Babablog

Az újszülött székletének színe, állaga és gyakorisága

A pelenkázással együtt az is a mindennapi rutin része lesz, hogy az újszülött székletének színét és állagát fogod tanulmányozni, hogy kiderüljön minden rendben van-e.

A babavárás környékén sokat gondolunk arra, hogy milyen lesz, amikor már megszületik a baba. A parkokban nagyokat fogunk sétálni, lábujjhegyen lépkedünk ki a szobájából nehogy felébredjen és az ágya mellett fogjuk őt bámulni, hogy milyen édesen alszik. De van egy dolog, ami talán nem is jut eszedbe, pedig tuti sok kérdésed lesz ezzel kapcsolatban. Ez pedig nem más, mint az újszülött széklete. Pedig garantáltan sok időt fogsz eltölteni azzal, hogy megfejtsd:

 • Milyen a normális újszülött széklet?
 • Milyen az újszülött székletének színe?
 • Milyen az újszülött székletének gyakorisága?
 • Milyen az újszülött székletének állaga?
 • Milyen az újszülött székletének szaga?
 • Mekkora az újszülött székletének mennyisége?

újszülött széklet pelenka

Az újszülött széklete

Az újszülött székletével egészen addig nem feltétlen foglalkozol, amíg valami szokatlant nem veszel észre. Az első találkozás egy zöldes széklettel meglepő tapasztalás lesz. Azonnal felcsapod a gyerekbetegségekről szóló könyvedet vagy rákeresel a Google-on, hogy kiderítsd, mit jelent az újszülött zöld széklete.

A milyen a normális újszülött széklet klasszikus kérdés a kezdő szülők körében. Talán sose gondoltad volna, hogy ezzel kapcsolatban mennyi mindennel fogsz foglalkozni. A széklet színe nagyon sokféle lehet. Érdemes tisztában lenni, hogy a különböző színek mit jelentenek. Ráadásul nemcsak a széklet színe, hanem a gyakorisága, az állaga, a mennyisége és a szaga is sok mindent elárul. 

Az újszülött székletének változása mögött több tényező állhat:

 • A baba életkora: ahogy egyre idősebb lesz a baba, úgy változik a széklete is. Ez egyrészt összefügg azzal, hogy az emésztése is fokozatosan fejlődik, másrészt az életkor előrehaladtával a táplálkozása is változik.
 • A baba táplálkozása: Ideális esetben az első 6 hónapban az újszülött kizárólag anyatejet fogyaszt. Féléves korban viszont kezdődik a baba hozzátáplálása amikor is új ételekkel ismertetjük meg a babát. Az új ételek rögtön változást hoznak a baba székletében. Megváltozik a színe, az állaga és akár még a szaga is.
 • A baba egészségügyi állapota: A baba életkora és a baba táplálkozása miatt a babakaki színe és állaga is megváltozik, de ez általában teljesen normális változás. Viszont a baba betegsége is nyomot hagy az újszülött székletén. Ezért is fontos, hogy a pelenkacsere közben jól nézd meg, hogy mi van benne! A széklet változása ugyanis a baba valamilyen betegségére is utalhat.

Az újszülött székletének színei

Az újszülött székletének színe kis túlzással a szivárvány minden színében pompázhat. Azért kell tudni, hogy a különböző színek mit jelentenek, hogy tudd, kell-e aggódni a színe miatt vagy sem. Merthogy a széklet színének változása nem feltétlen jelent gondot.

Teljesen természetes folyamat is okozhat szokatlan színt. Ebben a részben sorra vesszük, hogy a különböző színű újszülött székletek mire utalhatnak.

újszülött széklet színei

Fekete széklet újszülöttkorban

A legelső széklet, amivel találkozni fogsz, a fekete széklet. Az egy-két napos újszülött széklete nagyon jellegzetes, a későbbiekben nem igazán fogsz ilyennel találkozni. A színe kimondottan fekete, zöldes-fekete. Bár a színe is tipikus, de az állaga még inkább. Ez ugyanis nagyon ragadós, kátrányos jellegű, alig fogod tudni letörölni a baba popsijáról. Mit érdemes még tudni a fekete székletről?

