Babablog

Babamasszázs: ellazulás babának és anyának

A babamasszázsnak rengeteg pozitív élettani hatása van és segíti a kötődés kialakulását. Babamasszázs testrészenként és legfontosabb tudnivalók.

A babamasszázs az érintés egy fantasztikus formája, amely nemcsak segít elmélyíteni a kisbaba és a szülők bensőséges kapcsolatát, de rengeteg pozitív élettani hatása is van. Mindössze minimális előkészületre, egy megfelelő olajra, valamint pár szabad percre lesz szükséged, és máris kezdheted ezt a mindkettőtök számára kellemes és megnyugtató közös tevékenységet!

Hasfájós baba masszírozása

Miért végezz babamasszázst?

A kisbabák számára létfontosságú a testi érintés, mely lehet ölelés, puszilgatás, vagy tudatosan végzett babamasszázs. Remek közös program a babával, nemcsak az anyukának, hanem akár az apukának is. A rendszeres babamasszázsnak számos pozitív hatása van, íme a legfontosabbak:

  • Elmélyíti a kötődést szülő és baba között.
  • Segít megismerni a babának a saját testét és a testrészeivel kapcsolatos érzéseket.
  • Feszültségoldó hatása van, amely a nemcsak a babánál, de a szülőnél is jelentkezik.
  • Nemcsak a bőrt, de a légző-, keringési- és emésztőrendszert is stimulálja.
  • Hasfájós, puffadásra hajlamos babáknál segít enyhíteni a tüneteket.
  • Javítja az ellenállóképességet.
  • Támogatja a jobb alvást.

Pár fontos tudnivaló mielőtt belekezdenél a babamasszázsba

Mint a legtöbb tevékenységnél, itt is nagyon fontos a fokozatosság. A kisbabák bőre nagyon érzékeny, ezért kezdetben elegendő a 2-3 perces masszázs, melyet csak egy-egy testrészen végzünk. A babamasszázs akár újszülöttkortól is végezhető, de mindig figyeld a babád visszajelzéseit!

Ne keseredj el, ha eleinte nem pozitív a babád reakciója, ne erőltesd, hanem próbálj meg más időpontban, más testrészt masszírozni. Biztos lehetsz benne, hogy pár alkalom alatt összeszoktok majd. Ha a csöppség elkezdi örömét lelni a masszázsban, fokozatosan növelheted az időtartamot, míg 20-25 percig el nem jutsz.

Mikor van a megfelelő időpont a babamasszázsra?

Etetés után legalább fél órát várni kell, mielőtt belekezdenél a masszírozásba. Jó ötlet a napközbeni alvás előtt kipróbálni a masszázst, így a pici mélyebben tud aludni. De lehet próbálkozni a masszázzsal az esti rutin részeként is. Azonban ha a baba nagyon nyűgös vagy élénk, akkor válassz inkább más időpontot.

Mikor nem szabad masszírozni? 

Ne kezdd el a babamasszázst, ha stresszes, feszült vagy, és nem tudsz a picire koncentrálni. Az ilyen kisugárzást a babák könnyen megérzik, és átragadhat rájuk a nyűgös hangulat. Ezen kívül a következő esetekben tanácsos kerülni a masszázst:

  • ha a baba lázas,
  • védőoltás után 2-3 napig,
  • ha valamilyen kiütése, bőrbetegsége van.

babamasszázs

Előkészületek a babamasszázshoz

Mielőtt belevágnál, érdemes beszerezni a baba számára megfelelő olajat, illetve kialakítani a megfelelő környezetet.

Milyen olajat válassz?

Az olaj célja, hogy a kezed kellemesen tudjon a baba bőrén siklani, anélkül, hogy felsértené azt. Testápoló nem alkalmas a feladatra, mivel túl gyorsan beszívódik a bőrbe és gyakran félbe kellene szakítani a masszázst, hogy újra és újra a kezedbe tölts belőle. A babaolajak pedig legtöbbször ásványolaj alapúak, mely eltömítheti a pórusokat, és ha a pici a szájába veszi a kezét, az érzékeny emésztőrendszerbe juthatnak.

A jó választás valamilyen hidegen sajtolt növényi olaj, például a mandulaolaj, szőlőmag-,  búzacsíra-, kókusz-, olíva-, vagy lenmagolaj, de léteznek természetes alapú, kifejezetten babák számára gyártott masszázsolajak is.

Milyen környezetben masszírozz?

A babamasszázs helyszíne lehet az ágy, de akár a földön, vagy a pelenkázóasztalon is végezheted. A lényeg, hogy a pici biztonságos helyen legyen, ahonnan nem tud leesni, és te is kényelmesen el tudj helyezkedni. Tegyél alá mindenképpen párnát, puha takarót, vagy textilpelust, de olyat válassz, amit nem bánsz, ha olajos lesz. A szobahőmérséklet 24-26°C között ideális.

