Babablog

Az anyatej tárolása és melegítése

Az anyatej tárolása hosszú távon akkor lehetséges, ha steril anyatejtároló edénybe kerül fagyasztásra. Az anyatej melegítésekor is fontos a szabályok betartása.

Ódákat lehetne zengeni az anyatej áldásos hatásairól. Nem véletlen, hogy a WHO szerint is a legjobb az anyatejes táplálás. Az anyatej egyik legfontosabb tulajdonságáról az újdonsült édesanyák nem is biztos, hogy tisztában vannak. Ez pedig az anyatej tárolása!

Miért hasznos az anyatej tárolása?

A terhesség utolsó hónapjaiban az édesanyák már egyre többször gondolkodnak azon, hogy vajon tudnak-e majd szoptatni.

Ha szeretnél felkészülni a szoptatásra és kíváncsi vagy mitől lehet sikeres a szoptatás, akkor ajánljuk neked ezt a cikket: A sikeres szoptatás titka

Amint a baba megszületik, hamarosan ki fog derülni lesz-e elegendő anyatej a baba számára. Néhány nap, hét után fény derül arra, mennyire sikerült a babának és neked összecsiszolódnia. Addigra mind a ketten a saját tapasztalataitok alapján elsajátítjátok a szoptatás művészetét. 

anyatej tárolása hűtőben


És amikor már nem azon kell gondolkodni, hogy vajon tudod-e majd szoptatni a babád vagy sem, akkor már gondolkodhatsz az értékes anyatej tárolásán. Merthogy az anyatej tárolható!

Miért jó ez? Az eltárolt anyatej sok helyzetben nagyon jól tud jönni, íme néhány eset. Ha van eltéve anyatej:

  • Az édesanya távollétében is meg lehet etetni a babát, így az anyukának lesz némi mozgástere. El tud menni kikapcsolódni egy rövid időre, hogy feltöltődjön lelkileg és testileg is. Lehet most azt mondod ha megszületik a baba egy percre sem fogod magára hagyni, de ne becsüld alá az énidő fontosságát! A babával akkor teszel a legjobbat, ha odafigyelsz magadra és a saját regenerálódásodra is.
  • Sajnos adódhat olyan helyzet, hogy az édesanya egy időre fel kell fügessze a szoptatást, mert például olyan gyógyszert szed, aminek a hatóanyaga a babára káros lehet. Erre az időszakra a félretett anyatej nagy segítség tud lenni. És remélhetőleg közben fejéssel elérheted, hogy nem apad el a tejed. De ne felejtsd el, hogy az ilyenkor lefejt tejet ne tedd félre, azt nem eheti meg a baba!
  • A hozzátáplálás elkezdésével az anyatejet fel lehet használni akár gyümölcspürék, akár főzelékek készítéséhez. Ez azért is jó, mert a hozzátáplálás annyi újdonsága mellett legalább lesz valami, ami a baba számára is ismert.

Alighogy túljutottál a szoptatás izgalmain, a baba féléves korára elkezdhetsz gondolkodni a hozzátáplálás mikéntjéről. Olvasd el az alábbi cikket és felfedjük előtted mi mindenre kell odafigyelni: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig

Az anyatej tárolásának lépései

Ahhoz, hogy az anyatejet tárolni tudd, előtte le kell fejni. Akár kézzel is lefejheted az anyatejet, de sokkal hatékonyabb és kényelmesebb megoldás, ha mellszívót használsz. Léteznek kézi mellszívók és gépi mellszívók is. Bár más a működési mechanizmus, de a végeredmény ugyanaz, mégpedig a lefejt anyatej. 

anyatej

A lefejt anyatejet ezután kimondottan erre a célra szánt anyatejtároló edénybe kell önteni, lezárni és lefagyasztani. Merthogy az anyatej fagyasztva akár hónapokon keresztül is eltartható!

