Babablog

Az ikerterhesség jelei, esélyei és kockázatai

Egyre gyakoribb az ikerterhesség, de érdemes tisztában lenni a kockázatokkal is. Mit kell tudni az ikrekről? Mire ügyelj a várandósság során? Minden az ikerszülésről.

Ha ikrekkel vagy várandós, számolj azzal, hogy sokszor fogod felkeresni szülész-nőgyógyászodat. Az orvos szigorúan nyomon követi a babák növekedését és fejlődését, felügyeli az egészségi állapotodat, és figyeli a koraszülés jeleit, mivel orvosi értelemben az ikerterhesség kóros állapotnak számít. Fontos, hogy te is jobban figyelj magadra várandósságod során, egészségesen táplálkozz, és mindenben kövesd kezelőorvosod utasításait!

Az ikerterhesség jelei

Az ikerterhesség korai jelei közé tartozhat a fokozott reggeli rosszullét, a gyors súlygyarapodás és a mellek érzékenysége. Megnövekedett étvágyat és rendkívüli fáradtságot is tapasztalhatsz. Ráadásul a többes terhesség külső jelei is hamarabb kezdenek el megmutatkozni.

Az ikerterhesség előfordulása gyakoribb, mint gondolnánk.

A baba szívverése már a 8-10. héten kivehető. Ha szülész-nőgyógyászod úgy véli, hogy második szívhangot hall, valószínűleg azt fogja javasolni, hogy ütemezzetek be egy ultrahangvizsgálatot, hogy kiderüljön, mi is a pontos helyzet.

Az ikerterhesség esélye

Becslések szerint 250 természetes úton létrejövő terhességből 1 esetben születnek ikrek. Bár az ikerterhesség véletlenszerűen is bekövetkezhet, van néhány tényező, amely növelheti annak esélyét, hogy egyszerre két – vagy több – baba szülessen.

  • Az ikerterhesség az életkor előrehaladtával valószínűbb, mivel a hormonális változások miatt egyszerre több petesejt is megérhet, majd kiszabadulhat a petefészekből. Kutatások szerint a 25 év alatti nők esetében csupán 2 százalék, 35 és 39 éves kor között már 5 százalék, míg 40 fölött 7 százalékra emelkedik az ikerterhesség esélye.
  • Egy nő esélye arra, hogy kétpetéjű ikreket szüljön, nagyobb lehet, ha a családjában több kétpetéjű iker is világra jött már korábban. Vannak ugyanis olyan gének, amelyek hajlamosítanak a hiperovulációra.
  • Az asszisztált reprodukciós technológiák – például az in vitro, azaz a mesterséges megtermékenyítés – alkalmazása szintén növeli az ikrek fogantatásának esélyét.

Fantomikrek: a felszívódás jelei ikerterhesség esetén

A fantomiker szindróma olyan állapot, amely a terhesség korai szakaszában következhet be, és gyakorlatilag a vetélés egyik formája, amikor az egyik magzat elhal. A korai ultrahangnál úgy tűnik, hogy egynél több embrió fejlődik a méhben, de a terhesség későbbi szakaszában előfordulhat, hogy az egyik magzat már nem észlelhető, szövetei pedig részben vagy teljesen felszívódnak.

Az orvosok a modern ultrahang-technológiák kifejlesztése előtt nem tudták megmondani, hogy milyen gyakran fordul elő ez a jelenség. Most, hogy az anyák már a terhesség nagyon korai szakaszától kezdve láthatják fejlődő babáikat, egyre gyakrabban diagnosztizálják az állapotot. Bár érzelmileg nagyon fájdalmas a feldolgozása, a fizikai tünetek többnyire nem jelentenek veszélyt a terhesség folytatására.

A felszívódásnak többnyire nincsenek jelei, néhány kismama azonban a vetéléshez hasonló tüneteket tapasztalhat, többek között:

  • enyhe görcsöket,
  • hüvelyi vérzést
  • és kismedencei fájdalmat.

