Segítség a választáshoz

Babaszoba

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babaszoba

Ahogy közeledik a szülés kiírt időpontja, egyre jobban feltámad a kismamákban a fészekrakó ösztön. A babaszoba kialakítása az egyik legjobb dolog a babavárásban. Általában nemcsak a bababútorokat választod ki ilyenkor, hanem a dekorálásra is szánsz időt. A különböző dekorációk sokkal otthonosabbá és barátságosabbá teszik a babaszobát.

Babaszobabútorok kritériumai

A babaszobabútor legfontosabb kritériuma, hogy biztonságos legyen. Ezektől biztonságos a bababútor:

 • Nincsenek éles sarkok. Az éles sarkok miatt könnyen megsérülhet a gyerek.
 • Bababarát anyagokból készül, vagyis csak olyan anyagot lehet használni hozzá, ami egyáltalán nem ártalmas a babára nézve. Ahogy elkezdenek nőni a baba fogai, drasztikusan rágni kezd. Nagyjából minden útjába kerülő dolgot megrágcsál, és ez alól a bababútorok sem képeznek kivételt. Ezért is fontos, hogy a bababútor bababarát anyagból készüljön, beleértve a festéket is.
 • Jól eldolgozott felületek. Egy fa bútornál például nem fordulhat elő, hogy ha a gyerek végighúzza a kezét a felületén, akkor szálka megy az ujjába. De ugyanígy veszélyes lehet bármilyen kiálló csavar. A sérülés elkerülése érdekében a bútor elemeinek összetalálkozását érdemes ellenőrizni.
 • A babaszobabútornak nagyon szigorú szabványoknak kell megfelelni, amit a gyártók és a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőriznek.

A babaszobát és az egész otthonodat te magad is biztonságosabbá teheted, ha úgy látod, hogy vannak a lakásban potenciálisan veszélyt jelentő pontok. A konnektorvédők, az élvédők, a sarokvédők, a fiókzárak mind azt a célt szolgálják, hogy segítségükkel a baba épségére vigyázz.

Bababútorok fajtái

A bababútorok funkcióiban teljesen megfeleltethetők a hagyományos felnőtt bútoroknak. Ugyanúgy vannak ruhaszekrények a baba ruháinak, ágyak, ahol a baba tud aludni, polcok, ahol a játékokat és a könyveket lehet tárolni. Aztán persze vannak olyan bababútorok, amelyek kimondottan a babák ápolásához és a gyerekkorhoz lettek tervezve.

Az, hogy a babaszobába milyen és mennyi bútort helyezel el, leginkább a babaszoba méretétől függ.

Babaágy

 • A babaágyak általában kétféle méretben kaphatóak: 60 x 120 cm és 70 x 140 cm. Ha elfér a szobában a nagyobb méretű, akkor érdemes azt választani, mert tovább fogod tudni használni. Léteznek pelenkázóval kombinált kiságyak is, illetve a bölcsők és a babaöblök is nagyon jó szolgálatot tehetnek a baba altatása során. A babaöböl nagy előnye, hogy egyik oldalának leszerelésével a szülői ágyhoz lehet rögzíteni, ami praktikus lehet, ha szeretnéd, hogy a baba melletted, mégis biztonságban, a saját ágyában aludjon. Emellett pedig használható különálló kiságyként is.
 • Egyes modelleknél kivehetők a rácsok. Ha ezeket kiveszed, akkor a gyerek magától ki és be tud szállni a kiságyába.
 • A leszerelhető oldalrács akkor tud igazán praktikus lenni, ha 3-4 éves korban is szeretnéd ugyanazt a babaágyat használni, amit újszülöttkorban is használtál. Miután leszereled az oldalrácsot, már nem kell ki-be emelgetni a gyereket.
 • Szintén praktikus az állítható fekvőfelület. Újszülöttkorban hasznos ha magasra van állítva a fekvőfelület, mert nem kell mélyre behajolnod, amikor beteszed a babát. Viszont  amikor a baba már fel tud kapaszkodni a rácsokon, akkor ez a felső állás már nem biztonságos, ilyenkor már lentebb kell tenni a matracot.

