Babablog

Az óvodai beszoktatás menete és nehézségei

Az óvodakezdés fontos mérföldkő a gyermek és a szülő életében is. Az óvodai beszoktatás nem mindig megy zökkenőmentesen, néha nehézségek kísérik az elválást.

Az óvodai beszoktatás minden család életében egy nagy mérföldkő. Hacsak korábban nem járt bölcsibe a gyermek, akkor az óvodai lét a gyermek és a szülők számára is egy egészen új helyzetet teremt. Kétségtelenül nagy próba ez mind a gyermek, mind a szülő számára, amire nem árt idejében felkészülni. De vajon mi az óvodai beszoktatás menete? Milyen a jó óvodai beszoktatás? Melyek az óvodai beszoktatás problémái, nehézségei? Ebben a cikkben abban próbálunk segítségedre lenni, hogy az óvodai beszoktatás minél zökkenőmentesebb lehessen.

Az óvodai beszoktatás tervezése

A köznevelési törvény szerint: „a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.” Az óvodák esetében a nevelési év szeptember 1-jén kezdődik, és a következő év augusztus 31-éig tart. A leendő ovisok számára az ovis lét az óvodai beszoktatással kezdődik. Intézménye válogatja, hogy milyen a beszoktatási terv, vagyis hogy mi az óvodai beszoktatás menete. Egy biztos, az óvodai beszoktatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Óvodai beszoktatás tervezése

Az óvodai beszoktatás tervezése során az egyik fontos kérdés, hogy a gyermek korábban járt-e bölcsibe. Ha igen, akkor az óvodai beszoktatás várhatóan zökkenőmentesebb lesz, mintha nem járt volna. Jó eséllyel a gyermeknek a beszokáshoz rövidebb idő is elég lesz, hiszen már nem újdonság számára, hogy a nap egy részében a szüleitől távol van, és más vigyáz rá. De persze ettől nem szabad lebecsülni az óvodai beszoktatás jelentőségét. A bölcsődéből óvodába való váltás is egy nagy lépés, és bár az ismerős már neki, hogy a szülőktől távol van, viszont ettől még egy teljesen új helyzetbe kerül. Új játszótársak, új óvónők, új környezet és persze új szabályok. Így náluk is oda kell figyelni, hogy hogyan zajlik a beszoktatás az óvodába.

Ha a gyermeked korábban nem volt bölcsis, akkor az óvodai lét igazán nagy változás lesz neked és a gyermeknek is. Az óvodakezdéssel együtt járó elválásra érdemes már az óvodai beszoktatás előtt lélekben felkészülni. Annál is inkább, mert a beszoktatás sikeressége részben rajtad múlik. A gyermeked minden rezdülésedet árgus szemekkel figyeli, és megérzi hogyan viselkedsz, mit érzel. Ha szülőként te magad sem vagy felkészülve az elengedésre és arra, hogy a gyermeked ovis legyen, akkor ezt a gyermeked is érezni fogja. A saját félelmeid, aggodalmaid ráragadnak a gyermekre, és emiatt ő is esetleg szorongva, bizalmatlanul éli majd meg az óvodába kerülést.

Az óvodai beszoktatás menete

Először is amit tarts észben, hogy minden gyermek más és más! Vannak, akik nagyon gyorsan hozzászoknak az új helyzethez és könnyen megugorják az óvodás léttel járó változást, míg másoknak ez lassabban és nehezebben megy. Ne aggódj, előbb-utóbb minden gyermek megszokja az óvodát és az új élethelyzetet!

Bár az óvodai nevelési év szeptember 1-jével kezdődik, de ez nem azt jelenti, hogy minden gyermeknek ekkor kezdődik az óvodai beszoktatás. Mivel ilyenkor fontos, hogy az óvónő kellő figyelmet tudjon szentelni az új ovisoknak, ezért a beszoktatás nem egyszerre történik. Általában szeptember és október hónap szól a beszoktatásról. Lehet, hogy a gyermeked óvodai beszoktatására még szeptember elején kerül sor, de lehet majd csak néhány héttel később, októberben. Ha esetleg már szeptemberben vissza kell térned a munkába, akkor érdemes jelezni az óvoda felé, hogy ha megoldható, akkor minél előbb szeretnéd, hogy meglegyen a beszoktatás.