Egypetéjű ikrek, kétpetéjű ikrek

Egypetéjű ikrekről akkor beszélhetünk, amikor egyetlen megtermékenyített petesejt kettéválik és két magzattá fejlődik. Az egypetéjű ikrek osztozhatnak egy méhlepényen és egy magzatburkon, de előfordulhat, hogy bár a méhlepény közös, mindegyiküknek külön magzatburka van. Genetikailag a két (vagy több) baba azonos: ugyanolyan neműek lesznek, fizikai vonásaikban, külső jegyeikben pedig szinte teljesen egyformák.

Egypetéjű ikrek ritkábbak születnek, mint kétpetéjű ikrek.

Kétpetéjű ikrek akkor fejlődnek ki, amikor két külön petesejtet két különböző spermium termékenyít meg. Mindegyik ikernek saját méhlepénye és magzatburka van. Két baba esetén lehet két lány, két fiú, vagy egy fiú és egy lány is, és csak annyira hasonlítanak egymáshoz, mint amennyire általában két testvér szokott.

A hármasikrek és a többes ikrek lehetnek egypetéjűek, kétpetéjűek vagy a kettő kombinációja.

Az ikerterhesség lehetséges kockázatai

Ikerterhesség esetén előfordulhatnak fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek, és szükség lehet különböző beavatkozásokra is. Aggodalomra semmi ok, hiszen naponta születnek egészséges ikrek, mégis fontos tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel, amelyek közé a következőket sorolhatjuk:

Koraszülés

Minél több babával várandós a kismama, annál kisebb a valószínűsége, hogy terhességét a végéig kihordja. Ikerterhesség esetén a koraszüléssel mindenképpen számolni kell. Nem véletlen, hogy az ikerterhesség során fokozottan ügyelni kell magadra, és kerülni kell a túlzott terhelést, hogy minél tovább bent maradhassanak a pocakodban leendő gyermekeid.

Terhességi cukorbetegség

Aki ikreket vár, fokozottan ki van téve a terhességi cukorbetegség kockázatának. Ez az állapot magas vércukorszintet okoz, ami hatással lehet a terhességre és a babák egészségére.

Magas vérnyomás

Ikerterhesség esetén a várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség veszélye megnő.

Császármetszés

Tévhit, hogy az ikerterhesség mindig császármetszéshez vezet. Merthogy van mód a hüvelyi szülésre is akkor, ha az első baba felveszi a fejvégű fekvés pozícióját. Ha viszont nem, akkor császármetszést javasolnak, mivel ikreknél gyakori a medencevégű fekvés. Előfordulhat az is, hogy az ikrek közül az első gyermek még hüvelyi úton születik meg, de ha eközben komplikációk lépnek fel, akkor a második gyermeket már császármetszéssel hozzák világra.

Iker-iker transzfúziós szindróma

Egypetéjű ikreknél megeshet, hogy a közös méhlepényben lévő vérerek miatt az egyik baba túl sok vért kap, a másik pedig túl keveset. Ez mindkét baba számára súlyos szövődmény, amely fejlődési rendellenességeket okozhat.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémia egy olyan állapot, amely magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémával jár, és ikerterhesség esetén gyakoribb az előfordulása.

Tipp: A terhességi toxémia veszélyes, de ha idejében felismerik, akkor egy kezelhető betegség. Ha szeretnél többet tudni róla olvasd el az erről szóló cikkünket: A terhességi toxémia okai, tünetei és kezelése

Fontos, hogy odafigyelj a minőségi pihenőidőre és az egészséges, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásra, hogy kisbabáid optimálisan fejlődjenek. Érdemes megfontolnod terhesvitamin szedését is, hiszen most emelt mennyiségű tápanyagra van szükséged, hogy megfelelően ellásd a piciket és magadat is.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com