Babablog

Az anyatejes táplálás világnapja 2022

Miről szól az anyatejes táplálás világnapja, és milyen célból jött létre? Mi áll az idei rendezvény fókuszában, és hogyan támogatják a szoptatás során a családokat?

Az anyatejes táplálás világnapja fontos társadalmi üzenetet hordoz magában, hiszen azt a célt szolgálja, hogy a kismamák minden támogatást és fontos ismeretet megkapjanak ahhoz, hogy anyatejjel táplálják kisbabájukat. Melyek az anyatejes táplálás előnyei? Mi áll az idei szoptatási világhét fókuszában?

Az anyatejes táplálás jelentősége

A szoptatás természetes módja annak, hogy az édesanya a csecsemőt az első időszakban minden szükséges tápanyaggal és táplálékkal ellássa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kizárólagos szoptatást ajánlja a születést követő első hat hónapban, majd javasolja, hogy 2 éves korig vagy akár tovább is maradjon fenn az anyatejes táplálás kiegészítésként a hozzátáplálás mellett.

Anyatejes táplálás világnapja

A szoptatás előnyei a baba számára

 • Az anyatejes csecsemők kevesebb gyermekkori fertőzésen esnek át, legyen szó akár légúti, akár bélrendszeri, vagy akár megfázásos megbetegedésekről.
 • Az anyatej antitesteket tartalmaz, ezek a fehérjék pedig segítenek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét a vírusok és a baktériumok elleni harcban.
 • Az anyatejes babáknál alacsonyabb lehet a gyermekkori elhízás rizikója.
 • A szoptatás csökkenti az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az anyatejes táplálás előnyei az édesanya számára

Nemcsak a babák, hanem az anyukák számára is előnyös lehet a szoptatás:

 • Az anyatejes táplálás oxitocint szabadít fel, ami segít, hogy a méh visszahúzódjon a terhesség előtti méretére.
 • Azok, akik szoptatnak, általában gyorsabban leadják a terhesség során felszedett túlsúlyt, ráadásul az anyatejes táplálás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is.
 • A szoptatás (különösen ha 1 évnél tovább tart), csökkenti a mell- és petefészekrák kockázatát..
 • Kutatások szerint azok, akik életük során egy-két évig szoptatnak, 10-50 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegségtől, szívbetegségektől, magas koleszterinszinttől, ízületi gyulladástól és magas vérnyomástól.

Tipp: Szeretnél többet tudni a szoptatásról? Olvasd el A sikeres szoptatás titka című blogposztunkat is!

Miről szól a szoptatás világnapja?

A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) kezdeményezésére 1992-ben először megrendezett szoptatás világhetét minden évben augusztus 1. és 7. között tartják több mint 120 országban, a szoptatás világnapja pedig mindig augusztus 1-jére esik. A rendezvény a kormányzati döntéshozók, a WHO, az UNICEF és más szervezetek által a szoptatás védelme, előmozdítása és támogatása érdekében 1990-ben aláírt Innocenti Nyilatkozatra emlékezik. Célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az anyatejes táplálást, valamint felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Az anyatejes táplálás világnapja: célok és értékek

 • Az anyák támogatása támogatói csoportokon keresztül a szoptatás elősegítése, megkezdése és fenntartása érdekében.
 • Az egészségügyi szakemberek oktatása és képzése az anya és a gyermek hatékony támogatására.
 • A kormányok felszólítása, hogy ismerjék el a szoptatás védelmének és előmozdításának fontosságát, és jogszabályokkal támogassák a szoptató anyákat.
 • A közösségen belüli ismeretek elmélyítése a szoptatás támogatása és védelme érdekében.

Anyatejes világnap 1992 óta.

Az anyatejes táplálás világnapja 2022 – Lépj fel a változásért!

Az anyatejes táplálás világnapja minden évben más üzenetet tűz zászlajára, hogy ezáltal egy-egy szoptatáshoz kapcsolódó témát a kommunikáció középpontjába állítson. 2022-ben ez a „Lépj fel a változásért!” lett, ami a társadalom különböző szintjein a szoptatás védelmét, előmozdítását és támogatását végző szereplők képességeinek és ismereteinek megerősítésére fókuszál a világjárvány utáni világban.

Az egészségügyi dolgozók, bölcsődei gondozók, pszichológusok az ismeretátadáson túl fontos szerepet játszanak a kismamák lelki támogatásában és a felkészülésben is, de a laikusok, kívülállók is sokat tehetnek már azzal, ha elfogadják és tiszteletben tartják például a nyilvános helyen történő szoptatást.

Az anyatejes táplálás világnapja tehát nem csupán egy megemlékezés a szoptatás fontosságáról, hanem egy aktív, társadalmi beszélgetést előirányzó mozgalom, amelynek az a célja, hogy az édesanyák és a családok támogatást kapjanak az anyatejes tápláláshoz és ezáltal egy egészségesebb jövőhöz.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: Shutterstock