Babablog

Az újszülött öltöztetése évszakonként

Az újszülött öltöztetése nem olyan bonyolult, mint amennyire első hallásra annak tűnik. Ha a baba öltöztetése során betartod az alapszabályokat, nem fogsz mellélőni.

Az újszülött öltöztetése egy ismeretlen terep a kezdő szülők számára. Vajon nyáron mennyire lehet lengén öltöztetni a babát, és télen mennyire kell rétegesen öltöztetni? A leggyakoribb probléma például, hogy hajlamosak vagyunk túlöltöztetni az újszülöttet.

Újszülött öltöztetése

Így hát jogos a kérdés, hogyan öltöztessük a babát? Elöljáróban az aranyszabály, hogy ahogy mi felnőttként is az időjárásnak megfelelően öltözünk, úgy a pici baba esetén is így kell tenni.

baba öltöztetése

Leggyakoribb hiba az újszülött öltöztetésekor

A leggyakoribb hiba, amit főleg az újdonsült szülők el szoktak követni, az a túlöltöztetés. Mintha belénk lenne kódolva, hogy a baba biztos fázik, ezért több réteget adunk rá, mint ami az időjárás miatt indokolt lenne.

A csecsemő öltöztetése azért nehéz, mert saját szavaival nem tudja még elmondani, hogy melege van, vagy éppen fázik. De ez nem jelenti azt, hogy ne jelezné, hogy nem érzi magát komfortosan. Nyugtalansággal, sírással még egy pici baba is jelzi, hogy valami nem stimmel. Jelzi ha fázik vagy éppen nagyon melege van. Amikor tehát a baba nyűgös, nyugtalan, sír, akkor a klasszikus éhes-e, álmos-e, fáj-e a hasa, jön-e a foga kérdéseken túl, érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy megfelelően öltöztetted-e a babát. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza az elégedetlenkedését.

A túlöltöztetés azért nem szerencsés, mert lehet pont emiatt fog lebetegedni. Egy túlöltöztetett baba bemelegedhet és leizzadva, kissé nedves ruhában könnyen megfázik.

A túlöltöztetést azért sem szeretik a babák, mert ha nagyon sok réteg van rajtuk, akkor szinte teljesen lekorlátozzuk a mozgásterüket, így nem tudnak kedvükre mozogni.

Az újszülött öltöztetése az idősebb babákhoz képest azért is igényel kiemelt figyelmet, mert az újszülöttek hőszabályozása az első hat hétben még nem elég érett, ezért sokkal könnyebben megfáznak.

Adódik tehát a kérdés, hogyan ne öltöztesd túl a babát? Mik az újszülött öltöztetésének szabályai?

A baba öltöztetésének szabályai

A csecsemő öltöztetése valójában egyszerűbb mint gondolnád, néhány apró szabályt érdemes észben tartani és máris gyerekjáték lesz.

Mindig egy réteggel több ruha!

Ahogy már említettük, vedd alapul magad, vagyis azt, ahogyan te felöltözöl. Ez nem azt jelenti, hogy a babát is ugyanúgy kell öltöztetni, mint ahogy te öltözöl. Viszont arra figyelni kell, hogy kettőtök öltözéke között ne legyen nagy különbség. Az ökölszabály így hangzik: mindig egy réteggel több ruhát adj rá, mint ami rajtad van!

csecsemő öltöztetése

Fotó: www.shutterstock.com

Tehát ha te pólót, rövidnadrággal terveztél felvenni, akkor a babára nem kell 3-4 réteget adni, mert garantáltan melege lesz. Ha te pólóban vagy, akkor a baba elbír vagy egy hosszú ujjú bodyt, vagy mondjuk egy rövid ujjú bodyval egy vékonyabb pulóvert.

Újszülöttek esetén ez a szabály különösen érvényes, hiszen ők még nagyon keveset mozognak. Aki mozog az kevésbé fázik, mivel a mozgással maga is hőt termel. A csecsemők viszont gyakorlatilag az egész napjukat egyhelyben töltik, így fázósabbak lehetnek, mintha fel-alá mászkálnának. Ráadásul még a hőháztartásuk sem működik tökéletesen.

Figyelj az időjárási viszonyokra!

Persze az időjárási viszonyoktól sok minden függ. Nem mindegy, hogy 25 °C fokban tervezel pólót venni, vagy 30 °C foknál nagyobb hőségben. Te mindkét esetben pólót veszel, de míg 25 °C fokban kellhet a babára az a plusz egy réteg, addig nagy nyári hőségben neki is elég csak egy vékony, rövid ujjú body.

De nemcsak a hőmérséklet számít, hanem például a szél is. Ha egyébként meleg van, de szelesebb az idő, akkor érdemes ezt is figyelembe véve felöltöztetni a babát. Hiszen más az, hogy mit mutat a hőmérő és más, hogy egyébként milyen az ember hőérzete.

Öltöztess rétegesen!

Nemcsak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is hasznos a réteges öltözködés. Ha változékony a kinti időjárás, akkor ami az egyik pillanatban ideálisnak számít, az a következőben már túl meleg vagy éppen túl hideg lehet.

