Babablog

Az ovulációs teszt működése

Az ovulációs tesztek a családtervezésben nyújtanak segítséget a gyermekre vágyó pároknak, mivel megjósolják a peteérés várható idejét.

A családtervezés során a gyermekre vágyó szülők egyik legnagyobb segítsége az ovulációs teszt vagy másnéven peteérés teszt. Ez az utóbbi elnevezés már nevében is jelzi a teszt funkcióját. Az ovulációs tesztek a fogantatáshoz ideális időpont meghatározásában segítenek. Mielőtt rátérnénk hogyan is kell használni, előbb ismerkedjünk meg a luteinizáló hormonnal (LH) és annak szerepével.

A luteinizáló hormon szerepe az ovulációban

A luteinizáló hormon, röviden LH az agyalapi mirigy által termelt nemi hormon. A luteinizáló hormon alapvetően a petefészekre hat, segíti a tüszőérést és amikor az LH szint eléri a maximumát, megtörténik az ovuláció, a peteérés.

A szervezet LH szintje a ciklus során változik. A ciklus elején az LH szint 3-15 mIU/ml között van. A ciklusban előre haladva fokozatosan emelkedik a szervezet LH szintje és kb. 50 mIU/ml értéken tetőzik, de akár ezt is meghaladhatja. A ciklus második felében az LH szint ismét csökken, visszaesik 3-15 mIU/ml-re. Amikor a szervezeted luteinizáló hormon szintje eléri a csúcsát, megtörténik a peteérés. 

ovulációs teszt hormon

Az LH hormon szintjéből tehát következtetni lehet az ovuláció idejére. Éppen ezért az ovulációs tesztet LH tesztnek is szokták nevezni. De mégis hogyan zajlik a mérés?

Az LH hormon a véráramból jut el a szervezet többi részébe, így a vizeletbe is. Ennek köszönhetően nemcsak vérből, de akár vizeletből is kimutatható. Otthoni tesztelésre vizeletből kimutatható ovulációs teszteket tudsz használni.

Az ovulációs teszt működése

Az ovulációs teszt egyfajta érzékenységi teszt, ami a szervezet LH koncentrációját vizsgálja. Azt nézi, hogy a szervezeted LH szintje eléri-e az ovulációs teszt érzékenységének megfelelő szintjét. Egy átlagos ovulációs teszt érzékenységi szintje 25 mIU/ml, tehát akkor mutat pozitív eredményt, ha a szervezeted LH szintje ennél magasabb. 

Vannak ennél érzékenyebb LH tesztek, amik már 25 mIU/ml alatti luteinizáló hormon koncentrációt is ki tudnak mutatni. Az érzékenyebb peteérés teszt előnye, hogy a növekvő LH szintet már a növekedési fázis elején ki tudja mutatni, így több időd van az együttlét megtervezéséhez. Ugyanakkor a nagyobb érzékenység azzal is jár, hogy nagyobb valószínűséggel mutat fals pozitív eredményt, mivel az LH szint alapértéke személyenként változhat.

Az ovulációs teszt használata

Az ovulációs tesztek használata előtt mindenképpen olvasd el a használati utasítást és az ott leírtak alapján végezd el a tesztet. De mivel a gyógyszertárakban, drogériákban kapható ovulációs tesztek használata nagyjából megegyezik – hiszen azonos elvek alapján működnek – ezért összeszedtünk néhány fontos tudnivalót az ovulációs tesztek használatával kapcsolatban.

ovulációs teszt használata

Mikor kell elkezdeni az ovulációs teszt használatát?

Az első kérdés, ami a használattal kapcsolatban felmerülhet benned, hogy az ovulációs tesztet mikor kell elkezdeni használni. Egy átlagos, 28 napos menstruációs ciklus esetén a 12-14. nap között kell elkezdeni a tesztelést.

Az LH tesztek használati utasításában általában találsz táblázatot, ami alapján meghatározhatod, hogy nálad mikor érdemes elkezdeni a tesztelést.

