Babablog

Babaelsősegély-tanfolyam – Bababiztonság 3. rész

A babaelsősegély-tanfolyam keretében megtanulhatod a csecsemő újraélesztésének menetét, illetve minden fontos tudnivalót vészhelyzetek esetére. Bababiztonság 3. rész

Senki sem szeret arra gondolni, hogy gyermeke életveszélybe kerülhet, de az elsősegélynyújtás megtanulása magabiztosságot ad ahhoz, hogy szükség esetén segíteni tudj a babának, ha valamilyen baj éri.

Miért fontos a babaelsősegély-tanfolyam elvégzése?

Az elsősegély azonnali segítségnyújtást jelent egy sérült, balesetet szenvedett vagy egészségügyi vészhelyzetben lévő személy megsegítésére. Legyen szó csecsemőről, gyermekről vagy ellátásra szoruló felnőttről, az elsősegélynyújtás célja, hogy életben tartsa a beteget, illetve megvédje a további sérülésektől.

A baba elsősegély tanfolyam a szülők számára nagyon hasznos.

Az egynapos csecsemő-életmentő tanfolyamok végigvezetik a szülőket azokon a tudnivalókon, amelyek mindenféle vészhelyzetben hasznosak lehetnek.

Egy babaelsősegély-tanfolyam nemcsak a szülőknek és a szülőségre felkészülő várandós pároknak hasznos, hanem nagyszülők, családtagok, illetve bébiszitterek számára is.

Az életmentő tanfolyam elemei újszülötteknél és gyerekeknél

Az elméleti és gyakorlati oktatás révén elsajátíthatsz néhány olyan készséget, amelyre bármikor szükséged lehet, hogy az esetleges vészhelyzetet kezelni tudd az alábbi esetekben:

 • fulladás;
 • légzéskimaradás, szívleállás (újraélesztés);
 • magas láz és lázgörcs;
 • görcsrohamok;
 • fejsérülés;
 • égési sérülések;
 • súlyos allergiás reakció;
 • légúti idegentest (eltávolítása);
 • erős vérzés és orrvérzés;
 • asztmás roham;
 • agyhártyagyulladás;
 • csonttörések, húzódások és ficamok.

A csecsemő-újraélesztés lépései

Újszülöttek és csecsemők esetében a légzésfigyelő jelezhet, ha a baba légzése kimarad. Mi a teendő ilyen esetekben?

 1. Ellenőrizd, hogy reagál-e a kisbaba, ébren van-e, illetve van-e légzése! Figyeld meg, milyen a bőrszíne – ha rózsás, az ajka piros, valószínűleg csak „vakriasztásról” van szó. Légzési probléma esetén a bőrszín szürkés-sápadt, vagy lilás (cianótikus), főleg a száj körül.
 2. Mozdulatlanság esetén enyhe dörzsöléssel, bőringerekkel ébresztgesd, hogy újrainduljon magától a légzése!
 3. Ha egyedül vagy, rögtön kezdd el az újraélesztést, ha van veled valaki, kérd meg, hogy hívja azonnal a mentőket!
 4. Helyezd a kisbabát szilárd, sík, kemény felületre, és tedd szabaddá a mellkasát! 
 5. Ellenőrizd a baba száját légúti elzáródások, például étel, hányás vagy idegen tárgy miatt! A légutak megnyitásához a fejét helyezd semleges helyzetbe (a fej egyenes, az állat emeld meg kicsit)!
 6. Ha a légutak nyitottak, ellenőrizd a légzést! Figyeld a mellkas mozgását, hallgasd a légzésre utaló hangokat, próbáld érzékelni a leheletét!
 7. Ha nincs légzésre utaló jel, meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést. Tartsd a baba fejét úgy, hogy a légutak átjárhatóak maradjanak, ügyelj arra, hogy az álla ne essen le! Vegyél egy mély levegőt, és fogd be a baba száját és orrát a száddal! Fújd be a levegőt finoman a tüdejébe, és figyeld közben, hogy a pici mellkasa megemelkedik-e! Végezz először 5 befújást, miközben végig kísérd figyelemmel a levegő útját, hogy hatékony-e a folyamat!
 8. Ellenőrizd a csecsemő szívműködését és vérkeringését! Bármilyen életjel megfelelő a bizonyításra, például a sírás, a köhögés a csuklás vagy a végtagmozgás.
 9. Ha nincs életjel, meg kell kezdened a mellkaskompressziót két kinyújtott ujjal. Fontos, hogy a baba kemény felületen feküdjön, és szabad legyen a mellkasa. A nyomást a mellkas közepén, a szegycsonton, az emlőbimbókat képzeletben összekötő vonal alatt 1-2 cm-rel fejtsd ki! Végezz 30 kompressziót megszakítás nélkül, másodpercenként 2 nyomással, amelyek mélysége körülbelül a mellkas teljes keresztmetszetéhez képest nagyjából egyharmad résznyit süllyedjen! 
 10. Ezután folytasd a mesterséges lélegeztetést a szádon keresztül, de ezúttal már csak 2 alkalommal fújj be a korábbiakban leírtaknak megfelelő technikával. A 2 befújás után következzen ismét 30 mellkaskompresszió, majd újból két lélegeztetést követően megint 30 mellkaskompresszió felváltva, gyors egymásutánisággal a mentő megérkezéséig folyamatosan! Ha egyedül vagy, egy perc újraélesztés után hívd a mentőket, majd a segélyhívást követően folytasd a leírt rutint a szaksegítség megjelenéséig! A telefonhívás alatt is szükséges a szabad kezünkkel folytatni a mellkaskompresssziót – ugyanolyan ütemben és mélységben, mint addig.

Az életmentő tanfolyam során megtanulható az újraélesztés is.

Szeretnél többet tudni a légzésfigyelőkről? Olvasd el a Milyen légzésfigyelőt vegyek? Bababiztonság 2. rész című cikkünket is hasznos információkért.

A Magyar Gyermekmentő Alapítványnál ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamon vehetsz részt, hogy megtanuld, mi a teendőd vészhelyzet esetén. Érdemes otthon és az autóban is jól felszerelt elsősegélycsomagot tartani csecsemőknek megfelelő kiegészítőkkel. A készletnek tartalmaznia kell például babalázmérőt és babáknak való lázcsillapítót, de fontos, hogy az eszközöket olyan helyen tárold, ahol a pici nem férhet hozzá.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com