Segítség a választáshoz

Babakocsi

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babakocsi

Amikor először elindulsz babakocsit nézegetni, látni fogod, hogy micsoda pazar kínálatból válogathatsz. Ez egyrészt áldás, másrészt komoly fejtörést okozhat, ha szeretnéd kiválasztani a számodra ideális babakocsit olcsón. A babakocsi árakon kívül rengeteg más szempont van, ami alapján célszerű mérlegelni az egyes babakocsi típusok és babakocsi márkák között.

Babakocsi típusok

Érdemes már az elején képbe kerülni azzal kapcsolatban, hogy milyen babakocsi típusok léteznek. Az alábbi babakocsi fajtákat szokás megkülönböztetni:

 • multifunkciós babakocsik,
 • sportbabakocsik,
 • ikerbabakocsik vagy más néven testvérbabakocsik,
 • futóbabakocsik.

Ez a négy kategória a terméktulajdonságok szinte teljes skáláját lefedi – legyen szó akár a háromkerekű babakocsikról, a magasított babakocsikról, a kicsire csukható babakocsikról, és a babakocsi árak is széles skálán mozognak. Az alábbiakban bemutatott babakocsi fajták mind más és más élethelyzetekben ideálisak, valamint más és más funkcióra alkalmasak.

Multifunkciós babakocsi

Ahogy a név is sugallja, ez egy olyan babakocsi típus, ami egyszerre több feladatot is ellát. A multifunkciós babakocsi lényege, hogy egyetlen babakocsi vázra többféle babakocsi felsőrész rögzíthető. Típustól függően a vázra lehet mózeskosarat, sportrészt, autós hordozót rögzíteni. Az egyes felépítmények az egyes funkciókhoz kapcsolódnak. Míg a mózeskosárban az újszülöttek és a néhány hónapos babák utaznak, addig a sportrész már a nagyobb gyerekeknek való, főleg azoknak, akik már megtanultak ülni. Az autós hordozó pedig egyértelműen az újszülöttek és a néhány hónapos babák autós utazását hivatott megkönnyíteni.

Az, hogy a kombinált babakocsi hány funkciót képes ellátni, máris további típusokat határoz meg. Két altípussal lehet találkozni: az egyik a 2in1 babakocsi, a másik a 3in1 babakocsi. 

2in1 babakocsi

A 2 in 1 babakocsi, amit szokás 2 az 1-ben babakocsinak, vagy éppen 2:1 babakocsinak is nevezni, alapvetően kétféle funkciót tölt be. A babakocsi vázhoz két felsőrész jár: a nagyobb gyerekek szállítására alkalmas sportrész mellett vagy egy mózeskosár vagy egy autós hordozó az extra.

3in1 babakocsi

Az 2in1 babakocsihoz hasonlóan az elnevezés itt is változó. Valaki a 3 az 1-ben babakocsi, valaki a 3:1 babakocsi, más a 3 funkciós babakocsi kifejezést használja. Bármelyik is legyen, mindig ugyanarról a multifunkciós babakocsiról van szó, aminél a babakocsi vázhoz mózeskosár, sportrész és autós hordozó is jár.

A multifunkciós babakocsik legnagyobb előnye a sportbabakocsikkal szemben, hogy már újszülött korban is használhatóak. A hátrányuk viszont egyértelműen a nagyobb helyigényük és a súlyuk. Viszont aki sokat utazik autóval, annak mindenképpen érdemes ilyen hordozós babakocsit választani.

Sportbabakocsi

A sportbabakocsit éveken keresztül használhatod. Gyakorlatilag amíg a gyereknek kell babakocsi, addig a sportbabakocsinak jó hasznát veszed. Újszülöttkortól viszont nem javasolt használni, mert ezek a sportbabakocsik, ha dönthetőek is, ritkán lehet őket teljesen vízszintes helyzetbe dönteni.