Az újszülött első széklete a mekónium vagy talán közismertebb nevén a magzatszurok. A magzatszurok gyakorlatilag lenyelt és megemésztett magzatvíz, ami megemésztett szöveti darabokból, leváló bélsejtekből, hámsejtekből stb. áll. Még a kórházban meg kell legyen a baba első széklete, mert ebből derül ki, hogy megfelelően működik-e a bélcsatorna. Az első 2-3 napban, miután a magzatszurok távozik a baba szervezetéből, beindul a tényleges emésztési folyamat.

Sárga széklet újszülöttkorban

Az elsőre meglepő fekete széklet kiürülése után már a klasszikus anyatejes széklettel fogsz találkozni a pelusban. Az anyatejes csecsemő széklete mustársárga színű és meglehetősen krémes állagú. Amíg a baba csak anyatejet kap, vagyis ideális esetben 6 hónapig, addig ez a mustársárga szín a jellemző. Állagában időnként lehet változás, például ha túl sokat eszik a baba, akkor a krémes állagnál picit hígabb is lehet. A sárga széklet az első 6 hónapban anyatejes babánál tehát teljesen normális.

újszülött széklet sárga

Barna széklet újszülöttkorban 

Ami az anyatejes babáknál az egészséges mustársárga széklet, az tápszeres babáknál a világosbarna, barnás esetleg élénkebb sárga széklet. A tápszeres baba széklete általában szilárdabb állagú, mint az anyatejes babáé. De ez nem azt jelenti, hogy teljesen szilárd kakáról van szó, inkább túrós állagra kell gondolni. A különböző típusú tápszerek más-más jellegű kakát eredményeznek. A speciális tápszerek fogyasztása után például nem ritka, ha a csecsemő zöld székletet produkál.

Zöld széklet újszülöttkorban

A zöld széklet nemcsak színében szokatlan, de általában állagában is eltér a megszokottól. Zöld színhez sokszor habos és nyálkás állag, valamint bűzős szag is társul. A változás mögött többféle ok is állhat, utalhat valamilyen táplálékallergiára, de akár egyéb betegségre is.

A zöld széklet hátterében lehet a nem megfelelő szoptatási technika. Ilyenkor viszont általában csak a színében tér el a normálistól, szagában és állagában egy teljesen hétköznapi babakakáról van szó. Szoptatás során a baba először az előtejet fogyasztja el. Amikor ez az előtej elfogy a mellből, utána következik a tápanyagban sokkal gazdagabb, ezáltal táplálóbb és zsírosabb anyatej. Ha a baba csak az előtejet fogyasztja, akkor előfordulhat, hogy zöld széklete lesz. Ez a probléma főleg akkor merül fel, ha a baba egy etetés alkalmával mindkét mellből szopizik és mindkét mellből csak az előtejet fogyasztja el. Az előtej egyébként könnyebben „jön”, mint a táplálóbb anyatej, ezért is hajlamos a baba erre rászokni. Ilyenkor az a megoldás, hogy jobban odafigyelsz a mellváltásra. Csak akkor szabad a másik mellre tenni a babát, ha az első mellet már teljesen kiürítette.

Tipp: A helyes mellretételről és az ideális szoptatási technikáról A sikeres szoptatás titka című cikkünkben írtunk részletesen. 

Szedett gyógyszer vagy vitamin (például vas) hatására is lehet az újszülöttnek zöld széklete. Ilyen esetben a gyógyszerszedés megszüntetésével idővel visszaáll a szín.

A zöld széklet mögött valamilyen táplálékallergia is állhat és ilyenkor már általában nemcsak a szín, hanem az állag és a szag is szokatlan. A korábbi normál szag helyett sokkal bűzősebb szaggal lesz dolgod. Állagra pedig a krémes állagú széklet helyett nyúlósabb, vagy éppen habosabb lesz. Tejfehérje és laktóz érzékenység például okozhat zöld székletet és mivel ez alapvetően egy felszívódási zavart jelent, ezért általában ha ez áll a színváltozás mögött, akkor a súlygyarapodás is elmarad. 

Szintén emésztőrendszeri probléma a bélfertőzés, ami ugyancsak zöld székletet okoz a babánál.

A sok-sok példát felsorolva látszik, hogy nagyon sokféle oka lehet a zöld színnek. Lehet viszonylag ártalmatlan oka, de akár komoly probléma is állhat mögötte. A habos zöld széklet semmiképpen sem normális, ezért mindenképpen fordulj vele gyerekorvoshoz és járjatok utána, hogy mi okozhatja!

