Babablog

Babacsuklás: mit tegyünk, ha csuklik a baba?

Mi áll a babacsuklás hátterében? Hogyan előzd meg, illetve mire ügyelj etetéskor? Van okod aggodalomra, ha hosszú ideig csuklik a baba? Tippek, tudnivalók!

Kisbabád sokat csuklik? Megmutatjuk, mi áll a jelenség hátterében, és tippeket is adunk, hogy mit tehetsz, ha szeretnéd megelőzni a hosszas csuklásokat etetés közben vagy után.

Miért csuklik a baba?

Teljesen normális, ha egy újszülött sokat csuklik. Sőt, a csuklás már magzati korban is előfordul, amikor a tüdő fejlődni kezd a terhesség alatt. A csecsemők csuklását a baba rekeszizmának összehúzódása és a hangszalagok gyors záródása okozza, ami a csuklás hangjáért felelős. Bár senki sem tudja biztosan, hogy mitől csuklik a baba, ezeket az apró görcsöket sok minden kiválthatja.

A csecsemőcsuklás okai

Az újszülöttkori csuklást leggyakrabban az váltja ki, ha a baba túl sokat és túl gyorsan eszik, vagy sok levegőt nyel le, ami gyomorfeszüléshez vezethet. Amikor a gyomor felfúvódik, valójában a rekeszizom fokozott nyomás alá kerül, ami görcsöt okoz. Az is gyakori, hogy az újszülöttek evés után vagy akár etetés közben is csuklanak.

A jelenség sokszor aggodalommal tölti el a szülőket, mert azt feltételezik, hogy a csecsemőknek fájdalmat okoz a csuklás. Valójában viszont a babák képesek átaludni egy hosszabb csuklásos időszakot is anélkül, hogy felébrednének.

A babacsuklás jellemzően ártalmatlan jelenség.

Mi válik be újszülöttkori csuklás esetén etetés közben?

Előfordulhat, hogy szoptatás vagy cumisüveges táplálás során gyakrabban csuklik a baba. Íme néhány trükk, amit kipróbálhatsz a babacsuklás elmulasztására:

 • Tarts szünetet: Egy pozícióváltás, egy büfiztetés vagy akár csak egy kis pihenés is segíthet a csuklás csillapításában. Ha néhány perc elteltével sem tapasztalsz enyhülést, akkor megpróbálkozhatsz egy újabb etetéssel.
 • Változtass a rutinon: Ha a baba gyakran csuklik, próbáld ki, hogy inkább gyakrabban, de kisebb adagokkal eteted a picit, ami segíthet abban, hogy ne nyeljen le annyi levegőt.
 • Büfiztess gyakrabban: Ha cumisüvegből táplálod, próbáld meg gyakrabban büfiztetni a babát, például minden 30-50 ml után.

Csuklik a baba? Így előzd meg!

Mivel a csuklás egy természetes jelenség, teljesen nem tudod kizárni az életetekből, de kipróbálhatod a következő módszereket a csuklás megelőzésére, valamint az általános jó emésztés érdekében:

 • A baba legyen nyugodt, amikor eteted, vagyis sose várj addig, amíg annyira éhes lesz, hogy vigasztalhatatlanul sír evés előtt, mert akkor nagyobb eséllyel nyel sok levegőt is közben.
 • Az etetés után kerüld a nagyobb mozdulatokat, a több mozgással járó játékokat!
 • Minden étkezés után 20-30 percig tartsd a picit függőleges helyzetben!

Tippek babacsuklás ellen

A csecsemő csuklásának megszüntetésére számos házi praktika kering az interneten, de mi mindenképp óva intenénk ezek alkalmazásától. Vannak, akik pár csepp citromlére esküsznek, ám ez túlságosan drasztikus módszer egy pici baba érzékeny szervezetének, csakúgy, mint az orr befogása, vagy az ijesztgetés. Az újszülött csuklása ellen többnyire az idő a legjobb orvosság: egyszerűen várd ki, hogy elmúljon.

Ha cumisüveget használsz, ezekre a szempontokra ügyelj:

 • Amikor eteted a kisbabádat, az etetőcumi teljesen legyen tele tejjel, mert a felesleges levegő súlyosbíthatja a csuklást.
 • A babának megfelelő méretű cumifejet vásárolj, hogy az anyatej vagy a tápszer áramlása ne legyen se túl gyors, se túl lassú. Mivel ez korfüggő, ezért cserélned kell majd az etetőcumit.

Az újszülöttkori csuklás többnyire magától elmúlik néhány perc alatt.

Sokat csuklik a baba: betegség is állhat mögötte

Ritka esetekben a sok csuklás a csecsemőkori GERD (gastrooesophagealis refluxbetegség) vagy savas reflux jele lehet, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. De a GERD-ben szenvedő csecsemőknél más tünetek is megjelennek, például 

 • a hát görbítése és sírás etetés közben,
 • általános ingerlékenység,
 • bukás és
 • köhögés.

Ha a csuklás mellett ezeket a tüneteket észleled, fordulj mindenképp gyermekorvoshoz!

A csuklás teljesen normális folyamat, és általában nem okoz gondot a babának. Az újszülötteknél többnyire annak a jele, hogy lassabban kell etetni őket, vagy hogy több időre van szükségük etetés előtt vagy után, hogy megnyugodjanak. Ne aggódj, ha gyermeked kicsit hosszabb ideig csuklik, de mindenképp fordulj orvoshoz, ha úgy tűnik, a babának fájdalmai vannak, vagy ha több órán keresztül nem hagyja abba a csuklást.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com