Babablog

Az otthon szülés Magyarországon

Az otthon szülés Magyarországon is választható. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyek a otthon szülés előnyei és kiderül, hogy egyáltalán ki szülhet otthon és ki nem.

Az otthon szülés egy meglehetősen megosztó téma. Nincs olyan kismama, akinek ne lenne róla véleménye. Vannak, akik teljes mellszélességgel kiállnak az otthon szülés mellett, míg mások abszolút ellenzik, és a kórházi szülést választják. Felelősség, biztonság, lelki nyugalom, háborítatlanság: csupa olyan szó, amely egy otthon szülés versus kórházi szülés vita kapcsán előjönnek.

Ennek a cikknek azonban nem az a célja, hogy letegye a voksát egyik vagy másik mellett. A cél sokkal inkább az, hogy minden kismama egy átfogó képet kapjon arról, hogy mit is jelent az otthon szülés.

otthonszülés

Az otthon szülés több mint egy döntés

Az otthon szülés nem csak szimplán egy döntés arról, hogyan szeretnénk világra hozni a gyermekünket. Az otthon szülés sokkal inkább egy filozófia, egyfajta életfelfogás. Ezért általában aki otthoni körülmények között szeretne szülni, az nem egy hirtelen döntés eredményeként teszi, hanem teljes meggyőződésből.

Az otthon szülés előnyei: főszerepben a baba és az anya

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért választja sok kismama inkább az otthoni körülmények közötti szülést, mint a kórházban szülést. A továbbiakban erre a kérdésre adjuk meg a választ.

Az otthon szülést választó kismamák háborítatlan, természetes szülésre vágynak. A szülés, ami az élet körforgásában egy abszolút természetes folyamat, számukra úgy képzelhető el, ha az egy ismerős, nyugodt környezetben zajlik. Az otthon szülés hívei szerint egy komplikációmentes szüléshez nincs szükség orvosi segítségre.

A kórházi környezet, az orvosi személyzet számukra ijesztően rideg, sokkal jobban vágynak arra, hogy a szülés során egy olyan valaki álljon mellettük, aki nemcsak orvosi értelemben van ott, hanem lelki támogatást is nyújt számukra.

otthon szülés menete

Az otthon szülés előnyei között gyakran elhangzó érv, hogy az ezt választó kismamák arra vágynak, hogy a szülés folyamata a maga rendjében, vagyis semmilyen külső körülménytől nem siettetve, zavartatva zajlódjon. A kórházi szülést gyakran éri az a vád, hogy a főszerep nem a kismamáé és a babáé, valamint, hogy nincs idő arra, hogy a szülés a maga természetes rendjében haladjon előre, egészen odáig, hogy világra hozod a babát.

A gátmetszés általában gyakori velejárója a kórházi szüléseknek, az otthon szülés hívei szerint ez a fájdalmas beavatkozás elkerülhető megfelelő gátvédelemmel és azzal, ha nem siettetik a szülést.

Mindezek mellett viszont általában a legnyomósabb érv az otthon szülés mellett, hogy van idő és lehetőség megélni a pillanatot.

Kétségtelen, hogy az új családtag, egy barátságos, nyugodt környezetbe érkezik és ez a közeg nagyban hozzájárul a stresszmentes szüléshez. Az otthon szülés során, amint megszületik a baba, rögtön mellre teszik, hogy szopizhasson. Ahogy azt már egyre több bababarát kórházban is felismerték, az azonnali mellretétel a természetes szülésnek fontos része:

 • A pici baba ilyenkor jut hozzá a felbecsülhetetlen értékű előtejhez, vagy más néven kolosztrumhoz. A kolosztrum rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segíti a babát, erősíti az immunrendszerét. Amikor a születést követően rögtön mellre teszik a babát, akkor nem nagy mennyiségek elfogyasztására kell gondolni. Az előtej kezdetben csak néhány csepp, de minden cseppje aranyat ér, és ne feledkezzünk meg arról, hogy az újszülött gyomra is nagyon pici.
 • Az azonnali mellretételnek nemcsak a baba oldaláról van szerepe, hanem az édesanya oldaláról is. A szoptatás során méhösszehúzódást segítő oxytocin szabadul fel, ami ezáltal csökkenti az édesanya vérveszteségét és a méhlepény leválását.

otthonszülés feltételei

Az otthon szülés rendelete

Az otthon szülésre 2011 óta szigorú feltételek mellett van lehetőség. Az egészségügyi intézményen kívüli szülés szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól, vagyis többek között arról, hogy ki szülhet otthon, a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet rendelkezik.

Az otthon szülésnek vannak alapfeltételei, amelyek együttes fennállása kell ahhoz, hogy egyáltalán lehessen otthon szülésen gondolkozni. Ezek az otthon szülés feltételei ma Magyarországon:

 • Szövődménymentes terhesség.
 • A kismama betöltötte a 18. életévét akkor, amikor az otthon szülésről szóló döntést legkésőbb meg kell hozni.
 • Az első szülés során a kismama a 40. életévét nem töltötte be akkor, amikor az otthon szülésről szóló döntést legkésőbb meg kell hozni.
 • A terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van.
 • A magzat koponyavégű fekvésű.

Az imént volt szó az otthon szülés döntésének idejéről. Meddig kell erről döntést hozni? A törvény úgy rendelkezik, hogy erről legkésőbb a terhesség 36. hetéig kell dönteni és nyilatkozni.

