Babablog

Az anyatej a legjobb a babának és a bolygónknak is

Az anyatejes táplálás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Minden évben van egy hét, amikor az egész világon kiemelt figyelmet kap.

Az Egészégügyi Világszervezet először 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává. 1993-ban hazánk is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és ezzel a nappal nálunk is minden évben kezdetét veszi az anyatejes táplálás világhete.

Ennek célja nem más, mint hogy a szoptatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Hiszen a szoptatás a legjobb befektetések egyike nemcsak a gyermekre, de az édesanyára kifejtett pozitív egészségügyi hatása miatt is, és akkor még nem is beszéltünk a környezetvédelmi előnyökről.

szoptatás az anyatej természetes táplálék

Az anyatej természetes táplálék

A világhét eseményeinek koordinálását a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) végzi. Ők minden évben kiválasztják azt a témát, amely köré megalkotják jelmondatukat, ami 2020-ban így hangzik: Support breastfeeding for a healthier planet – amit valahogy így fordíthatunk le: Támogassuk a szoptatást az egészségesebb bolygóért! A Föld egészségét befolyásolja a csecsemők táplálási módja. Az anyatej természetes, megújuló táplálék, ami úgy jut el a babához, hogy nem keletkezik hulladék, veszteség vagy csomagolás. Az anyatej – mint életünk első tápláléka – kiemelkedően fontos eleme a fenntarthatóan működő élelmiszer-rendszernek. Mindannyiunk felelőssége, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk, és ennek csökkentésére számtalan lehetőségünk van. Ide tartozik az is, hogy hogyan tápláljuk kisbabánkat.

Támogatja a pici egészségét

Nemcsak a bolygónk, de gyermekünk egészségéért is azzal teszünk a legtöbbet, ha a szoptatást választjuk, ami nemcsak a babák optimális fejlődését biztosítja, de erősíti az anyával való kapcsolatot is. Az anyatej élő anyag, amely nemcsak táplálék, de hosszú távon is jó hatással van az egészségre. Támogatja a kicsi még éretlen immunrendszerét, a benne lévő ellenanyagoknak a kórokozók elpusztításában van szerepük. A szoptatott babák anyatejes bélflórája gátolja a betegségeket okozó baktériumok elszaporodását. Az anyatejes táplálás több később kialakuló betegség (pl. középfülgyulladás, alsó légúti betegségek, fogszuvasodás) kockázatát is csökkenti. Az anyatej csodálatosan „működik”, hiszen folyamatosan változik a gyermek igényei szerint: például körülbelül hat hónapos korra az ellenanyagok szintje megemelkedik. Ebben a korban nagyon fontos a védelem, hiszen a baba hamarosan mászni kezd, és mindent a szájába vesz.

Ne feledkezzünk meg az anyára gyakorolt pozitív hatásokról se: a szoptatás csökkenti az emlő és a petefészek daganatos megbetegedésének, a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

szoptatás támogatja az egészséget

Mi segíti a szoptatást?

A szilárd alapot a szoptatás iránti elköteleződés, elhatározás, a megfelelő információk és támogatás jelentik.

  • Nagyon fontos szerepe van az élet első órájának. A születés utáni háborítatlan együttlét az édesanyával aranyat ér, ezért is hívják aranyórának. Ideális esetben ilyenkor a baba magától szopizni kezd, teste-lelke megpihen a fárasztó út után.
  • Az első hat hónapban kizárólagos, igény szerinti szoptatás javasolt.
  • A hat hónapos korban elkezdett hozzátáplálás mellett a szoptatás folytatása javasolt kétéves korig, vagy azon túl. A hozzátáplálásról és a hozzátáplálás során a szoptatás szerepéről itt olvashatsz: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig.

Mi könnyítheti a szoptatást?

Vannak olyan kellékek, melyek lényegesen megkönnyítik a szoptatás időszakában a mindennapokat. Legyen az akár egy szoptatós párna vagy szoptatós fotel, ami kényelmet és megfelelő szoptatási pozíciót biztosít, szoptatós melltartó vagy póló, ami nemcsak kényelmes, de praktikus viselet is egyben. Ezek sokat jelenthetnek, hiszen a napi többszöri szoptatás hónapokon át az életed része lesz (jó esetben), és a szoptatás sikere múlhat azon, hogy miképpen telik az etetéssel töltött idő.

szoptatás mi segít

Túl sok vagy túl kevés?

A leggyakoribb problémák közé sorolhatjuk, ha túl kevés az anyatej a baba számára vagy ha túl sok, és túltelítődik a mell. Ez utóbbi azért veszélyes, mert könnyen mellgyulladáshoz vezethet.

  • Ha nem elég az anyatej: Ebben az esetben érdemes gyakran mellre tenni a picit, hiszen ez esetben több fog termelődni, és beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. A fokozottabb tejtermelést több pihenéssel, bővebb folyadékfogyasztással és tejserkentő készítményekkel is fokozhatod.
  • Ha túl sok: Kulcsfontosságú ebben a helyzetben az emlő rendszeres, gyakori ürítése. Ilyenkor szintén a baba gyakori mellre tétele segíthet, és/vagy fejéssel kell biztosítani az ürülést. A mellszívók között találsz kézi és elektromos készüléket is.

Vannak olyan eszközök, amelyek a szoptatással kapcsolatban egyéb felmerülő probléma esetén segíthetnek. Ilyen lehet például befelé forduló mellbimbó esetén a bimbókiemelő vagy a szoptanít készülék, ami többféle helyzetben és probléma esetén is jó szolgálatot tesz. Ilyen, ha a baba koraszülött vagy adoptált vagy ha a szoptatás újrakezdése jön szóba.

A fentiek csak néhány kiragadott példa, ami felmerülhet a szoptatás időszakában. Ha segítségre van szükséged vagy bizonytalan vagy, ne add fel idő előtt! Keress szoptatástámogatásban jártas szakembert, akivel megoldást találhattok! Tegyél meg mindent a szoptatás sikeréért!

További cikkeink a témában:

A sikeres szoptatás titka

Bimbóvédő vagy bimbókiemelő?

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com