Babablog

Hol aludjon a baba? Az ideális babafekhely

Sarkalatos kérdés, hogy hol aludjon a baba, amikor hazaérkeztek a kórházból. Milyen szempontokat vegyél figyelembe? A babaöböl vagy a külön szoba az ideális számotokra?

Bizonyos kérdések kiemelten foglalkoztatják a szülőket, amikor a baba megszületik. Az egyik ilyen például az altatás. Az újszülöttek napi alvásigénye 16-18 óra, ám mivel a felnőttektől eltérő ritmusban, rövidebb szakaszokban alszanak, és többnyire nem tudnak egyedül álomba szenderülni, a „hol aludjon a baba kérdés” megválaszolása sarkalatos pont lehet a szülők és a csecsemők kiegyensúlyozottsága érdekében. Milyen megoldások jöhetnek szóba? 

Hol aludjon az újszülött?

Az első időszakban a legfontosabb, hogy minél könnyebben rá tudj hangolódni a kicsi ritmusára, ami mindkettőtök nyugalmára jó hatással lesz. Fontos az is, hogy minden készen álljon, mire a baba világra jön. A kellemes környezet megteremtésével sokat tehetsz azért, hogy könnyebben menjen a kezdeti időszak. Ehhez azonban nincs egységes recept, hiszen az életstílusotokat és otthonotok sajátosságait te ismered a legjobban. Ez a két legfontosabb szempont, amelyek alapján eldönthetitek, hogy hol aludjon a baba. Többféle megoldás létezik, és mindegyik remekül működhet, hiszen minden családnak önállóan kell kitapasztalni, melyik lesz mindannyiuk számára a legideálisabb:

 • A kezdetektől saját gyerekszobája lesz kisággyal a babának?
 • Nyugodt babasarok, babasziget várja a szülői hálóban vagy más helyiségben?
 • Szeretnéd minél közelebb magad mellett tudni, így a szülői ágy mellett alakítanál ki számára egy babaöblöt?
 • Nem ragaszkodsz egyetlen alvóhelyhez, inkább rugalmasan kezelnéd ezt a kérdést?

Hol aludjon a baba, hogy biztonságban legyen?

A csecsemő altatása kiságyban vagy babaöbölben

A kiságy védett helyet biztosít a babának. Annak alapján, hogy mekkora helyed van, és mennyi ideig szeretnéd használni, választhatsz:

 • egyszerű rácsos kiságyat, 
 • heverővé alakítható kiságyat, vagy 
 • pelenkázóval felszerelt kombinált rácsos kiságyat is. 

Ha komplett babaszobát rendezel be, akkor a kiválasztott bútorcsalád, amelynek része a kiságy is, egységes stílust és hangulatot teremt. A kiságyat és a matracot érdemes egy időben beszerezni, hogy a matrac biztosan jól illeszkedjen. A jól megválasztott matrac megfelelő alátámasztást és komfortot nyújt a picinek, ráadásul könnyen is tisztítható. A matracfeltét pedig védi a matracot a szennyeződésektől, még nagyobb kényelmet biztosít, valamint növeli a matrac élettartamát.

Hogy aludjon a baba: mit kell tudni a babaöbölről?

Babaöbölről akkor beszélünk, amikor a csecsemő a szülők ágya melletti bölcsőben, egy speciális kiságyban alszik. Ez lehetővé teszi, hogy közel legyél a kicsihez. A babaöböl biztonságosan rögzíthető a szülők ágyához úgy, hogy a melletted lévő oldala nyitott marad, így ki sem kell kelned az ágyból, mégis könnyedén elérheted a kisbabát. Mivel a fekvőfelület magassága állítható, gyakorlatilag bármilyen ágyhoz hozzáilleszthető.

Melyek a babaöböl előnyei?

 • A baba a közelben lesz az éjszakai etetéshez.
 • Ha felriad szopizás után, könnyebben visszaalszik.
 • A közelség segíthet a kötődésben.
 • Könnyebbé teszi az életet, ha császármetszés után korlátozottak a mozgási lehetőségeid, hiszen nem kell kimozdulnod az ágyból, hogy megetesd vagy megnyugtasd a picit.
 • Bizonyos típusoknál a fekvőfelület dönthető, ami a gyakran bukó babáknál jól jöhet.
 • A hordozható babaöblöket könnyedén összecsukhatod, így bárhová magaddal viheted, ha elutazik a család.

Meddig aludjon kiságyban a gyerek? 

A legtöbb baba 18 hónapos és 3 és fél éves kora között könnyedén átszokik a kiságyból a gyermekágyba, de ez valójában mindig az adott gyermektől függ. Jó szolgálatot tehet a leesésgátló, ami megakadályozza, hogy a kicsi leforduljon az ágyról. Így biztonságban tudhatod.

Tippek, hogy gond nélkül történjen az átmenet:

 • Vond be a kicsit a változásba! Például engedd, hogy ágyneműt válasszon az új gyerekágyba!
 • Gondolj az időzítésre! Az átmenet ne történjen más nagy változásokkal párhuzamosan, mint amilyen mondjuk a kistestvér érkezése!
 • Tartsd be az altatási rutint! Az ágy cseréje még nem jelenti azt, hogy a lefekvési időnek is változnia kell. A rutin megtartása segít a gyermeknek abban, hogy biztonságban érezze magát az új ágyban.

A nyugalom titka a baba sziget.

Hol aludjon a baba: babaszoba vagy babasarok a hálóban?

Szülőként dönthetsz úgy is, hogy a kisbabád már a kezdetektől külön szobában alszik a kiságyban, ahol például egy szoptatós fotel segítségedre lehet az éjszakai és a nappali szoptatásnál is. Mások viszont szívesen tudják éjszaka is a közelükben a kisbabát annak ellenére is, hogy ez esetleg a szülők alvását is nagyban befolyásolja. Ismét egy olyan kérdés, amelyben csak ti dönthettek a saját elveitek alapján.

Tipp: Szeretnéd alvás közben is nyomon követni a baba légzését? Olvasd el a Milyen légzésfigyelőt vegyek? című cikkünket hasznos tanácsokért! Hogyan altasd el biztonságosan kisbabádat? Ehhez is adunk pár ötletet A babaaltatás módszerei blogposztunkban, ahol hosszabban írunk az együtt és külön alvás témaköréről.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com