Nagyon jó példa erre egy séta a természetben. Ahol odasüt a nap, ott kellemes egy lengébb öltözet viselése, de amint a fák árnyékába érsz, máris úgy érzed, elkelne még rád valami. Ha rétegesen öltöztetjük a babát, akkor az ilyenfajta ingadozásra tudsz reagálni. Vagy azzal hogy leveszel vagy feladsz egy réteg ruhát, vagy mondjuk cipzáras felsőt adsz rá, amivel megint csak tudod kicsit szabályozni a hőérzetét.

Ha ezeket a baba öltöztetési szabályokat észben tartod, akkor már nagy baj nem lehet, de segítségképpen következzenek most példák, hogy évszakonként hogyan öltöztessük a babát?

A baba öltöztetése ősszel

Az újszülött öltöztetése ősszel nem sokban különbözik a tavaszitól. Míg tavasszal egyre melegebb lesz az idő, úgy ősszel egyre hűvösebb. A baba öltöztetése ősszel megint csak a réteges öltöztetésről szól. A melegebb napszakokban ugyan még elég a hosszú ujjú body és a rugdalózó, de ha hűvösebb van, elfér rajta egy vékony kabát és persze egy őszi sapka is.

baba öltöztetése ősszel

Ahogy közeledik a tél, még vastagabban kell a babát öltöztetni, a hosszú ujjú body és a rugdalózó felé ráadhatsz egy overált is. Ez azért is praktikus viselet, mert a cipzár miatt könnyen tudod szabályozni a hőérzetét.

Az őszi babakocsis séták elengedhetetlen kelléke a babatakaró. Egy vékonyabb és egy vastagabb babatakarót is magaddal vihetsz, ha biztosra szeretnél menni.

A baba öltöztetése télen

Hideg ide, hideg oda, a babának télen is szüksége van a friss levegőre, így hát ilyenkor is ki kell vinni levegőzni. Általános szabály, hogy -5 °C-ig nyugodtan kiviheted a babát levegőzni. De hogy elkerüld a megfázást, öltöztesd őt rétegesen!

A hosszú ujjú body és a rugdalózó mellé, egy vastag overálra lesz szükséged és persze egy vastag téli sapkára. A sapka mindenképpen olyan legyen, ami a fülét és a homlokát is jól védi. A kezeit kesztyűvel tudod megvédeni a hidegtől. Bár lehet kapni ötujjas kesztyűket is, de sokkal egyszerűbb dolgod lesz, ha inkább kétujjas kesztyűt veszel. Sálat elég csak az idősebb gyerekek számára venni, a téli újszülöttek öltöztetése során inkább ne használj sálat, nehogy rátekeredjen a nyakára.

baba öltöztetése télen

A 0 °C fok körüli hőmérsékletnél az overál mellett elkél egy bundazsák is. Ez abban jobb, mint egy vastag babatakaró, hogy teljesen körbeöleli a pici babát, így bundazsákban alulról is védve van a hidegtől.

Az újszülött baba öltöztetésénél arra figyelj oda, hogy próbálj minél hamarabb elindulni, mert réteges, vastag öltözetben a baba nagyon hamar bemelegszik, leizzad. Hogy ezt elkerüld, az overál cipzárját és a sapkát elég tényleg csak közvetlenül azelőtt ráadni, ahogy a hidegbe kivinnéd.

A baba öltöztetése tavasszal

A tavaszi időjárás meglehetősen szeszélyes tud lenni. Egyik pillanatban még kellemes tavaszi meleg van, egy órával később pedig már némi didergést érzel. Ezért az újszülött öltöztetése tavasszal kihívást jelenthet a kezdő szülők számára. Pedig a megoldás nagyon egyszerű: réteges öltözködés. És ne feledd, ne csak az időjárásnak, hanem a napszaknak megfelelően öltöztesd fel a babád!

baba öltöztetése tavasszal

A délelőtti órákban a hosszú ujjú body és rugdalózó mellé érdemes egy vékonyabb kabátot vagy pulóvert is adni a babára. A fejére pedig adhatsz egy vékony sapkát. Ahogy melegszik az idő, le lehet venni róla a plusz réteget, mert ekkor már elég neki a hosszú ujjú body és a rugdalózó. Délután, ahogy az időjárás megint kicsit hidegebbre vált, ismét elkél a plusz egy réteg és a sapka. Ha nem szeretnél kabáttal bajlódni, akkor egy babatakaró is megteszi, csak figyelj oda, hogy ne bújjon ki alóla.

A változékony tavaszi időjárás során a babatakaró amúgy is jó szolgálatot tesz, mert egy mozdulattal be tudod vele takarni a babát ha hűvös van, vagy éppen le tudod róla venni. Így akkor sem kell őt öltöztetés miatt zargatni, ha éppen édesdeden alszik.

Ha hosszabb időt tervezel vele szabad levegőn tölteni, akkor egy vékony és egy vastagabb babatakarót is vigyél magaddal, így az újszülött öltöztetése tavasszal nem okozhat gondot.