Fehér széklet újszülöttkorban

A fehér széklet semmiképpen nem természetes. Ha azt veszed észre, hogy a pelusban a kaka fehér vagy krémszínű, esetleg fehér darabok vannak benne, akkor rögtön fordulj orvoshoz! A fehér szín ugyanis akár súlyos májproblémára is utalhat. A fehér színű széklet oka, hogy olyan zsírokkal van tele, ami az emésztés során a belekben nem tudott felszívódni.

Ha ilyenre leszel figyelmes, fontos hogy gyorsan reagálj, és érdemes székletmintát is magaddal vinni az orvoshoz. 

Tipp: A steril széklettartály hasznos része a házi patikának, bármelyik gyógyszertárból beszerezhetsz ilyet.

Vörös széklet újszülöttkorban

Már a zöldes színű széklet is ijesztő lehet egy szülőnek, de a vért tartalmazó vörös széklet ha lehet még ennél is rémisztőbb. Ha ilyet tapasztalsz szintén fordulj gyermekorvoshoz, mert ez komolyabb gondot is jelezhet! De szerencsére a legtöbb esetben végül kiderül, hogy nincs ok aggodalomra. 

A vörös széklet akár feketés árnyalatba is átmehet. Vaspótló készítmények például okozhatnak vörös vagy akár fekete színt is. De fontos hangsúlyozni, hogy ha a végén ki is derül, hogy nincs ok aggodalomra, az elején akkor is komolyan kell venni és orvoshoz kell fordulni!

Véres széklet újszülöttkorban

A véres széklet újszülöttnél szintén mielőbbi orvosi vizsgálatot igényel! A benne lévő vér lehet friss vér vagy akár alvadt vér is. Az előbbi a végbél berepedésére utal és általában székrekedés idején tapasztalhatsz ilyet. Az alvadt vér pedig emésztőrendszeri problémákra utalhat.

Az újszülött székletének gyakorisága

Arról már volt szó, hogy a néhány napos újszülötteknél mennyire fontos, hogy meglegyen az első széklet. A későbbiekben azonban sokkal fontosabb lesz, hogy milyen színe, mint a gyakorisága, de persze erre is oda kell figyelni.

Az újszülött székletének gyakorisága kapcsán a nagy különbség, hogy anyatejes vagy tápszeres csecsemőről van-e szó. A tápszeres csecsemőknél az a jó, ha minden nap kakil a baba. Az anyatejes babáknál viszont nincs ilyen szigorú elvárás. Viszonylag széles a skála, amin mozogva a széklet gyakorisága elfogadott. Az is teljesen normális, ha az első néhány hétben, hónapban naponta többször is kakál a baba. De az is rendben van, ha 7-10 napig nem sikerül neki. Persze ez csak akkor nem gond, ha a baba közérzete egyébként teljesen jó. 

Merthogy a széklet gyakorisága kapcsán az anyatejes babáknál nem is az a döntő, hogy minden nap legyen a kaka, hanem az a fontos, hogy a baba közérzete milyen. Ha azt veszed észre, hogy a baba nyűgös, fáj a hasa, húzogatja a lábát, akkor ez mind annak a jele, hogy gondja van a kakilással. Ilyenkor természetesen nem mindegy, hogy milyen gyakran tud kakilni.

Az újszülött székletének szaga

A szaggal kapcsolatban nem fog meglepetés érni, nem lesz jó illatú. Mégis azt kell mondani, hogy szag és szag között is van különbség. Amikor egy egészségügyi problémákra utaló kakával találkozol, akkor érezni fogod, hogy annak a szaga sokkal bűzösebb a megszokottnál. 

A szag kapcsán tehát nagyjából az az irány, hogy akkor kell gyanakodni, ha a megszokottnál sokkal bűzösebb. Egyébként minél rövidebb ideig tartózkodik a széklet a belekben, annál kevésbé erős a szaga. A nagyon savanyú, bűzös szag általában valamilyen táplálékallergiára utal. Az anyatejes csecsemő és a tápszeres csecsemő székletének szaga is különbözik. Az anyatejes csecsemő általában kevésbé szagos, a tápszeres csecsemőé erőteljesebb.