A megfelelő hangulat megteremtésében sokat segít a lágy, nyugtató zene, de te is dúdolhatsz, vagy beszélhetsz a picihez. Olyan helyiséget válassz, ahol nincsen semmi figyelemfelkeltő inger, és pakold el a színes tárgyakat is a kicsi környezetéből.

babamasszázs menete

A babamasszázs lépései

Ha elhelyezkedtetek, kezdődhet a masszázs! Úgy helyezkedj, hogy szemkontaktust tudj tartani! Vegyél egy pici olajat a kezedbe, majd melegítsd fel! Semmiképpen se öntsd az olajat közvetlenül a baba bőrére, hiszen a hideg olaj kellemetlen lehet számára! A mozdulatokat mindig szimmetrikusan végezd, lassú, gyengéd mozdulatokkal, egyenletes ritmusban!

A masszázst végezheted a baba fejével kezdve lefelé haladva, de akár ellenkező irányban is, a lábacskákkal kezdve. Az arcon végzett masszázshoz nem szükséges olaj. Vágjunk is bele!

Fej, arc

Ujjaiddal finoman nyúlj a baba feje alá, majd simítsd párszor végig! Ezután folytasd a homlok és a szemöldök masszírozásával, hüvelykujjal, belülről kifelé haladó mozdulatokkal. Ugyanilyen kifelé tartó mozdulattal simítsd át az orrnyeregtől az arc széle felé, a száj, állkapocs területén pedig körkörös mozdulatokat végezz! Végül következzen a fülecskék, fülcimpák finom átgyúrása!

Figyelj arra, hogy míg masszírozol, ne takard el a pici szemét! Az arcmasszázst nem minden baba szereti, ezért ha ellenállást tapasztalsz, haladj a következő területre!

Vállak, karok, kezek

Finom mozdulatokkal nyomkodd át a pici vállait, majd haladj tovább egyenként a karokra! Egyik kezedet a felkarra, másikat a csuklóra helyezve mozgasd a felül lévő kezed finoman lefelé, váltott kézzel! Végezhetsz a két kezeddel egymással ellentétes irányú körbesimító mozdulatot is.

A csuklót párszor simítsd körbe, majd helyezd a baba tenyerét a tenyeredbe és simítsd át végig! Finoman gyúrd át az ujjacskákat is! Ha az egyik karral végeztél, ugyanezt a mozdulatsort ismételd a másik oldalon!

Mellkas

A mellkason a két kezed egymás mellé helyezve simítsd párszor végig a bőrt, először a mellkas széle felé, majd lefelé a has irányába! Ezen a területen legyél nagyon gyengéd, ne gyakorolj nyomást!

Pocak

A babamasszázs hasfájásra is megoldást jelenthet. A pocak területén az óramutató irányával megegyező körkörös mozdulatokat végezz ujjaiddal, majd ujjbegyeddel lépegess végig a területen! Ha túl feszes a hasfal, kicsit emeld meg a baba lábait az egyik kezeddel!

Lábak és lábfejek

Simítsd hastól végig a csípőt, lefelé a combot és a lábszárat a lábfej irányába! Finoman gyúrd végig az izmokat! Fogd meg a bokát és tedd a másik kezed a combra! Húzd lefelé a feljebb lévő kezedet, és ismételd a mozdulatot váltott kézzel, ellentétes irányú, kifelé simító mozdulatokkal folytasd! Végül tegyél pár körkörös mozdulatot a boka körül!

A pici talpait hüvelykujjal masszírozd, először a saroktól a lábujjak felé! Figyelj arra, hogy a mozdulatok ne legyenek túl finomak, mert csikiző érzést válthatsz ki. Ezután gyengéden nyomkodd át egyenként a lábujjakat, és a lábujjak alatt elhelyezkedő párnácskákat!

Ismételd a mozdulatsort a másik lábon, majd ha befejezted, finoman mozgasd át őket!

Ha a lábacskákkal végeztél, akkor simítsd át a baba teljes testét a feje tetejétől a lábujjakig egyetlen mozdulattal, majd simítsd végig a karokat a vállaktól az ujjbegyekig!

Hát és popsi

A test elülső részének masszázsa után következhet a baba háta és popsija. Óvatosan fordítsd át a kisbabádat a hasára! Simítsd át újra a karokat, majd finoman gyúrd át a hátizmokat, fentről lefelé haladva, a gerinc mindkét oldalán! Következő mozdulatként a hát közepétől haladva simítsd át a hátat egyik kezeddel felfelé, majd lefelé haladva, mindkét irányban! Végül az ujjaiddal gereblyézésre emlékeztető mozdulattal haladj párszor végig a háton!

Ezután az öt ujjaddal simogasd át a farizmokat, majd simítsd végig a baba testét a hátától a lábujjakig, a popsit kitámasztva.

baba masszázs

A babamasszázs végén

Mielőtt felöltöztetnéd a picit, itasd le róla a felesleges olajat puha kendővel! A masszázs végére a baba teljesen ellazult, és ha nem aludt el, kényeztesd egy kis simogatással, közös pihenéssel!

A masszázst érdemes rendszeresen, anyának és apának is végezni a kisbabán.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com