Az óvodai beszoktatásnál általában kétféle irányzat jellemző:

 • Az egyik szerint a cél, hogy a beszoktatás az óvodába minél hamarabb megtörténjen, vagyis lehetőleg ne húzódjon el. Ilyenkor a szülő csak minimálisan vesz részt az óvodai beszoktatásban.
 • A másik irányzat időben megengedőbb, inkább egy fokozatos beszoktatási módszer és nagyban épül a szülő jelenlétére. Ennek a lényege, hogy az óvodai beszoktatás során az egyik szülő biztos pontként ott van a gyermek mellett és fokozatosan veszi át a helyét az óvónő. A szülő és a gyermek együtt vesznek részt az óvodai tevékenységekben, közösen ismerkednek meg a többi gyerekkel, az új környezettel, az új szabályokkal és nem mellesleg az óvónővel. A folyamat során a szülő együtt játszik a gyermekével és az óvónő fokozatosan alakítja ki a kapcsolatot a gyermekkel. Az első napokban még csak néhány órát tölt az oviban a szülő és a gyermek majd napról napra egyre többet. Amikor a gyermek már kezdi megszokni az új helyet, akkor először még csak rövid időre vonul vissza a szülő, kimegy a csoportszobából. Ezek az elvonulások aztán egyre hosszabb időre nyújthatók. Az óvodai beszoktatás során a napirendben az ebéd elfogyasztása és az ottalvás a kritikusak. A beszoktatás során az óvónő fogja tudni, hogy a gyermek mikor áll készen ezekre a kihívásokra, amikoris ezeket már egyedül, szülő jelenléte nélkül meg tudja ugrani ezeket.

Az óvodai beszoktatás menete intézmény- és gyerekfüggő

Az óvodai beszoktatás terve intézményenként is eltérhet és mivel a gyermekek személyisége is nagyon különböző, így ezt a beszoktatási terv kapcsán is figyelembe kell venni. Óvodakezdés előtt érdemes egyeztetni az óvónővel, hogy a gyermeked milyen személyiségű, hogy egyes helyzetekben hogyan viselkedik, mennyire ragaszkodó stb. Ezek mind-mind segítenek abban, hogy az óvodai beszoktatás terve minél inkább megfeleljen a gyermek személyiségének.

Az óvodai beszoktatás problémái

Az óvodai beszoktatás nem mindig megy zökkenőmentesen. A gyermeknek sok mindent kell megtanulnia és sok mindenben kell alkalmazkodnia, mire azt lehet mondani, hogy igen, az óvodai beszoktatás megtörtént. Ez az út pedig tele van nehézségekkel.

Az óvodai beszoktatás nehézségei között az egyik leggyakoribb, hogy a gyermek bizalmatlan, kissé szorong és semmiképpen sem szeretne távol lenni a szülőtől. Ez a magatartás teljesen érthető, hiszen ha korábban nem volt bölcsis, akkor nagy eséllyel születése óta most kerül először tartósan olyan helyzetbe, hogy szüleitől távol marad. Rá kell jönnie, meg kell tanulnia, hogy az, hogy anya és/vagy apa reggel elköszön tőle és őt otthagyja az oviban az nem azt jelenti, hogy már nem jönnek vissza érte. Az óvodakezdés egy hosszú tanulási folyamat, amelynek eredménye, hogy a gyermek számára is tudatosul, hogy anya és apa visszajönnek érte és az oviban biztonságban van.

Az óvónő és a többi gyerek ráadásul teljesen idegenek számára, nincs még meg az a bizalom, ami a szülők felé megvan. Idő kell, hogy kialakuljon az a bizalom, hogy a gyermek már az óvónő ölelésében is meg tudjon nyugodni, biztonságban érezze magát.

