Babablog

Babaváró ajándék: mivel lepjem meg a picit és leendő szüleit?

Babaköszöntő, baba neme buli, babaváró látogatás? Mit vigyél, ami biztosan nem a fiók mélyén landol? Válassz nálunk a szebbnél szebb babaváró ajándék közül!

Babaváró buliba vagy hivatalos, vagy kedves barátaid most jelentették be, hogy babát várnak? Nálunk az egyedi babaköszöntő ajándékoktól kezdve a babaváró ajándékcsomagokig mindent megtalálsz. Görgess tovább, hogy megoszthassuk veled a babaköszöntő ajándék-etikettre vonatkozó tippjeinket, valamint kedvenc babaköszöntő ajándékötleteinket.

Babaváró ajándék

Babaváró ajándék: ajándék babáknak, mamáknak, papáknak

Amikor a legjobb barátnőd vagy családtagod megosztja veled az izgalmas hírt, hogy szülő lesz, nagy a boldogság, talán egy-két örömkönnycsepp is kicsordul. Majd következik az izgalmas feladat, hogy megtaláld azt a babaváró ajándékot, ami elbűvölő, egyedi és hasznos a kismama és a baba számára is. Mielőtt megkongatnád a vészharangot, segítünk, hogy a babaajándék-vásárlás a lehető legegyszerűbb küldetés legyen számodra. Íme néhány praktikus és szívmelengető babaköszöntő ajándék, babacsomag, babaváró ajándék újszülötteknek, amelyekkel biztosan kellemes meglepetést okozol.

Praktikus babaajándékok, amelyek mindig jól jönnek

Mi az a babaváró ajándék, ami kapásból eszedbe jut? A pelenkatorta, ugye? Való igaz, pelenkából sosem elég, és ha valami, akkor egy ilyen építmény egyszer minden kismamának kijár!

Pelenkatorta az egyik legkedveltebb babaváró ajándék ötlet

Hogyan kell pelenkatortát készíteni? Íme egy rövid útmutató a pelenkatorta készítéséhez:

Hozzávetőlegesen 60-70 darab pelenkára lesz szükség. Jobb, ha nagyobb méretet választasz (mindenképp azonos méretű pelenkák legyenek), ami később is jó lesz majd a babára. Többféle módon is el lehet készíteni a pelenkatortát. Az egyik lehetőség, hogy a pelusokat egyenként feltekered, és gumival összefogod. Figyelj rá, hogy a minta kívülre kerüljön. Érdemes egy tortaformával dolgozni, és abba tenni a pelenkákat, egészen addig, amíg el nem készülsz a kerek formával. Ekkor kösd át őket egy gumiszalaggal, és kiveheted a formából. Ha szeretnél további emeleteket, akkor tegyél középre egy konyhai papírtörlő hengert vagy egy fakanalat, hogy az egyes emeleteket összetartsa. Ha kész vagy a tortával, akkor tedd egy szép kartonlapra vagy tortatartó alátétre, ezen könnyebben tudod majd szállítani. Az egyes emeleteket kösd át szalaggal! Ha fakanalat használtál az emeletek összetartásához, akkor a torta tetejére rögzíthetsz egy plüssjátékot, de az egyes szintekre is rögzíthetsz vagy betűzhetsz a pelenkák közé amit csak szeretnél, például előkét vagy babaruhát.

A babaruhákra is ugyanaz érvényes, mint a pelenkákra, tehát inkább válassz nagyobb méretet: nem érdemes az 56-os, újszülött méretet ajándékba vinni, mert erre csak néhány hétig lesz szükség, és ezekből valószínűleg úgyis bevásároltak már. A nagyobb méretnek (62, 68) viszont kicsit tovább is hasznát tudják majd venni.

Babaajándék-etikett, hogy biztosra menj a meglepetéssel

Amikor örlődsz a babaváró ajándékok között, gondolj arra, hogy mivel szereznéd a lehető legnagyobb örömet a leendő szülőknek. Odavannak a divatos holmikért? Környezettudatosak? Humorosak? Érzelmesek? Szeretnek utazni? Mindezek a dolgok segíthetnek a helyes irányba terelni a gondolataidat, amikor a babaköszöntő ajándékötleteken agyalsz.

Ha jól ismered az érintetteket, nem lesz nehéz dolgod, de ha kicsit is gyötörnek a kételyek, sokszor tényleg az a legcélravezetőbb, ha egyszerűen megkérdezed, hogy mire lenne leginkább szükségük. Vannak bizonyos babakellékek, amelyeket a szülők bizonyára maguk szeretnének kiválasztani, mivel nem csupán ízlésről van szó, hanem nevelési alapelvek is meghúzódhatnak a döntés mögött.

Babaváró ajándék a család új kincsének.

Ilyenek lehetnek a cumisüvegek, cumik kérdése, vagy a babakozmetikumoké, hiszen lehet, hogy például csak bio termékeket szeretnének használni. A pelenka-témakör is ide sorolható az eldobható kontra mosható verziókkal. A legjobb, ha ezekről a kérdésekről előre egyeztettek, és nem állítasz be egy olyan pakkal, ami a végén esetleg a szekrény fenekén, örök száműzetésben végzi.

