Bébiőr

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Bébiőrök

Előfordul, hogy hallótávolságon kívül akad dolgod, miközben a pici békésen szunyókál? A babaszoba távol van a szülői hálótól, a konyhától, a nappalitól, esetleg a kicsi a kertben alszik, míg te a házban tartózkodsz? Ilyenkor szükséged lehet egy bébiőrre, ami jelez, ha a kicsi felébred.

Hogyan működik a babafigyelő?

A bébiőrök között vannak többcsatornásak, olyanok, melyek a rádiófrekvenciákat használják, és DECT-technológiával működők. A wifis bébiőr pedig az internethálózaton keresztül okostelefonhoz, tablethez és számítógéphez csatlakoztatható. A legtöbb készülék esetén van egy adó egység (a gyermeknél) és egy vevő egység (a szülőnél). A szülői egység jelez (típustól függően hanggal, fénnyel, rezgéssel), ha felébredt a pici. Egyes típusoknál a vevő egység maga az okostelefon, de létezik olyan is ezekből, amelyikhez külön vevőegység is vásárolható.

A babamonitor típusai és tulajdonságai

Léteznek olyan bébiőrök, amelyek légzésfigyelővel kombináltak, de vásárolhatsz csak bébiőrt is.

 1. A bébiőr egy bébiegységből és egy szülői egységből áll. Ezeket több szempont szerint is csoportosíthatjuk:
 • Analóg vagy digitális: Az analóg bébiőrnél te állítod be és választod ki a megfelelő csatornát, amin keresztül hallod a babát. A digitális bébiőrnél viszont a rendszer (DECT) automatikusan megtalálja a megfelelő csatornát. A készülékek többsége ma már digitális.
 • Létezik olyan típus, melynél a szülői egység hanggal és fénnyel, illetve bizonyos típusok esetén rezgéssel is jelez. Van olyan is, amelynél a babafigyelő kamera a bébiegység felszereltségének része, így a szülői egységen láthatod a baba minden rezdülését. Az okostelefonhoz kapcsolódó készüléknél egyszerre több telefonról is lehet nézni a babát, akár éjjel is. Hanghatásra bekapcsol az infravilágítás, hogy láthasd a picit. Egy  babakamera segítségével könnyebben meg tudod ítélni, hogy mi a teendőd, ha felsír. Feltétlenül oda kell-e menned a gyermekhez, mert nem tud máshogy megnyugodni, vagy esetleg várhatsz még pár percet, mert vissza tud aludni magától is. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha a babaszoba a lakás távolabbi pontján van, hiszen így nem kell – esetleg feleslegesen – nagy távolságokat bejárnod. Vagy ha nagyobb gyermekeddel éppen elmélyülsz valamilyen tevékenységben, míg a kicsi alszik, és ezt nem szívesen zavarnád meg, ha nem muszáj.
 • Vannak egyirányú bébiőrök: ezeknél hallod a picit, de nem tudsz szólni hozzá a bébiőrön keresztül. A kétirányú készülékeknél beszéd közben egy gomb nyomva tartásával a kicsihez tudsz szólni, így távolról is meg tudod nyugtatni.
 1. Légzésfigyelő és bébiőr egyben: ennél a típusnál a két funkció együtt, de a bébiőr külön is használható.

A telefonos bébiőrök, amelyek összeköthetőek az okos készülékekkel, egyre népszerűbbek, de keresett a Philips AVENT bébiőr, illetve a Vtech kamerás bébiőr is.

Mit kell tudni a baby monitor hatótávolságáról?

Bébiőr vásárlásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen helyen laksz: téglaépítésű házban, panelben, családi házban vagy többszintes épületben. Ez azért fontos szempont, mert a készülék dobozán olvasható hatótávolság sík terepre vonatkozik. Jelentősen (akár 40%-ban is) csökkentheti a hatótávolságot például a vasbeton fal, vagy bármi, ami az adó és a vevő között helyezkedik el. Ha kertes házban laksz, akkor a kert és a lakás/ház közti távolságot se felejtsd ki a számításból.

A különböző bébiőrök hatótávolsága 100 és 800 méter között van.

Azok, amelyek interneten keresztül csatlakoznak, bármilyen távolságból működnek.

Egyéb jellemzők

 • a bébiegység és a szülői egység elemről, illetve elemről és hálózatról is működtethető, esetleg tölthető akkumulátorral rendelkezik;
 • hangerő-szabályozás: minden típusnál;
 • minden készülék többcsatornás, vagy te választod ki a csatornát, vagy a készülék automatikusan választ: annál jobb, minél több választható csatornával rendelkezik.

Típusonként változó extrák

 • interferencia-mentesség: más bébiőr, rádió nem tud bezavarni, így elkerülhető a téves riasztás.
 • energiatakarékos üzemmód: a készülék kikapcsolt állapotban van, de ha mozgást érzékel, aktivizálódik és jelez;
 • éjszakai fény;
 • hőfok kijelzése;
 • páratartalom kijelzése;
 • dallam lejátszása;
 • a szülői egység távirányítóként is működik: a bébiegységet lehet vele távolról vezérelni, vagy akár dallamot, éjszakai fényt kapcsolni, esetleg csatornát váltani, ha az éppen működő csatornába valami bezavar;
 • digitális kijelző: ezen látható az éppen aktuális összes beállítás, szobahőmérséklet és páratartalom, töltöttségi szint;
 • időzítő riasztás pelenkacseréhez, etetéshez.

Melyik a legjobb bébiőr? Amelyik eleget tesz a igényeidnek. A hatótávolsága megfelelő, illetve tartalmazza azokat a funkciókat, amelyekre szükséged van, hogy biztonságban tudd kisbabádat.