újszülött széklet szaga

Az újszülött székletének állaga

Az első hat hónapban a széklet állaga egészséges babáknál általában krémes jellegű. Tápszeres babáknál a krémes állag helyett túrósabb, pudingosabb állagot lehet tapasztalni. A krémességet nem szabad összekeverni az újszülött nyálkás székletével. A nyálkás széklet nem egészséges, ilyen esetben mindig fordulj orvoshoz!

Híg széklet újszülöttkorban

Ahogy a felnőttek, úgy a babák is hajlamosak hasmenésre. Ha a pelenkában a megszokottnál jóval folyósabb állaggal, híg széklettel találkozol, akkor nagy valószínűséggel hasmenéssel van dolgod. Mivel az egészséges anyatejes kaka is például krémes állagú, ezért jogos lehet a kérdés, hogy mi számít híg székletnek. Ha azt veszed észre, hogy a kaka nem a pelenka felületén van, hanem teljesen beszivárgott a pelenkába, akkor az biztosan egy híg széklet. 

A kérdés ilyenkor az, hogy a hasmenést mi okozza? Számos oka lehet ugyanis a csecsemőhasmenésnek:

 • gyomor és bélrendszeri fertőzés, ami lehet akár bakteriális akár vírusos
 • túl sok gyümölcs vagy gyümölcslé fogyasztása
 • táplálékallergia
 • gyógyszer mellékhatása, pl. antibiotikum szedése során
 • fogzás

Mivel elég szerteágazó okok vezethetnek híg széklethez, ezért ha 24 órán túl is fennáll a hasmenés, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi okozza ezt a tünetet!

Kemény széklet újszülöttkorban

A széklet állagával kapcsolatban a másik véglet az összeálló túl kemény állag. Ilyenkor a hosszúkás, vagy a bogyószerű kakára kell gondolni. Akár anyatejes, akár tápszeres a csecsemő, a teljesen egybeálló kaka nem szerencsés, mert valamilyen székelési problémát jelez. Általában ilyenkor csecsemő-székrekedésre kell gondolni. 

A csecsemő-székrekedés szintén egy olyan tünet, ami többféle problémát is előre jelezhet:

 • táplálékallergia
 • dehidratáltság
 • pajzsmirigy működési rendellenesség
 • anatómiai gondok
 • szorongás

A csecsemő-székrekedés nagyon kellemetlen lehet a babának, mert nehezen tudja kinyomni a kakát. Lehet is látni az arcán, hogy szinte belevörösödik az erőlködésbe és ilyenkor nem ritkán a kaka picit véres is lesz. Ez azért van, mert az erőlködés miatt a végbélnél elpattannak az erek.

újszülött széklet hozzátáplálás

Az újszülött széklete és a hozzátáplálás

Amíg az újszülött csak anyatejet és/vagy tápszert eszik, addig a baba székletében jelentős változás nem igazán történik. Amikor viszont 6 hónaposan elkezdődik a hozzátáplálás, azzal együtt az is megváltozik. A baba táplálkozása ugyanis hatással van a székletének színére, állagára, szagára és gyakoriságára is. A hozzátáplálás során a baba széklete egyre jobban fog hasonlítani a felnőttekére.

Tipp: Félve mersz nekivágni a baba hozzátáplálásának? Ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz. És még egy hozzátáplálási táblázatot is találsz benne: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig

Ahogy a napi étrendnek részei lesznek a pépes ételek és a gabonafélék, úgy változik meg a baba kaka. Általában az addigi krémes állag sűrűbb lesz, már valamennyire összeáll. Ha eddig nem is volt jellemző a napi egyszeri kaka, a hozzátáplálás hatására akár ez is beállhat és naponta lehet számítani kakára.

A hozzátáplálásnál az újszülött széklet általában úgy változik meg, hogy a baba étkezései jól megfigyelhetők rajta. Néhány példa erre:

 • A sok sárgarépa és a sütőtök narancssárgára változtatja a baba kaka színét.
 • A sok zöldborsótól világos zöldes színű lesz a kaki.
 • A spenót és a sóska sötétzöld székletet okozhat, sőt akár egészen feketésre is festheti a baba székletet.
 • A szőlő héja emésztetlenül fellelhető lesz a kakában.
 • Az apró magvak szintén itt-ott felbukkannak a kakán.
 • Az sem ritka, hogy a kakában ételdarabokat találsz, mert az elején a baba még nem rágja meg rendesen az ételt. 

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com