Matrac

A megfelelő matrac kiválasztása is legalább olyan fontos, mint a babaágyé. Az ideális matrac megakadályozza, hogy a baba gerince deformálódjon. Érdemes olyat választani, ami mosható és jól szellőző anyagból készült és kellően kemény, hogy megtartsa a baba testét. A babaágy matracok főbb típusai:

 • Szivacsmatrac: A szivacsmatracok poliuretánhabból készülnek, közepesen tömör szerkezetűek.
 • Kombinált matrac: A kombinált matracok 5 cm-es latexált kókuszrost és 2 cm vastag viszkoelasztikus speciális szivacsborítást tartalmaznak.
 • Kókuszmatrac: A kókuszmatracok természetes alapú biomatracok, 100% kókuszháncs felhasználásával préselt kókuszból készülnek.

Pelenkázókomód

A pelenkázókomód egyszerre több funkcióval is bír. Ahogy a nevében is áll, kiválóan használható pelenkázásra, és a baba mellett a pelenkázáshoz szükséges kellékek is tökéletesen elférnek rajta. És itt jön be a második funkció, a tárolás. A pelenkázókomód ugyanis egyben szekrényként is használható. Rengeteg babaruhát és babaápolási kelléket lehet benne tárolni.

Szoptatós fotel

A szoptatós fotelt pontosan arra találták ki, hogy minél kényelmesebbé tegyék neked a szoptatást. Nagyon sok időt fogsz eltölteni a szoptatással, és a megfelelő szoptatási testhelyzetekhez egy kényelmes fotel nagyon hasznos. Így szoptatásnál elkerülhető a rossz testtartás miatt gyakran felmerülő hátfájdalom.

Ruhaszekrény

A pelenkázó komód mellett szükség lehet külön ruhásszekrényre is, amiben kényelmesen elférnek a pici ruhái. Nem kell, hogy túl sok ilyen ruhaszekrényt tegyél a babaszobába. A babaruhák nem sok helyet foglalnak el, és alapból nem érdemes egy méretből túl sok ruhát felhalmozni, mert rövid időn belül úgyis kinövi a kicsi. 

A ruhaszekrény kiválasztásánál gondold át, hogy inkább polcon összehajtogatva, vagy inkább vállfán lógatva szeretnéd tartani a ruhákat, és ez alapján válaszd ki, hogy milyen legyen a baba ruhásszekrényének belső elrendezése!

Járóka

A járóka biztonságos helyet nyújt a babának, amikor ébren van, és játszik vagy pihen.

Utazóágy, utazójáróka

Ha sokat utazol, jó hasznát fogod venni egy utazóágynak, illetve egy utazójárókának. Összecsukva ezek viszonylag kis helyen is elférnek, és néhány éjszakára tökéletes fekhelyet nyújtanak a babának. 

Asztalok, kisszékek

Amikor már önállóbb a gyerek, és sokat játszik a szobájában, érdemes venni neki gyerekasztalt és hozzá széket. Kényelmesen le tud ülni az asztalhoz, mindent elér, és nem kell azon aggódni, hogy esetleg leesik a magas székről. A gyerekasztalon aztán mindenféle játékkal játszhat. Tökéletes rajzoláshoz, gyurmázáshoz, de akár építőkockából várat is lehet építeni rajta. Igazából csak a képzelet szab határt, mi mindenre jó egy gyerekasztal.

Etetőszék

Az etetőszék nem kimondottan babaszobabútor, sőt valójában szinte sosem a babaszobában kerül elhelyezésre, hanem vagy a konyhában vagy az étkezőben. De mégis alapvetően egy bababútorról van szó, ezért is szerepel a felsorolásunkban. Az etetőszékre a hozzátáplálás elkezdésével biztosan szükséged lesz. Ebben te is kényelmesen tudod majd etetni a babát, és a baba is kényelmesen ehet benne.

Az etetőszékek dönthető háttámlája hasznos funkció, ha még a baba nem tud stabilan ülni. Az etetőszék anyaga is fontos szempont. A könnyű tisztíthatóság a meglehetősen sok maszattal járó hozzátáplálásnál igazi kincs.

Válaszd a minőséget, válassz akciós bababútorszettet a babaszobába – Magyarország piacvezető babaáruházláncától, a Brendontól! Amennyiben pedig az online rendelés helyett inkább a fizikai vásárlást választod, látogasd meg valamelyik áruházunkat, ahol szeretettel várunk!