Babablog

Babanapozás: így védd a babád bőrét!

A baba bőrének védelme a napsütéstől. Megfelelő ruházat, fényvédelem. Szabad-e napozni a babáknak? Mire kell figyelni a nyári napokon?

A babák bőre még sokkal vékonyabb és jóval kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké, ezért az ő esetükben különleges figyelmet kell fordítani a bőr védelmére. A leégés rengeteg veszélyt rejt magában, és vannak olyan károsító hatások is, melyek csak később jelentkeznek. A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy az ózonréteget károsító hatások miatt már jóval kevésbé valósul meg a légkör UV-sugárzástól védelmező szerepe. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan óvhatod meg a legjobban a babád bőrét.

baba leégés

Babanapozás 3 hónapos kor alatt: teljesen kerülni kell a közvetlen napsugárzást!

3 hónapos kor alatt a kisbabák bőre annyira érzékeny, hogy a napon akár 3 perc alatt is leéghetnek. Éppen ezért ebben az időszakban teljes mértékben kerülni kell a közvetlen napfényt! Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Nyáron a babakocsis sétákat időzítsd a kora délelőtti és késő délutáni órákra!
  • Ilyenkor öltöztesd fel a babát a teljes testét elfedő ruházatba, és hajtsd úgy a babakocsi árnyékolóját, hogy a baba végig árnyékban legyen!
  • Erre még akkor is érdemes odafigyelni, ha egyébként borús, hűvösebb idő van, hiszen az UV-sugárzás mértéke még felhős időben is igen magas lehet, ezért érdemes mindig megnézni az aktuális UV-indexet!

Babanapozás 3 hónapos kor felett

A 3 hónapos kor feletti napozásról megoszlanak a vélemények. Az egyik megközelítés szerint 1 éves korig továbbra is tilos a babát közvetlen napsugárzásnak kitenni. A másik megközelítés nagyon óvatos, rövid ideig tartó napoztatást enged annak érdekében, hogy a napfény pozitív hatásai érvényesülhessenek.

A napozást teljesen ellenjavalló megközelítés

A szakemberek egy része azt javasolja, hogy teljes mértékben kerülni kell a közvetlen napfényt a gyermek 1 éves koráig. Eszerint még a kora délelőtti órákban sem szabad, hogy a baba bőrét közvetlen napsugárzás érje.

Ennek az az oka, hogy a gyermekkori leégés súlyos bőrkárosító hatással rendelkezik, ráadásul a komolyabb problémák csak később jelentkeznek. Ilyen következmény lehet a bőr elvékonyodása, korai öregedése, ráncosodása, de súlyosabb esetekben rosszindulatú bőrdaganatok, például melanoma is kialakulhat.

A nagyon mértékletes napozást javasló megközelítés

A szakemberek másik része úgy tartja, hogy nagyon óvatos, nagyon fokozatos napozás 3 hónapos kor felett megengedett, hiszen így érvényesülhetnek a napfény jótékony hatásai. Ilyen jótékony hatások a D-vitamin termelődése, az immunrendszer erősödése, a szerotonin boldogsághormon termelődése és a bőr természetes védekezőképességének kialakulása. 

Ugyanakkor fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy itt is a mértékletesség és főleg a fokozatosság a kulcs!

Hogyan vezetheted be a napozást?

  • Kizárólag a kora délelőtti órákban szabad napozni!
  • Első nap mindössze 1 percig, hason és háton felváltva érheti a babát nap!
  • Ezt naponta lehet növelni 1-1 perccel, amíg el nem éritek a 10 percet! Ez a mennyiségű napozás már elég ahhoz, hogy érvényesüljenek a napfény jótékony hatásai.

A napon töltött percek után érdemes finom langyos vízzel áttörölni a baba bőrét, és gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Ezután már ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az előző esetben. A következő részből kiderül, hogyan óvhatod meg a legjobban a babád bőrét!

baba sapka

Hogyan óvhatod meg a baba bőrét a napfénytől?

A bőr védelmének érdekében mindig oda kell figyelni a megfelelő ruházatra, az árnyékolásra, és szükség esetén gondoskodni kell a napfényvédelemről! 11 és 15 óra között pedig különösen figyelni kell, hogy a bőrt ne érje közvetlen napfény.

Árnyékolás

A szabad levegőn való tartózkodás jótékony hatással van a babára. Ugyanakkor napsütés esetén mindig figyelj oda a megfelelő árnyékolásra! Ez lehet egy terebélyes fa lombja, de természetes árnyékolás híján állíts fel napernyőt! Séta közben pedig figyelj arra, hogy a babakocsi árnyékolója mindig takarja a kicsi arcát, mert nemcsak az UV-sugárzás, de az erős napsütés is bánthatja a baba szemét.