Babaváró buli, baba neme buli, babaváró csomagok

Hagyományosan a szülés után szokás átadni a babaváró ajándékokat, amikor a pár jelzi, hogy már fogadnak látogatókat. De manapság már divatba jöttek az olyan alkalmak is, amelyek a baba érkezését ünneplik:

  • Egyre népszerűbbek Magyarországon is az olyan babaváró bulik, mint például a baba neme buli (gender reveal party), ahol a meghívott barátok és családtagok számára (vagy akár a leendő szülők számára is) az eseményen derül ki, hogy a baba kisfiú vagy kislány lesz-e. A kellékek, például a torta töltelékének kék vagy rózsaszín színe árulja el végül a baba nemét. Ha a pár nem babonás, akkor akár már ezen a bulin is át lehet adni a babaváró ajándékot.
  • A babaköszöntő bulit (baby shower) a szülést megelőző hetekben szokás tartani a barátoknak, ismerősöknek, de a leggyakoribb az, amikor a leendő anyuka a barátnőivel, a női családtagokkal együtt, szórakoztató játékok, finom falatok mellett ünnepli meg a közelgő nagy eseményt. Itt is nyugodtan átadhatod a babaváró ajándékot. 
  • Az újdonsült apuka a baba születését követő néhány napon belül, általában mielőtt még a baba és az édesanya hazatérnek a kórházból tejfakasztó bulit szokott szervezni, ahová szintén nem illik üres kézzel menni. A közös koccintáson túl itt többnyire pelenka és valamilyen vicces meglepetés az ajándék.

Ezek az események azért lehetnek hasznosak, mert ha nagy a család és a baráti társaság, a szülők nem biztos, hogy lelkesednek azért, ha a látogatók egymásnak adják át a kilincset a szülést követően. A babalátogatás privilégiuma ezeknek az alkalmaknak köszönhetően megmaradhat kezdetben a legszűkebb baráti társaságnak és a családtagoknak.

Babaváró ajándékot kismamák is kaphatnak

Babalátogató ajándék: babajátékok, emlékőrzők, fürdőjátékok

Babajátékok ajándékba

Sokan nem szeretik túlzásba vinni a játékok mennyiségét, ezt fontos tiszteletben tartani. Ezért érdemes kipuhatolózni, hogy hogyan állnak a friss szülők a babajátékokhoz, mielőtt beállítasz egy hatalmas bébiplüssel. Ha a szülők részéről nincs ellenvetés a babajátékokkal kapcsolatban, akkor nagyon széles a választék, amik közül válogathatsz. A fürdőjátékok, gyerekkönyvek, készségfejlesztő játékok, babahinták, valamint a különféle altatójátékok mind-mind kiváló babaváró ajándékok lehetnek.

Kiváló babaváró ajándék ötlet lehet egy babajáték

A választásnál mindig az a legfontosabb, hogy a babajáték bababarát anyagból készüljön, mert ezeknél az sem probléma, ha játék közben a szájába veszi. Mindig a korának megfelelő játékot válassz, mert az van úgy kialakítva, hogy biztonságosan tud vele játszani a gyermek.

Babakönyv ajándékba

Remek babaváró ajándék lehet egy babakönyv, babanapló vagy éppen egy lenyomatkészítő, ami megőrzi a csecsemőkor emlékeit. De előfordulhat, hogy már beszerezték korábban, vagy mástól megkapták. Megint csak azt tudjuk javasolni, hogy puhatolózz a szülőknél, hogy milyen irányba érdemes elindulni. Attól, hogy a kategóriát megjelölik számodra, még lehet meglepetés a babalátogató ajándék.

Babaruhák ajándékba

Babaruhákból, kombidresszekből, rugdalózókból sosem elég, de légy tekintettel a szülők ízlésére! Kétségek esetén válassz egy egyszerűbb fazont és semlegesebb színt. A szín mellett figyelj oda a méretre és az aktuális évszakra is. Hiába találsz egy aranyos kis szoknyát, ha épp tél derekán vagyunk. Mire az időjárás megfelelő lenne a ruhához, már lehet kinövi a méretet. 

Kiváló babaváró ajándék ötlet lehet a babaruha

Bár az 56-os az újszülött babaruhaméret, de jobb, ha inkább eggyel nagyobb méretű babaruhát adsz ajándékba. Az újszülöttméretet a babák gyorsan kinövik és jó eséllyel a szülők már elég ruhadarabot beszereztek ebből a méretből, így hasznosabb, ha már a jövőre gondolsz és inkább 62-es vagy akár 68-as méretű babaruhát veszel ajándékba.

Ajándékutalvány ajándékba

Ha még nem született gyermeked, bátran kérj segítséget eladóinktól, szívesen segítenek a felmerülő kérdésekben és segítenek választani babaváró-ajándékot. Ha bizonytalan vagy és inkább olyat szeretnél adni, aminek biztosan jó hasznát veszik, akkor adj ajándékutalványt babaváró ajándékként! Hidd el, egyáltalán nem megúszós babaváró ajándék, ha ajándékkártyát nyújtasz át a leendő szülőknek! Mindig van valami, amit még be kell szerezniük, így egy tetszőleges összeggel feltöltött virtuális vagy plasztikkártya valóságos jolly joker lesz számukra.

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com, Brendon