A babakocsi méretek alapján a sportbabakocsi abszolút favorit. Ugyanis a sportbabakocsik előnye, hogy jóval kisebbek, mint a kombinált babakocsik. Vannak igazán kicsire összecsukható babakocsik, amelyek utazáshoz ideálisak.

Ultrakompakt babakocsi

Az ultrakompakt babakocsi egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mert könnyű, kis méretűre összecsukható, bárhova magaddal viheted. A párnázott ülőrésznek, az állítható háttámlának és egyéb funkcióknak köszönhetően mégis kompromisszumok nélkül nyújt tökéletes kényelmet.

Testvérbabakocsi

Akár ikreid lesznek, akár kis korkülönbséggel születnek a gyermekeid, szükséged lesz testvérbabakocsira vagy ikerbabakocsira. Ezekben a gyerekek kényelmesen utazhatnak akár egymás mellett, akár egymás mögött. Persze készülj fel, hogy ezek nem a legkisebb babakocsik. Az ülések helyzetétől függően jóval szélesebbek vagy hosszabbak, mint a hagyományosabb fajták. A testvérbabakocsik esetében a legfontosabb kérdés az szokott lenni, hogy milyet válasszunk, ha már eleve több gyerekkel tervezünk, kis korkülönbséggel. Ebben az esetben ugyanis nem szerencsés, ha a babakocsi lányos vagy fiús, hiszen a később születő kistesó neme még nem ismert – de szerencsére az ilyen fajták között könnyű semleges, uniszex babakocsit találni, hiszen a gyártók tisztában vannak azzal, hogy a testvérek sokszor nem ugyanolyan neműek.

Futóbabakocsik

A futás iránti szereteted sem kell feladni a baba miatt. Egy jól kiválasztott futóbabakocsival a baba is elkísérhet a futásaidra. Miközben te folyamatosan róvod a kilométereket, a baba a szabad levegőn hatalmasat tud aludni. Ezt hívják win-win helyzetnek. 

A babakocsi vásárlás szempontjai

A mai modern babakocsik már sokkal többet tudnak, mint a régi idők babakocsijai. A rengeteg funkció a baba és a szülő kényelmét szolgálja. Amikor eljön a pillanat, hogy elindulj megvenni a babakocsit, számos szempontot kell mérlegelni:

