Babablog

Babafogmosás: az első lépések az egészséges fogakért

Mikor kell elkezdeni a parányi tejfogak ápolását, és mi a babafogmosás titka? Hogyan tedd az unalmas rutint játékossá, hogy a pici is élvezze? Szájápolás babáknak.

A baba életének első évében rengeteg mérföldkővel találkozol: az első mosoly, az első szó, az első szilárd étel és természetesen a kicsi első fogacskájának kibújása. Viszont van egy fontos esemény, ami többnyire nem kerül be a babaalbumokba, mégpedig a baba első fogmosása. Hogyan tanítsd a kicsit fogat mosni, és mikor kezd el a rutint beépíteni a mindennapi teendők sorába? És legfőképp: hogyan tedd szórakoztatóvá és játékossá ezt a még gyerekszemmel nézve is kissé unalmas feladatot?

A babafogápolás első hónapjai: babaszájápolás újszülötteknek

Bár eleinte nem kell fogkefét és fogkrémet használnod, a baba ínyének ápolását nem árt elég korán elkezdeni a következő lépésekkel:

 • Vegyél egy puha, nedves textilpelenkát, egy steril, nedves gézlapot vagy egy fogtisztító kendőt!
 • Naponta legalább kétszer óvatosan töröld át a baba ínyét, leginkább etetés után és lefekvés előtt!

Ezzel lemosod a baktériumokat, és megakadályozod, hogy azok megtapadjanak az ínyen. Így megelőzheted a babafogak sérülését amikor majd elkezdenek kibújni, ráadásul a folyamat során a kisbabák hozzászoknak a szájápoláshoz is.

A baba fogmosás rutinja.

A babafogak és a fogzás

Hány foga van egy embernek? Felnőtt korunkban a maradandó fogak száma 32 lesz, de a gyermekeknél még csak 20 tejfog fog előbújni, amelyből

 • négy középső metszőfog,
 • négy oldalsó metszőfog,
 • négy szemfog,
 • négy második őrlőfog és
 • négy első őrlőfog.

A baba fogsorának felső és alsó ívén az azonos típusokból két-két fog bújik ki, és mivel a fogzás egy szimmetrikus folyamat, a fogsor jobb és bal oldalán az azonos fogtípusok nagyjából egy időben fognak megjelenni. A baba első foga bármikor felszínre törhet az első 4-12 hónapban.

Tipp: Kíváncsi vagy, melyik fogacskára nagyjából mikor számíthatsz? Azt is szeretnéd tudni, milyen tünetekkel jár az előbújásuk? Olvasd el cikkünket a fogzásról, és készülj fel, hogy kezelhesd a kicsi esetleges fogzási fájdalmait!

A baba fogak gondos ápolást igényelnek.

A babafogmosás alapjai, avagy a fogmosás tanítása gyerekeknek

Amint a fogak elkezdenek megjelenni az ínyvonal felett, naponta legalább kétszer 2 percig tartson a baba fogmosása. Ezek közül az egyik alkalom az utolsó étkezés utánra, illetve a lefekvés előttre essen, hogy az ételmaradék vagy a tej ne időzzön a szájában egész éjszaka. Itt az idő az ujjra húzható fogkeféről áttérni a puha sörtéjű babafogkefére, így az ujjaidat is biztonságos távolságban tarthatod azoktól az éles kis tejfogaktól!

Elképzelhető, hogy gyermeked nem túl lelkes, amikor eljön a fogmosás ideje. Mielőtt feladnád a harcot, próbáld ki a következő trükköket:

 • Találj ki egy speciális fogmosó dalt, hogy a 2 perc gyorsabban elteljen, és némi játékosságot csempéssz az unalmas rutinba! Használhatsz egy már létező dallamot is, amihez a sikáláshoz kapcsolódó szöveget írsz.
 • Bevetheted a hírhedt fognyűvő manót is, aki az egészséges fogak ellensége, és lesben várakozik, ha a gyerekek nem pucolják meg elég alaposan a fogaikat. A mese és a humoros előadás biztos siker a figyelemelterelésben.
 • Egy homokórával megkönnyítheted a kicsi számára, hogy követhesse az idő múlását a fogmosás végéig.
 • Fontold meg egy világítós vagy kedvenc mesehősös, állatfigurás fogkefe beszerzését, hogy szórakoztatóbbá tedd a suvickolást.
 • Engedd a picinek, hogy önállóan is megmossa a fogait egy idő után. A gyerkőcök olykor szeretik a saját kezükbe venni az irányítást. Persze a végén neked kell befejezni a munkát, hogy a babafogak garantáltan ragyogjanak. Fontos, hogy mindaddig részt vegyél a kicsi fogainak tisztításában, amíg tökéletesen meg nem tudja magának csinálni, ami valószínűleg legkorábban majd csak 6 éves kora körül jön el. Persze nagy egyéni különbségek lehetnek ebben, elképzelhető, hogy még később is segítened kell neki.

Babafogkrém, babafogkefe

Sokan azt gondolják, a tejfogak úgyis kihullanak, kár a fáradságért. Pedig egy szuvas tejfog éppen annyira fájdalmas lehet, akár egy megbetegedett maradandó fog, arról nem is beszélve, hogy a szuvas tejfognak a maradó fogak is kárát láthatják. Mikor kell elkezdeni a fogmosást? Amint az első fogak kibújtak, nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a megfelelő szájhigiénia megteremtéséről, mert a rendszeres fogápolást gyermekkorban kell megalapozni.

A baba korának megfelelő méretű fogkefét és babafogkrémet használj! Választhatsz olyan gyakorló fogkefét is, aminek egyik fele fogkefe, a másik pedig fogdörzsölő, amivel nemcsak tisztítani, de masszírozni is tudod a fogínyt. A fogkrémnél pedig szempont lehet az íz, illetve az is, hogy fluoridos vagy fluoridmentes terméket szeretnél-e alkalmazni.

Mi a fogváltás sorrendje?

Fogmosás gyerekeknek: türelem és kitartás!

Ahogy az életben mindenütt, a baba fogmosásakor is a gyakorlat teszi a mestert, így a rutin tökéletesítéséhez időre és türelemre lesz szükségetek. Vigasztaljon a tudat, hogy amikor később a fogorvosnak nem lesz feladata gyermeked fogaival, mindketten hálásak lesztek a kemény munkáért és a kitartásért, amit a tejfogak egészségébe fektettetek.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com