A baba öltöztetése nyáron

A nyári időjárás általában a nagy hőségről szól, állandóan meleg van, ritkák az olyan napok, amikor nagyon ingadozik a hőmérséklet. Nyáron nyugodtan adhatsz a babára lengébb öltözetet.

Napos, meleg időben egy rövid ujjú body mellé egy vékony nadrág bőven elegendő, sőt ha igazi kánikula van, akkor a nadrágra sincs feltétlen szükség, elég a body. De ha ilyen lengén öltözteted, ne feledkezz meg a napvédelemről!

A pici babák bőre nagyon érzékeny, így ne tedd ki őt közvetlen, erős napsugárzásnak. Használj magas fényvédő faktorú napvédőt és UV védelemmel ellátott napernyőt. Bármennyire meleg van, egy vékony sapkát tegyél a fejére, hogy megvédd a napszúrástól. Fontos tehát, hogy az újszülött öltöztetése nyáron ne csak a ruházatról, hanem a kellő napvédelemről is szóljon.

újszülött öltöztetése nyáron

Fotó: www.shutterstock.com

A nyári ruházatnál válassz jól szellőző, természetes anyagból készült darabokat, mert ezekbe nem izzad úgy bele és nagyobb eséllyel véded ki a melegkiütések megjelenését. A 100% pamut vagy lenvászon ruhák például tökéletesek kánikula idejére.

Tipp: Nyáron gyakran előfordul, hogy a babán megjelennek a melegkiütés tünetei. Ezek az apró pöttyök a baba testén elsőre rémisztőnek tűnhetnek. Ha szeretnél alaposabban is tájékozódni a melegkiütésről, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket: A melegkiütés tünete, megelőzése és kezelése.

A nyári nagy meleg azért veszélyes, mert ha kintről bemész egy légkondicionált helyiségbe, akkor a hirtelen hőmérsékletváltozás könnyen okozhat megfázást a babánál. Ezért mielőtt bemennél egy hűvösebb helyre, takard be egy vékony takaróval a babád, hogy megóvd a megfázástól.

A baba öltöztetése lakásban

A kezdő szülők számára általában nemcsak a kinti öltözék helyes megválasztása okoz fejtörést, hanem az újszülött öltöztetése otthon is.

Az ideális szobahőmérséklet egy újszülött számára 22-24 °C fok. Ilyen hőmérséklet mellett egy body és egy rugdalózó elegendő a lakásban egy újszülöttnek. A benti ruházat kapcsán az szokott szokott még nagy bizonytalanságot szülni, hogy miben aludjon a baba?

Alváshoz a nappali ruházathoz képest plusz egy réteget érdemes ráadni. Egy babatakaróval is betakargathatod, de ha már mozgékonyabb a baba, az leeshet róla az éjszaka folyamán. A babatakaró helyett tavasszal és ősszel egy vékonyabb baba hálózsák praktikusabb. Télen egy vastagabb hálózsákot is érdemes beszerezni, így alvás közben biztos nem fog megfázni.

Ha a pici már nagyobb, sok időt tölt a játszószőnyegen, esetleg kúszik-mászik, akkor érdemes egy picit vastagabban öltöztetni őt. Merthogy a padlón, főleg ha nem melegburkolat (pl.: laminált padló vagy szőnyegpadló) hanem hidegburkolat (pl.: járólap) van letéve, mindig hidegebb van, mint mondjuk abban a magasságban, ahol te közlekedsz, ahol te az időd nagy részét töltöd.

hogyan öltöztessük a babát

Hogyan öltöztessük a babát?

Bár az újszülött öltöztetése odafigyelést igényel, de azért nem kell tőle tartani. Ha betartod a legfontosabb alapszabályokat, akkor nem lőhetsz mellé. Ha mégis bizonytalan lennél, hogy megfelelően öltöztetted-e fel a babád, könnyedén leellenőrizheted, hogy melege van vagy sem.

Nyúlj be a tarkójához! Ha úgy érzed picit nyirkos, akkor nagy valószínűséggel melege van, érdemes egy réteget levenni róla. Ha pedig hidegnek érzed, akkor jól jön egy plusz réteg, legyen az akár egy kiskabát, vékony overál vagy éppen egy babatakaró. A tökéletes az, ha kellemesen melegnek, de nem nyirkosnak érzed a tarkóját.

Amit még érdemes észben tartani, hogy minden baba más és más. Hiába a fenti öltözködési szabályok, a te babád attól még lehet fázósabb, vagy éppen ellenkezőleg, jól bírhatja, sőt szeretheti is a hidegebb időjárást. Így hát mindig figyeld a babád jelzéseit is, amikor arról kell döntened, hogy éppen mit adsz rá.

Tipp: Még a pocakodban van a baba, de bizonytalan vagy, hogy milyen és mennyi ruhát kellene neki venni? Ne aggódj, ebben a babakelengye listában részletesen leírtuk, hogy mi mindenre lehet szüksége egy pici babának: Babakelengye lista

Kapcsolódó termékek: