Babakelengye-lista

A babavárás örömteli időszakában az újszülött fogadására is fel kell készülni. Mire van szüksége a várandósnak? Milyen holmi várja a babát és mi támogatja az édesanyát a kezdetekkor? Az alábbi babakelengye-listával ebben szeretnénk neked segíteni. Az egyes tételekre kattintva megnézheted a teljes választékunkat, a listán pedig kipipálhatod amiket már beszereztél. Használd ki minden előnyét, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a vásárlás!

Letöltések:
Babakelengye-lista
Babakelengye-lista magyarázattal

Babakelengye-lista: útmutató a bevásárláshoz

Mi az a babakelengye?

Minden babavárás során eljön az a pillanat, amikor édesanyaként és édesapaként elkezdtek azon gondolkodni, hogy mi mindenre lesz szüksége a születendő gyermeketeknek. A babakelengye-lista pontosan erről szól: tételesen sorra veszi mindazokat a dolgokat, amire az anyukának és a babának szüksége lehet. Segít abban, hogy semmi se maradjon le, és ne kelljen az apukának fejvesztve rohannia a bababoltba, mert valami fontos lemaradt. 

A babakelengye-listában minden szükséges dolgot megtalálsz, ami kellhet a baba öltöztetésénél, ápolásánál, szoptatásánál stb.

babakelengye lista

Fentebb egy tételes listát találsz, amiben kategorizálva összegyűjtöttük, mire is lehet szükségetek. Hozz létre saját Brendon fiókot, így maximálisan kihasználhatod a babakelengye-lista előnyeit! Egyenként kipipálhatsz mindent, amit már megvettél vagy esetleg kölcsönkaptál, így gond nélkül nyomon követheted mi hiányzik még.

Mire figyelj oda a babakelengye beszerzésénél?

A babakelengye-lista valóban egy olyan „bevásárlólista”, ami minden eshetőségre felkészít, de korántsem biztos, hogy nektek mindenre szükségetek lesz. Most következzen néhány tanács, amire érdemes figyelni.

Nyári vagy téli baba

Az egyik legelső kérdés, hogy mikorra várjátok a babát. Nagyon nem mindegy, hogy nyáron a nagy melegben fog megszületni a baba vagy éppen a tél kellős közepén, amikor olyan fogcsikorgató a hideg, hogy legszívesebben ki se bújnál a takaród alól.

Az évszaknak megfelelően kell megvenni vagy elhagyni a bevásárlólistáról az egyes tételeket:

  • A nyári babáknak sok lenge, vékony ruhára van szükségük, például rövid ujjú bodyra, tipegőre. Kint a szabad levegőn szükségük van bababarát napvédő krémre, napvédő ruhára, sapkára. És kánikula vagy sem, a babát ugyanúgy ki kell vinni sétálni nagy melegben is – persze csakis olyan napszakban, amikor az UV sugárzás nem káros mértékű – és ilyenkor jó szolgálatot tesz egy babakocsira rögzíthető UV védős napernyő. A napernyő amellett, hogy tökéletes árnyékot nyújt a babának, a fuvallatokat is beengedi, így nem fog beizzadni a baba. Még mindig rengetegszer látni az utcákon, hogy anyukák, apukák nyári nagy melegben egy textilpelenkával teljesen letakarják a babakocsit. Mi ezzel a baj? A szülők jóhiszeműen a közvetlen napfénytől szeretnék megvédeni a babát, és nem is gondolják, mennyire fel tud melegedni ilyenkor bent a levegő. Kvázi szaunát csinálnak a babának. Ezért jobb, ha vagy napernyőt használsz, vagy úgy árnyékolsz a textilpelenkával, hogy hagysz egy pici rést, amin friss levegő tud bemenni.
     
  • A téli babáknál pedig pont fordított a helyzet. Nekik többrétegű, meleg ruhákra, vastagabb sapkákra, overálra van szükségük a kinti mínuszok ellen. Amikor nagy hidegben kiviszed sétálni a babát, ne csak arra gondolj, hogy felül és oldalt jól betakard! Alulról is ugyanúgy fázhat a pici. Erre jók a bundazsákok, hiszen azok teljesen körülölelik és melegítik a kis testét. De gondolj magadra is: -10 fokban, babakocsi-tologatás közben egy idő után már kesztyűben is úgy érzed, hogy lefagynak az ujjaid és akkor nagyon hálás leszel egy kézmelegítőért.