Ha rendszertelen a ciklusod, akkor máshogy kell meghatároznod a kezdési dátumot. Ebben az esetben az utolsó ciklus első vérzésének napjától 14 napot érdemes számolni és ekkor kell elkezdeni a peteérés teszt használatát.

Mikor kell használni az ovulációs tesztet a nap során?

A tesztelés során minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban célszerű megcsinálni az LH tesztet. A legjobb déltájban vagy a kora délután során tesztelni. Arra mindenképpen figyelj, hogy ne a reggeli első vizeletből tesztelj és tesztelés előtt 2 órával lehetőleg ne igyál és wc-re se menj.

A tesztelés folyamata

Az ovulációs teszt használatához vizeletre van szükség. Egyes típusoknál a tesztcsíkot kell vizeletbe mártani, más típusoknál pedig a kazettás részre kell vizeletet csepegtetni. Fontos, hogy mindig kövesd az ovulációs teszt használati utasítását! Figyelj oda, hogy előírás szerint mennyi ideig kell vizeletbe mártani a tesztcsíkot, és hogy meddig érhet a vizeletbe a teszter!

Ezt követően már csak egy rövid ideig kell várakozni. A pozitív eredmény általában nagyon hamar megszületik, a biztosan negatív eredményhez viszont érdemes általában 10 percet várni.

Az ovulációs teszt eredménye

A hagyományos teszteken kontroll csík mutatja, hogy az LH tesz megfelelően működik. Ennek mindig látszódnia kell. A kontroll csík mellett egy második csík mutatja a tesztelés eredményét. 

Pozitív ovulációs teszt

Ha a második csík ugyanolyan vagy sötétebb, mint a kontroll csík, akkor az ovulációs teszt pozitív eredményt mutat. A pozitív eredmény a termékeny időszakot jelzi, a tesztelés idejétől számított 24-36 órában van esély a petesejt megtermékenyülésére. Pozitív eredmény esetén vagy a tesztelés napjának estéjére vagy a másnap reggelre érdemes az együttlétet tervezni.

pozitív ovulációs teszt

Az LH szint változása a ciklus idején egy harang görbe alakját írja le. A változásnak előbb van egy felszálló, majd egy leszálló ága. Ez azt jelenti, hogy 2 vagy akár 3 egymást követő napon is lehet pozitív az ovulációs teszt eredménye. Az első teszt a felszálló ágban, a második a csúcson, a harmadik a leszálló ágon jelez magas LH értéket. A 24-36 órás időtartamot figyelembe véve a peteérés ilyenkor vagy az utolsó pozitív ovulációs teszt napján vagy azt követően következik be.

Negatív ovulációs teszt

Ha a második csík a kontroll csíknál világosabb, kevésbé intenzív, akkor az ovulációs teszt negatív. A negatív eredmény azt jelenti, hogy a szervezeted LH szintje nem éri el az ovulációs teszt érzékenységi szintjét. Negatív ovulációs teszt esetén másnap ismét el kell végezni a tesztelést.

Eredménytelen ovulációs teszt

Ha a kontroll csíkon kívül nem jelenik meg második csík, akkor a tesztelés eredménytelen volt, második tesztre van szükség. Ezt rögtön az első eredménytelen teszt után elvégezheted.

Digitális ovulációs tesztek

A digitális ovulációs teszteken nem kell a kontroll csíkhoz hasonlítgatni az eredményt jelző csík színét és intenzitását. Ezek a digitális ovulációs tesztek egy digitális kijelzőn általában valamilyen ábrával jelzik az LH teszt eredményét. A digitális ovulációs tesztek előnye, hogy az eredmény sokkal egyértelműbb, mint a hagyományos peteérés tesztek esetén, ahol a színek erősségét kell összehasonlítani.