Az óvodai beszoktatás problémái sokszor akkor jönnek elő, amikor maga a szülő nem készült még fel az elválásra. Sokan észre sem veszik, hogy a beszoktatásnál a probléma gyökerét saját maguk jelentik. Ha a metakommunikációval azt sugallod, hogy te magad is bizonytalan vagy, és nem szívesen bízod rá a gyermeked egy másik személyre, akkor a gyermektől sem várhatod el, hogy befogadó legyen. Ezért az óvodakezdéshez közeledve érdemes idejében ráhangolódni az elengedésre, és lélekben felkészülni az ovis létre. Ha a gyermeked felé nyugodtságot, óvónőkbe vetett bizalmat sugárzol, akkor ő is sokkal nyitottabban fog az óvodai léthez viszonyulni.

Óvodai beszoktatás tippek

A legtöbb szülő és gyermek számára az óvodai beszoktatás nem sétagalopp, ezért most következzen néhány tipp, amivel kicsit könnyebbé, valamivel zökkenőmentesebbé teheted az óvodai beszoktatást.

 • A reggeli búcsúzkodást ne húzd túl sokáig! Minél tovább búcsúzkodsz, annál nehezebb lesz végül az elválás. Köszönj el tőle szeretetteljesen, érezze, hogy szereted, de figyelj oda, hogy ez ne legyen hosszú idő.
 • Elköszönéskor mondd el neki, hogy mikor jössz érte! Ezzel egyrészt jelzed, hogy visszajössz érte, tudja, hogy nem örökre szól az elválás, másrészt azt is tudja, hogy mikor számíthat rád. Fontos, hogy tartsd magad ahhoz amit mondtál, különben csalódást okozol számára. Itt nem is annyira a pontos idő a fontos, hiszen egy ovis még nincs tisztában azzal, hogy mennyi a 16 óra 30 perc. Olyan dologhoz viszonyítsd az érkezésed, amit ő is jól ismer. Például uszonna után vagy éppen délutáni játék után stb.
 • Ha az óvoda megengedi, akkor vigyen be magával egy plüssállatot, takarót, babát, valamit, ami ismerős számára, ami segít neki megnyugodni, amivel alvásidőben könnyebben elalszik.
 • Az óvodai beszoktatás idején általában a gyerekek sokkal bújósabb lesznek. A korábbiakhoz képest otthon sokkal jobban vágynak a szülő közelségére, szeretetére. Szánj rá időt, még akkor is, ha éppen millió dolgod van, és légy türelmes!
 • Légy következetes! Az óvodai beszoktatás idején lehet, hogy a gyermek reggel azzal a kéréssel fordul hozzád, hogy nem szeretne oviba menni. Bármennyire is nagy a kísértés, a legjobb amit tehetsz, hogy mégis beviszed őt. Az óvodai beszoktatás menete teljesen felborulhat, akár már egy kihagyott nappal és minden addigi eredmény kárba vész.
 • Ovis leszek! Nemcsak neked kell lélekben felkészülni arra, hogy gyermeked oviba megy, hanem érdemes benne is tudatosítani ezt. Persze nem megijeszteni kell, hanem felkészíteni őt, hogy hamarosan ovis lesz és ez mivel jár. Vannak kimondottan gyerekeknek szóló, az ovis létre felkészítő mesekönyvek, amik segítenek bemutatni a kicsiknek, hogy mi vár rájuk az oviban.
 • Ha bizonytalan vagy, hogy szülőként jól reagálsz-e a beszoktatás során felmerülő helyzetekre például a reggeli elköszönésnél, vagy éppen amikor délután érte mész, akkor nyugodtan fordulj az óvónőhöz tanácsért.

Milyen a jó óvodai beszoktatás?

A jó óvodai beszoktatás titka, hogy a beszoktatási terv illeszkedjen a gyermek személyiségéhez, vegye figyelembe, hogy mi a legjobb a gyermek számára. Egy óvodai beszoktatás nem feltétlen attól jó vagy sem, hogy a gyermek sír-e a reggeli elválásnál. A reggeli elválás nehézségei akár az óvodakezdés után sokkal is megmaradhatnak, de ha a beszoktatás jól sikerült, akkor napközben már minden gördülékenyen megy, és gyermeked boldogan játszik ovis társaival.

Kapcsolódó termékek:

  Fotó: www.shutterstock.com