Most lehet arra gondolsz, hogy a nyári babának is lesz majd szüksége meleg ruhára és a téli babánál is eljön a nyár. Igazad van, de egyrészt hidd el, minden szükséges dolog megvásárlása így is jelentős összegbe fog kerülni. Amire nincs azonnal szükség, annak a megvételét kicsit elhalaszthatod, így a családi kasszát se terheled meg annyira. Másrészt pedig a babák annyira gyorsan nőnek, hogy egyszerűen nem tudhatod, hogy hónapokkal később mekkora ruhák fognak neki kelleni, mekkora bundazsákba fog beleférni stb.

A lényeg tehát, hogy mindig évszaknak megfelelően vásárolj, hiszen az első 1-2 hónapban egy nyári és egy téli babának egészen más dolgokra lehet szüksége.

babakelengye, szükséges holmik

Újszülöttméret: 50-es vagy 56-os babaruhát vegyek?

Ez egy igazi jolly joker kérdés. Senki nem tudja biztosan előre megmondani, hogy hány centivel születik majd a baba. Az ultrahangos vizsgálatok alapján csak sejtésed lehet, hogy milyen hosszú lesz a pici. Általában 50 cm +/- néhány centiméter szokott lenni a baba születési hossza. (A babaruhák méretezésében a szám a baba hosszára utal. Tehát egy 56-os méret egy 50-56 centiméteres, újszülött babára jó. A következő, 62-es méret pedig egy 56-62 cm hosszú babára.) 

Érdekesség: Az egyes kórházak más-más módon mérik a baba hosszát. Valahol egy mérőszalagot vezetnek végig a baba fejétől a talpáig végigkövetve a baba testét (körvonalát), valahol pedig egy kifeszített mérőeszközzel mérnek. Ez pedig ugyanannál a babánál akár 2-3 cm eltérést is jelenthet.

Mivel alapból csak találgathatunk a baba hosszával kapcsolatban, ezért azt szokták javasolni, hogy inkább 56-os méretet vegyél. És ha születéskor kiderül, hogy ennél kisebb méretre van szükség, akkor lehet még a picinek venni néhány 50-es méretet is. Az ikrek általában kisebb méretekkel születnek, így ha ikreket vársz, akkor nagy valószínűséggel 50-es méretre is szükségetek lesz.

A kis méretekből, mint az 50-es, vagy éppen az 56-os, nem érdemes nagyon sokat vásárolni, hiszen főleg az első néhány hétben elképesztő tempóban növekszik a pici. Pillanatok alatt kinövi a ruháit, és ha túl sok mindent veszel meg előre egy méretből, azon kapod magad, hogy lesz olyan ruha, amit rá se tudtál adni, és már kinőtte.

Minden szülő reménykedik abban, hogy a kisbabája a 9 hónap alatt végig az anyuka védett pocakjában marad, de sajnos vannak olyan helyzetek, amikor jóval hamarabb, koraszülötten jön világra a pici. És itt a pici szó igazán picit jelent. Bár a koraszülöttekre rögtön születés után nem adnak külön ruhát, de egy idő után nekik is kelleni fog ruha. Mivel a koraszülött babákra általában még az 50-es méret is nagy, ezért külön nekik készítik a 44-es méretű ruhákat.

baba születés

Mit biztosít a kórház?

A babakelengye-listán vannak olyan tételek, amelyek a kórházi tartózkodásnál fognak kelleni a babának és az édesanyának vagy éppen apás szüléskor az apának. Érdemes előre tájékozódni, hogy mit biztosít a kórház és mi az, amit neked kell vinned. Nagyon eltérő ugyanis a gyakorlat, hogy melyik szülészet mit ad, és miről kell magunknak gondoskodni. Van, ahol adnak a babának pelenkát, benti ruhát, pelenkázó alátétet, a kismamának szülés utáni betétet, aranyérkenőcsöt stb.

Mikor kezdjük el a bevásárlást a babakelengye-listáról?

Ha megnézed a babakelengye-listát, látni fogod, hogy egy meglehetősen hosszú listáról van szó, rengeteg beszerzendő dologgal. A legtöbb kismama babonás, és az első három hónapban nem is szívesen vásárol semmit a babának. Ezzel nincs is semmi gond. Ha ez téged is megnyugtat, akkor tégy így. A fő a kismama és így a baba nyugalma. 

Viszont pont a nyugalom megőrzése érdekében nem jó túl későre halasztani a dolgok beszerzését. Nagyon hosszú listáról van szó, sok-sok elemmel és minél közelebb kerülsz a nagy naphoz, egyre fáradékonyabb leszel, egyre nehézkesebbé válik a mozgás. Hagyd meg az utolsó heteket a pihenésre, a ráhangolódásra. A 4-7. hónapokban még sokkal könnyebben mozogsz, így érdemes erre az időszakra időzíteni a babakelengyék beszerzését.

Fotók: www.shutterstock.com