Babablog

Az Apgar-érték jelentése

Az Apgar-érték közvetlenül a szülés után az újszülött egészségügyi állapotának meghatározására szolgál. Ez alapján dönt az orvos a beavatkozás szükségességéről.

Az Apgar-érték kifejezéssel a legtöbben csak akkor találkoznak, amikor a gyermekágyas osztályról hazaindulva megkapják és elolvassák az újszülött zárójelentését. De vajon mi az Apgar-érték? Ha a zárójelentésen azt olvasod, hogy az Apgar-érték 9/10 az vajon jó vagy sem? Ebben a cikkben a születési Apgar-értékkel foglalkozunk.

Mi az Apgar-érték?

A születési Apgar-érték az újszülöttek egészségügyi állapotát értékelő pontrendszer. A nevét egy amerikai gyermekorvosról, Virginia Apgarról kapta. Az ő munkásságának eredménye az Apgar-teszt, amelyet manapság világszerte használnak.

Az Apgar-teszt során az újszülöttek egészségügyi állapotát a születést követően öt szempont szerint értékelik:

  • bőrszín,
  • pulzus,
  • respiráció (légzés),
  • izomtónus,
  • reflex ingerlékenység.

Az értékelés során minden egyes szempontra 0, 1 vagy 2 pont adható attól függően, hogy az újszülött állapota mennyire felel meg az elvártnak. Ebből adódóan az Apgar-teszt eredménye 0 és 10 közötti értéket vehet fel. Adott szempont értékelésénél akkor jár a 2 pont, ha a gyermek egészségügyi állapota teljesen megfelelő, 1 pont ha részben megfelelő, 0 pont ha nem megfelelő.

apgar teszt

Az Apgar-érték szempontjai és a megítélhető pontok

Ahogy azt előbb már említettük, az Apgar-érték meghatározásakor öt szempontot vizsgálnak. Most részletesen végigvesszük, hogy az egyes szempontoknál mire figyelnek és ez alapján hogyan történik a pontozás.

Bőrszín: Ennél a szempontnál az esetleges kékülés jeleit vizsgálják, mert ez keringési problémákat jelezhet. Ha az újszülött bőre az egész testén rózsaszínes, akkor erre a szempontra 2 pont jár. Ha a test egész felületén kékülés jelei mutatkoznak, akkor 0 pont adható. Ha a kékülés csak a végtagokon jelentkezik, akkor az 1 pont.

Pulzus: Ennél a szempontnál a szívműködést vizsgálják. Két pontot az az újszülött kaphat, akinek a pulzusa 100/perc feletti. A 100/perc alatti értéknél 1 pontot adható, ha nincs szívműködés, akkor az 0 pont.

Respiráció: A respiráció értékelésénél az újszülött légzését vizsgálják. Szabályos légzésnél és a születést követő erőteljes sírásra 2 pont jár. Szabálytalan légzésnél csak 1 pont adható. Ha elégtelen a légzés, nem lélegzik a baba, akkor 0 pont adható.

Izomtónus: Ennél a szempontnál az újszülöttek végtagjainak mozgását figyelik, vagyis hogy mennyire aktív. Egy aktív, a végtagjait lelkesen mozgató újszülött 2 pontot kap. Ha a mozgás kevésbé intenzív, gyengén behajlított végtagjai vannak, akkor 1 pontot adnak. Nulla pontnál petyhüdt, tónustalan izmokat lehet tapasztalni.

Reflex ingerlékenység: A vizsgálat ezen részénél az orrgaratot egy puha szondával ingerlik, a pontot pedig az alapján adják, hogy erre az ingerlésre az újszülött milyen választ ad. Az ideális válaszreakció, amire 2 pont adható, ha az ingerlés hatására tüsszenteni, köhögni kezd az újszülött. Egy pont jár, ha válaszreakcióként fintorog, vagyis az arcán valamilyen grimasz figyelhető meg. Ha nincs válaszreakció, akkor az 0 pontot jelent.

apgar érték

Az Apgar-teszt jelentősége

Az Apgar-teszt jelentősége abban rejlik, hogy egy gyorsan elvégezhető, viszonylag egzakt módszertan az újszülött egészségügyi állapotának megítélésére. Ha szükséges, a gyors eredménynek köszönhetően az orvosok nagyon gyorsan be tudnak avatkozni, és tudnak segíteni az újszülöttön.

Mi számít normális Apgar-értéknek és milyen értéknél kell beavatkozni?

  • Ha az Apgar-érték 8, 9 vagy 10 pont és az újszülött súlya is megfelelő, akkor nincs szükség orvosi beavatkozásra. Ez tekinthető normális Apgar-értéknek.
  • Ha az Apgar-érték 5, 6 vagy 7 pont, akkor már szükség van minimális orvosi beavatkozásra. Ilyenkor például finom masszázzsal, óvatos csipkedéssel ingerlik a babát, és szükség esetén maszkon keresztül oxigént is kap.
  • Ha az Apgar-érték 5-nél alacsonyabb, akkor az újszülött intenzív ellátását azonnal meg kell kezdeni. A babát ilyenkor átszállítják az intenzív osztályra, ahol megfigyelés alá kerül, és megkapja a szükséges kezelést.

Mikor végzik az Apgar-tesztet?

Ahogy a baba megszületik nem sokkal később át kell esnie az újszülött vizsgálaton, amelynek része az Apgar-teszt elvégzése is.

Az első Apgar-tesztet a születés után 1 perccel végzik el. Ezzel a vizsgálattal alapvetően még az újszülött méhen belüli állapotára utaló információt lehet szerezni. Nem sokkal később, a szülés után 5 perccel ismét elvégzik az Apgar-tesztet. Ez a második Apgar-érték. A születés utáni 10. percben végzik el immáron harmadjára az Apgar-tesztet.

Szülőként érdemes az Apgar-érték jelentésével tisztában lenni, de az igaz, hogy az Apgar-érték elsősorban orvosok számára nyújt fontos információkat a születést követően az újszülött pillanatnyi állapotáról.

Fotó: www.shutterstock.com