Ha autóval utaztok, szintén érdemes figyelmet szentelni az árnyékolásnak. Kevesen vannak tisztában vele, de az autók üvege csak az UV-sugárzás egy részét képes kiszűrni. Ha előre láthatóan sok időt fogtok az autóban tölteni, érdemes felszerelni árnyékolót, vagy speciális, átlátszó UV-szűrős fóliával fedni az ablakokat.

Megfelelő öltözék

A napsugárzás elleni védekezés másik fontos része a megfelelő öltözék. Érdemes beszerezni világos színű, lenge, jól szellőző babanapozókat, melyek világos színüknek köszönhetően visszaverik a napsugarakat, és ráadásul kényelmesek is. A túlöltöztetés semmiképpen sem célszerű, mert a babák hőháztartása még fejletlen, így nem tudnak elegendő hőt leadni, ráadásul a hajlatokban melegkiütés alakulhat ki.

Ezen kívül a nyári napok kötelező eleme a széles karimájú kalap, vagy a könnyű kendő, hiszen a nap könnyen megsütheti a babák érzékeny fejecskéjét, arcocskáját.

Fényvédők

Mászó vagy totyogó korban már elkerülhetetlen, hogy a babát közvetlen napsugárzás érje. Ilyenkor a bőre védelmének érdekében jó minőségű fényvédő krémet kell használni. Mire figyelj a fényvédő kiválasztásánál?

  • Válassz magas faktorszámú, lehetőleg 50 SPF értékű, babáknak kifejlesztett naptejet!
  • Nagyon fontos, hogy a fényvédő legyen hypoallergén, tehát mesterséges illatanyagoktól és adalékanyagoktól mentes!

A naptejet 20-30 perccel azelőtt vidd fel a gyermek bőrére, hogy a napra mennétek! Fontos, hogy megfelelő mennyiségű babanaptejet vigyél fel a bőrre, ugyanis ha csak vékonyan kened fel, a védőhatás jelentősen csökkenhet. A fényvédőt célszerű 1,5 óránként újrakenni, illetve minden esetben, ha a csöppség fürdött, vagy esetleg megizzadt. 

leégett a baba bőre

Mire figyelj még a nyári napokon?

A baba védelme nem áll meg a napsütéstől való védekezésnél, illetve vannak olyan helyzetek, amire sokan nem gondolnak. Ebben a részben az ilyen szituációkról lesz szó.

Hőség borús napokon

Ahogy már említettük, a baba hőháztartása még fejletlen, a fejlett hőháztartás körülbelül 2 éves korára alakul ki. Eleinte a kisbabák nem képesek izzadásra, emiatt nem tudják magukat lehűteni, és hőgutát is kaphatnak. Forróbb napokon ezért érdemes a sétát a kora délelőtti, vagy az esti órákra időzíteni.

Nem csak a vízparton éghet le a baba

Sokan azt gondolják, hogy a fényvédelem csak a strandon, vagy vízparton kiemelt fontosságú. Valójában bármely szabadtéri tevékenységnél, tehát kirándulás, vagy a játszótéren való tartózkodás közben is fokozottan figyelni kell a napsütés elleni védekezésre sapkával, megfelelő ruházattal és naptejjel. Érdemes ezen kívül napszemüveget is beszerezni.

Fürdőzés

Ahogyan a felnőttek, a babák is nagyon élvezik a kellemes pancsolást. Ilyenkor a víz napfényt koncentráló hatása miatt különösen érvényes, hogy a baba medencéje legyen árnyékban! Szintén lényeges, hogy sose fürdesd a babát túl hideg vízben, mert ebben a korban még fokozott a kihűlés veszélye. Javasolt testhőmérsékletű vizet tölteni a kádba, locsipocsiba.

Mikortól mehettek strandra?

A legtöbben azt javasolják, hogy 1 éves kor alatt ne menjetek a babával strandra, vagy csak elő- és utószezonban. Ilyenkor is inkább a kora délelőtti, késő délutáni órák a megfelelőek.

Mit tegyél, ha a baba mégis leégett?

Még a legnagyobb elővigyázatosság esetén is előfordulhat, hogy a baba bőre egy picit megpirul. Ilyenkor kend be az érintett bőrfelületeket babáknak szánt, kifejezetten napozás utáni bőrnyugtató készítménnyel. Kerülni kell az olajos, zsíros krémek használatát!

Ezen kívül fontos a megnövelt folyadékbevitel, és hogy a gyógyulásig napfénytől védett helyen tartózkodjatok.

Súlyos esetben, hidegrázás, hányás vagy láz esetén minél előbb szükséges orvoshoz fordulni!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com