Az otthon szülés helyszínével kapcsolatban további fontos rendelkezés, hogy csak olyan helyen lehet intézményi kereten kívül szülni, ahonnan 20 percen belül elérhető egy szülészeti osztállyal rendelkező kórház.

Hiába szeretne valaki otthon szülni, erre nem minden esetben van lehetőség, mert akár a baba, akár az édesanya egészségét fenyegető veszély állhat fenn. A fenti rendelet 1. melléklete nyilatkozik arról, hogy melyek a kizáró okok. Ezek közül most csak néhányat sorolunk fel, előbb anyai oldalról, majd a magzati oldalról.

Az otthon szülés kizáró okai anyai oldalról:

 • korábbi szüléseknél császármetszés,
 • lázas állapot,
 • HIV fertőzés,
 • hepatitis B vagy hepatitis C fertőzés,
 • erős dohányzás,
 • drogfüggőség, alkoholfüggőség
 • szívbetegség, ritmuszavar,
 • vérzékenység stb.

Az otthon szülés kizáró okai magzati oldalról:

 • iker- vagy többes terhesség,
 • a várható születési súly 4 kg feletti,
 • fejlődési rendellenesség,
 • kóros NST,
 • fekvési rendellenesség stb.

Tipp: A magzatok többsége fejvégű fekvésű. A szülés szempontjából ez az ideális, de előfordulhat, hogy a magzat másmilyen pozícióban helyezkedik el. A fejvégű fekvésről és a fekvési rendellenességekről a Magzati pozíciók cikkben írtunk részletesen.

Ha előzetesen teljesül is minden feltétel, a szülés megindulásakor vagy éppen a szülés alatt is előállhat olyan helyzet, amikor az otthon szüléssel fel kell hagyni és kórházba kell menni. Ezzel kapcsolatban 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet 2. melléklete rendelkezik.

Látható trendek az otthon szülés kapcsán

Az otthon szülésnek mindig is megvoltak a maga támogatói, hívei. Idehaza is megvan az otthon szülés intézménye és kultúrája, de az is igaz, hogy Magyarországon azért sokkal többen választják a kórházi szülést. Időnként azonban vannak trendek, amik felkarolják az otthon szülést és lesz népszerűbb a kismamák körében.

A COVID-19 járvány érezhetően nagy hatással volt az otthon szülésekre. A koronavírus okozta helyzet miatt sokan, akik egyébként kórházi szülést terveztek, elkezdtek gondolkozni az otthon szülés lehetőségén. Hogy miért?

A járvány miatt számos olyan intézkedést kellett meghoznia a kórházaknak, ami személytelenebbé teszi a szülést. Így például az apás szülés koronavírus idején korlátozásra került. Nincs mindenhol lehetőség, hogy az édesapa jelen legyen a gyermeke születésénél. Ez pedig sokak számára egy olyan tényező, ami miatt felmerül bennük az otthon szülés gondolata.

otthonszülés Magyarországon

Az apás szülés lehetőségének korlátozása mellett a gyermekágyas osztályon töltött idő kapcsán is vannak változások. A látogatási tilalom bevezetése miatt sok kismama tart attól, hogy a szülés utáni első napokra magára marad. És persze egy esetleges COVID-19 fertőzés veszélye is bizalmatlanná tehet a kórházi szüléssel kapcsolatban. Már a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legkevésbé ettől tartanak a kismamák.

A koronavírus kapcsán az otthon szülés növekvő trendje olyannyira érzékelhető, hogy az engedéllyel rendelkező bábák már gyakorlatilag nem tudnak több kismamát vállalni, annyira sok az érdeklődő.

A járvány idején a bábáknak is nehéz a helyzete, hiszen az otthon szülésnek nagyon fontos alappillére a bizalom a kismama és az őt támogató bába között. Normál helyzetben a bizalom kialakulásában a többszöri személyes találkozás, szülésfelkészítés sokat segít. A fertőzések elkerülése miatt jelenleg ezeket a személyes találkozásokat minimalizálják. A bába és a kismama közti ismerkedés, a szülésfelkészítés átkerült az online térbe és virtuálisan zajlik. A bizalom, a személyes kontaktus tekintetében ez természetesen nem ideális, de jelen helyzetben ennél többre nincs lehetőség.

Látva, hogy a koronavírus járvány idején a járványügyi intézkedések miatt egyre több kismama dönt inkább az otthon szülés mellett, a bábák felhívják a kismamák figyelmét, hogy ahogy a cikk elején is írtuk, ez több mint egy döntés, sokkal inkább egy életfelfogás, filozófia. Vagyis ezt a fajta háborítatlan, természetes szülést az válassza, aki teljes mértékben azonosulni tud vele.

Otthon szülés vagy kórházi szülés?

Az otthon szülés és a kórházi szülés mellett ugyanúgy lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni. Vannak olyan helyzetek, amikor elővigyázatosságból a kismama és a baba egészsége érdekében az otthon születés helyett kötelezően kórházi szülést kell választani. De ha a körülmények lehetővé teszik, akkor leginkább a kismamán áll a döntés, hogy ő hogyan szeretné világra hozni a gyermekét. Számára mely szempontok a fontosabbak, ő mivel tud jobban azonosulni.

Fotó: www.shutterstock.com