Hűtőben tárolt anyatej

A lefejt anyatej sima hűtőszekrényben, a hűtő hátulján az alsó polcon 2-3 Celsius fokon 3-5 napig is eláll. Korábban már fagyasztott és végig hűtőben felengedett anyatej viszont legfeljebb 24 óráig tárolható a hűtőben. És az sem mindegy, hogy a hűtőszekrényben hova teszed! A hűtőszekrény ajtajába vagy tojás, szalámifélék mellé például tilos tenni. A legjobb, ha a hűtőszekrény polcán minél lentebb és minél bentebb tárolod. Ez ugyanis a hűtő leghidegebb pontja.

Fagyasztóban tárolt anyatej

Ha nemcsak 1 napig, hanem ennél tovább szeretnéd tárolni, akkor mindenképpen fagyasztószekrénybe kell tenned, mert csak az biztosítja, hogy hosszabb ideig is felhasználható legyen! Mivel fagyasztáskor megnő a térfogat, ezért sose töltsd teljesen tele az anyatejtároló edényt.

lefejt anyatej tárolása

Az anyatej fejése és tárolása során végig ügyelni kell, hogy a mellszívó és a tárolódobozok is sterilek legyenek! A mellszívás során is nagyon fontos a higiénia, a kézmosásról és a mellek tisztításáról sem feledkezz meg! Az anyatej csak abban az esetben áll el, ha megfelelő módon sterilizált edénybe kerül. Ha erre nem figyelsz oda, akkor baktérium kerülhet a lefejt anyatejbe, ami pedig kiváló táptalaj a baktériumok elszaporodásához.

A sterilizálás szabályairól és lehetőségeiről részletesen írtunk ebben a cikkünkben: Cumisüveg sterilizálása: így fertőtleníts profin!

Mennyi ideig tárolható az anyatej?

Már érintőlegesen volt szó róla, de ebben a részben részletesen is kifejtjük, hogy mennyi ideig tárolható az anyatej? Az eltarthatóság ideje sokban függ attól, hogy hol tároljuk. Ennek megfelelően 4 órától, akár fél évig is lehet tárolni az anyatejet. Ez meglehetősen széles időtáv, ezért egy táblázatban összefoglaltuk, hogy egyben lásd, milyen helyzetben, mennyi idővel lehet számolni.

anyatej tárolása táblázat

Ezek a tárolásra vonatkozó adatok egészséges, időre született baba esetén érvényesek. Beteg vagy koraszülött babáknál ennél rövidebb tárolási idővel kell számolni, és azt is érdemes tudni, hogy gombás fertőzés fennállása esetén a lefejt tej tárolása nem ajánlott (a szoptatás viszont nem ellenjavallt).

Ha nem tudod biztosan, hogy hány fok van a hűtőszekrényben vagy éppen a fagyasztóban, akkor érdemes egy hőmérővel ellenőrizni.

Anyatejtároló edények

Az anyatej tárolásához használhatsz anyatejtároló zacskókat vagy anyatejtároló edényeket. Ne felejtsd el, hogy csak olyan tárolóedényt lehet használni, ami sterilizálható!

Anyatejtároló zacskó

Az anyatejtároló zacskó neve elég jól körülírja, hogy miről is van szó. Ez valóban egy műanyag zacskó, amiben anyatejet lehet tárolni. De természetesen nem egy egyszerű nylonzacskóról van szó, amibe mondjuk a boltba a zöldség-gyümölcsöket, pékárukat tesszük. Ez egy speciális anyatejgyűjtő zacskó, amiben legfeljebb 72 óráig lehet tárolni az anyatejet. Az űrmérték be van rajta jelölve, van külön hely, ahova fel lehet írni, hogy mikor lett az anyatej lefagyasztva.

Anyatejtároló edény

Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni az anyatejet, akkor érdemes anyatejtároló zacskó helyett légmentesen záródó anyatejtároló edényt használni. Ezeket az edényeket akár több alkalommal is lehet és kell is sterilizálni. Anyaga lehet üveg, de akár műanyag is. Ahogy a zacskón, természetesen ezen is van be van jelölve az űrtartalom és van olyan része is, ahol feliratozható.