 • A babakocsi dönthetősége: A baba kényelmes alvásához érdemes olyan babakocsit választani, aminek minél nagyobb szögben dönthető a háttámlája.
 • A babakocsi súlya: Talán nem is kell magyarázni, hogy miért is jobb egy könnyű babakocsi. A babakocsi súlya főleg akkor döntő szempont, ha sokat tömegközlekedsz, vagy sokat kell majd lépcsőn emelgetni a babakocsit.
 • A babakocsi magassága: Sok szülő van, akinek kényelmesebb lenne, ha egy magasított babakocsit tolhatna, hiszen így könnyebben, természetesebb testhelyzetben tudna ő maga is sétálni vagy akár futni. Ebben az esetben a kerekek tulajdonságai is rendkívül fontosak.
 • A babakocsi kerekeinek száma: A babakocsik hagyományosan négy kerékkel rendelkeznek, de ma már a háromkerekű babakocsik sem szokatlanok. Való igaz, hogy a négykerekű babakocsik egy fokkal stabilabbak, de normál útviszonyok mellett nem kell attól tartani, hogy a háromkerekű babakocsi felborulna.
 • A babakocsi kerekeinek típusa: A babakocsi kereke lehet tömör habosított műanyag kerék (pl.: zselés kerekű babakocsi) vagy felfújható gumikerék. Az utóbbit főleg buckás útviszonyokhoz ajánlják, ezért a legtöbbször gumikerekű sportbabakocsikkal találkozhatunk az utcán. Sík terepre a tömör habosított műanyag kerék is tökéletesen megfelel.
 • A babakocsi kerekeinek mérete: Sokan szeretnének nagykerekű sportbabakocsit, hiszen ezzel a legkisebb a kockázata annak, hogy az első kerekek megakadjanak. A nagykerekű babakocsi további előnye, hogy jóval kevésbé rázkódik tőle a csöppség – de sajnos a babakocsi tárolása is nehezebbé válik a kerekek mérete miatt.
 • A babakocsi kerekeinek bolygósíthatósága: A babakocsi kerekeinek bolygósíthatósága azt jelenti, hogy a kerék a tengelye körül 360 fokban el tud forogni, ezáltal maga a babakocsi sokkal könnyebben irányítható. Akár egy helyben is meg lehet vele fordulni.
 • A babakocsi összecsukhatósága: A legtöbben kicsire összecsukható babakocsira vágynak, legyen az lapra csukható babakocsi vagy esernyőre csukható babakocsi. De nem csak az összecsukott méret számít, hanem az is, milyen egyszerű összecsukni. A könnyen összecsukható babakocsik akár egy kézzel is összecsukhatóak és ez nem mellékes szempont, főleg amikor egyedül vigyázol a gyerekre és közben kell összecsukni a babakocsit.
 • Tolókarral vagy fogantyúval irányítható: A tolókarral irányítható babakocsikat egy kézzel is sokkal könnyebb vezetni, mint a fogantyús társaikat.
 • Fékezési lehetőség: Ha dombvidéken élsz mindenképpen fontos szempont, hogy milyen könnyen lehet a babakocsit lefékezni, majd utána a féket kioldani. Minél többször kell használnod a féket, annál fontosabb, hogy milyen a fékezési mechanizmus. Próbáld ki és nézd meg, hogy mi az, ami neked a legkényelmesebb.
 • A babakocsi anyaga és színe: A babakocsi anyagánál nagyon fontos, hogy mosható legyen a huzata. A használat során elkoszolódik annyira a babakocsi, hogy biztosan ráfér időnként a mosás. A babakocsi márkák nem fukarkodtak a színekkel, a piacon már mindenféle színű babakocsival lehet találkozni. A fekete babakocsitól kezdve a bordó babakocsin át, egészen a szürke babakocsiig. Akár kislány babakocsit, akár kisfiú babakocsit szeretnél venni, biztos találsz neked tetsző színt hozzá.
 • A babakocsi ára: Mint minden más termék esetében, úgy a babatermékeknél is rendkívül fontos az ár. A babakocsi olcsón is beszerezhető, ám fontos tudatában lenned, hogy ekkor bizonyos funkciókról vagy előnyökről kell lemondanod annak érdekében, hogy a babakocsi kedvezőbb áron kerüljön hozzád. Minél olcsóbb babakocsit keresel, annál kevesebb extra funkcióval fog rendelkezni. Egy drágább babakocsi általában több extra funkcióval rendelkezik, és a legnagyobb kényelmet biztosítja neked és a babádnak is.

Babakocsi kiegészítők

Amikor hosszas keresgélés után megveszed a kiszemelt babakocsit, még nem is biztos, hogy sejted, hogy mennyi féle kiegészítőt lehetne még hozzá venni. Ahogy egyre többet fogod használni a babakocsit, fokozatosan fogsz rájönni, hogy erre is, arra is szükséged lenne még, hogy igazán örömteli és kényelmes legyen a babakocsizás. 

De mielőtt kiegészítőt választasz, mindenképpen nézz utána, hogy az kompatibilis-e a te babakocsiddal. Előfordul, hogy a különböző babakocsi márkák más-más kialakítású kiegészítőket gyártanak és ezek nem feltétlen kompatibilisek minden egyes babakocsival.

Többek között ilyen kiegészítőket tudsz venni a babakocsihoz:

 • napernyő,
 • testvérfellépő,
 • lábzsák,
 • bundazsák,
 • babakocsi betét,
 • kézmelegítő,
 • szúnyogháló,
 • esővédő,
 • pohártartó,
 • pelenkázótáska,
 • akasztó.

>> Babakocsi karbantartás és kiegészítő információk