd el tőlem, édesanyám, 

harmat csillag bársony szirmán. 

Nap csókolta, szél ringatta, 

kicsi lányod szívből adja.

Móra Ferenc: Anyának

Álmomban az éjszaka

aranykertben jártam.

Aranykertben aranyfán

aranyrigót láttam.

Aranyrigó énekét

a szívembe zártam.

Ahány levél lengedez

szél ringatta ágon,

ahány harmatcsepp ragyog

fűszálon, virágon,

Édesanyám, fejedre

annyi áldás szálljon.

Anyák napján ne felejtsétek el a nagymamákat is köszönteni, kedveskedjetek nekik is pár szál virággal és saját készítésű ajándékokkal, rajzokkal!

Fotó: www.shutterstock.com