Ovulációs tesztek során felmerülő nehézségek

Előfordulhat, hogy hiábavaló a tesztelés, mert egyik sem hoz pozitív eredményt. Ennek vagy az az oka, hogy nem megfelelően végezted el a tesztet vagy pedig elmaradt a luteinizáló hormon tetőzése. Utóbbi azt jelentheti, hogy elmarad a peteérés. Ha több hónapon keresztül sem sikerül pozitív ovulációs tesztet elvégezni, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy utána járjatok az esetleges problémának.

A másik véglet, ha egy menstruációs cikluson belül több pozitív eredményt is kapsz, és az első valamint az utolsó pozitív ovulációs tesztek elvégzése között több mint 3 nap telik el. Tehát ez nem az az eset, hogy 2-3 pozitív eredményed van azért, mert hol az LH szint változásának felszálló ágát, csúcsát és szintén magas, de már leszálló ágát kapod el. Ez azt mutatja, hogy a szervezetedben folyamatosan magas az LH szint. Ilyenkor lehet gyanakodni akár PCOS (policisztás ovárium szindróma) betegségre, akár korai menopauzára is. Mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod, ha ilyet tapasztalsz!

ovulációs teszt gyakori kérdések

Gyakori kérdések az ovulációs tesztekről:

Reggeli vizeletet lehet használni a teszteléshez?

Nem, a reggeli vizelet nem alkalmas a luteinizáló hormon szintjének meghatározásához.

Mennyi ideig kell várni az eredményre?

A legtöbb tesztnél kb 1-2 perc alatt megszületik az eredmény. Ha 1-2 perc után az eredmény pozitív, akkor nem kell tovább várni. Tíz perc várakozás után már nem kell arra számítani, hogy változik az eredmény. A 10 perc utáni eredmény a végleges eredményt jelenti.

A kontroll csík nem jelenik meg. Ez mit jelent?

A kontroll csíknak mindig látszódnia kell, függetlenül az ovuláció teszt eredményétől. Ha a kontroll csík nem jelenik meg, akkor az ovulációs teszt nem megfelelően működik, másikat kell használni.

A hormonális fogamzásgátló befolyásolja az eredményt?

Igen, ha nemrégiben hagytad abba a hormonális fogamzásgátló szedését, akkor a szervezeted hormonszintje még nem biztos, hogy visszaállt. Érdemes 2 hónapot várni a hormonális fogamzásgátló szedése után, hogy az ovulációs teszt biztos eredményt mutasson.

Mennyi ovulációs tesztet kell vennem?

Az ovulációs teszt csomagban általában annyi tesztert találsz, ami egy ciklus során elegendő.

Az ovulációs teszt használható fogamzásgátlóként?

Nem! Az ovulációs teszt a peteérés idejének előrejelzésére szolgál. Mivel a sperma több napon keresztül is életképes marad a reproduktív traktusban, ezért az ovulációs teszt nem használható fogamzásgátlásra.

Az elfogyasztott folyadék mennyisége befolyásolja az eredményt?

Igen, ha sok folyadékot iszol, az hígítja a vizeletet, ezzel együtt az LH koncentrációt is. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad inni. Csupán annyit jelent, hogy a tesztelés előtti 2 órában már ne igyál túl sokat.

Miért hasznos az ovulációs teszt?

Az ovulációs tesztek nagyon jó szolgálatot tesznek azoknál a családoknál, akik szeretnének mindent megtenni, hogy minél nagyobb valószínűséggel bővüljön a családjuk. Míg rendszeres ciklus esetén a naptár módszerrel is nagyjából megjósolható a peteérés várható ideje, addig rendszertelen havi ciklus esetén nagyon nehéz ezt meghatározni. Nekik jelent igazán nagy segítséget az ovulációs teszt, de a rendszeres ciklusú nők esetében is növeli a bizonyosságot. A biztos eredmény érdekében mindig csak EU szabványnak megfelelő ovulációs tesztet használj!

Minél több módszert használsz a peteérés előrejelzéséhez, annál jobban megismered a saját tested működését és annál pontosabban tudod meghatározni a peteérés idejét. 

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com