Egyes típusok akár egy adapterrel a mellszívóhoz csatlakoztathatóak, így az lefejt anyatej közvetlenüól a steril anyatejtároló edénybe kerül.

anyatejtároló edény

Philips Avent tejtároló edény

Általában akkora adagban érdemes az anyatejet lefagyasztani, amennyit a baba egy étkezés során elfogyaszt, merthogy a felmelegített anyatejet már nem lehet tovább tárolni. Egy fejés alkalmával nem biztos, hogy elég anyatejet tudsz lefejni, ilyenkor nem kell feltétlen minden kisebb mennyiséget külön-külön tárolni. Egy órás hűtést követően, a napon belül lefejt és közben végig hűtött anyatejek összeönthetők. Ha megvan a kívánt mennyiség, egy steril anyatejtároló edényben lefagyaszthatod. Egy idő után könnyű elveszni, hogy melyik tejet mikor tetted el, ezért érdemes a tárolóra mindig ráírni az aktuális dátumot.

Az anyatej melegítése

Amikor szükséged van a lefagyasztott anyatejre nem kell mást tenned, mint elővenni a fagyasztóból és megvárni, míg kiolvad. Célszerű mindig először a régebben lefagyasztott tejet kiolvasztani. 

Ha nincs időd megvárni, hogy magától kiolvadjon, akár melegíteni is lehet. De az anyatej melegítésének is megvannak a maga szabályai, amit be kell tartani!

Tilos forralni!

Először is nem szabad túlmelegíteni, mert akkor pont azok az anyagok pusztulnak el, amiktől az anyatej igazán értékes. Emiatt nem ajánlott az anyatejet tűzhelyen vagy éppen mikrohullámú sütőben melegíteni. A mikro ugyanis nem egyenletesen melegít, ezért lesznek az anyatejben olyan részek, amik túlmelegednek és olyanok is, amik meg nem elég melegek. Ezzel nemcsak az anyatej értékes összetevőit veszíted el, hanem még a babára is veszélyes lehet, mert a nem egyenletes hőmérséklet miatt a rosszul összekevert anyatejjel megégetheti magát.

Anyatej melegítése elektromos cumisüvegmelegítővel vagy vízfürdőben

Az anyatej melegítése akkor történik a szabályoknak megfelelően, ha csak szép fokozatosan melegíted és odafigyelsz a hőmérsékletre. Az elektromos üvegmelegítő vagy egy sima vízfürdő is nagyon jól használható az anyatej melegítéséhez.

Az elektromos cumisüvegmelegítők közül lehet olyat választani, amit egy fix hőmérsékletre lehet beállítani, így elkerülhető, hogy akár véletlen is túlmelegítsd az anyatejet.

anyatejtárolás cumisüvegmelegítő

Babymoov cumisüveg melegítő

De akár sima vízfürdőben is fel lehet melegíteni. Egy tálba kell engedni nem túl forró, kb. 50 Celsius fokos vizet, majd beletenni az anyatejtároló edényt és időnként megkeverni a vizet. Mivel idővel a víz lehűl, ezért le kell cserélni, hogy az anyatej melegítése ne maradjon abba.

anyatej melegítése

Ne lepődj meg az anyatej állagán. A hosszú tárolás következtében az anyatej összetevői szétválnak, így felhasználás előtt mindenképpen óvatosan össze kell keverni az anyatejet. Lehetőleg ne rázd, mert attól is sérülhetnek az anyatejben lévő értékes összetevők. Az anyatejes üveget használat után mosd el és fertőtlenítsd!

Ha egy édesanya tud szoptatni, az mindig nagyon felszabadító érzés az anyának, hiszen hajlamosak vagyunk erre rágörcsölni. Hála az anyatej tárolhatóságának, akár az anyatej elapadása után is részesülhet a babád az értékes összetevőiből. De ne feledd, a fagyasztott anyatej is csak egy bizonyos ideig használható fel és amit egyszer már felmelegítettél, azt rögtön fel kell használni, nem lehet tovább tárolni.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com