Babablog

Benti játékok a gyerekek örömére

Mit lehet játszani akkor, amikor nem lehet kimenni a szabadba? A benti játék is lehet izgalmas és változatos. Légy kreatív, és segíts gyermekednek!

A játék spontán, örömteli tevékenység a gyermek számára, egyben nélkülözhetetlen feltétele az egészséges fejlődésének, melyhez a szülővel való szeretetteljes kapcsolat adja a keretet. Mit lehet tenni akkor, amikor a négy fal közé szorulunk, kevesebbet lehetünk a szabadban és benti játék lehetőségét kell megteremtenünk a kicsi számára? Ez esetben kreatívnak kell lennünk és az is jó, ha a változatosság jegyében a különböző játéklehetőségeket variáljuk.

benti játék baba

Játék babáknak

A csecsemő játszik a hangjával, nézegeti a kezét, ujjait, megfogja, ami az útjába kerül. Így ismerkedik a világgal egyre tudatosabban. Számára még az anyai öl jelenti a mindenséget és bár fontos a napi levegőzés, mégis könnyebb a babával a lakásban, mint a nagyobb gyerkőccel. Aztán a mozgás fejlődésével, a helyzet- majd helyváltoztatás képességével egyre többféle tevékenységre, játékra nyílik lehetőség.

  • Eleinte a kiságyra rögzíthető játékokkal tudsz ingergazdag környezetet teremteni, a játszószőnyeg, a babatornázó ideális helyet teremt a baba számára a nézelődésre az ébren töltött időben. A rágóka, a csörgő, amit kézbe lehet venni, ideális az apró babakezekbe. A kicsi ezeket figyeli, eléri, megfogja, rázza, a szájába veszi: tapint és ízlel mindent, ami az útjába kerül, számára ez a játék. Jó, ha időnként félreteszel néhány játékot, hogy aztán újra az újdonság erejével hassanak, és így cserélgeted őket.
  • Már a pici baba is igényli a közös játékot: jó móka lehet, hogy ujjbábokkal szórakoztatod őt. Közben mondókázhatsz, énekelhetsz neki, ahogy kedved tartja. Az, hogy beszélsz hozzá, örömmel tölti el, hiszen te vagy számára a legfontosabb, és folyamatosan keresi a kapcsolatot veled.
  • Ahogy egyre tudatosabbak a baba mozdulatai, eljön a „bonyolultabb” játékok ideje: ilyen például a golyóvezető. Ez remekül fejleszti a finommotorikus mozgást, és bevezet a színek és a formák világába. Választhatsz a kicsi számára forma- és színegyeztetőt is, ebben eleinte elkel majd a segítséged számára. Az egymásba rakható elemekből álló készségfejlesztők csodás lehetőséget adnak a kicsiknek az elmélyülésre. A különféle egyszerűbb toronyépítők is nagy kedvencei a kicsiknek, a készségfejlesztő zenélő játékok pedig elkápráztatják őket, és lekötik a figyelmüket.
  • A készségfejlesztő tanulóasztal komplexebb játéklehetőséget teremt, felébreszti a kicsik kíváncsiságát és felfedezőkedvét.
  • Ha pedig már unalmas minden, ami a földön történik, akkor jöhet a hinta, ami nemcsak remek szórakozás a babáknak, de csodás fejlesztő hatással is bír. Mint játékötlet, egy igazi jolly joker lehet a kezedben, amikor nem lehet kimenni, és minden más már unalmas.
  • Mozgásra adnak lehetőséget a különféle húzó-toló játékok, járássegítők, melyek nemcsak a mozgásfejlődést támogatják, de aktivitásra is sarkallják a csöppségeket. Mászásra csalogat a játszóalagút is, melynek segítségével az aktívabb gyerkőcök jól lemozgathatók.

benti játék alagút

Játékötletek gyerekeknek

Ahogy nő a gyermek, egyre hosszabb ideig el tud mélyülni a játékban, és egyre szélesedik a benti játékok köre. Jó, ha hagyod érvényesülni, még ha fel is fordítja a lakást.

Építőjátékok

Az építőelemek egymásra és egymás mellé rakosgatása, majd lerombolása csodás elfoglaltság a legtöbb gyermek számára. Már egyéves kor előtt is élvezetet nyújtanak a toronyépítők, míg később aztán eljön a kockákból és figurákból álló építőjátékok ideje. Ez fantasztikus teret ad a kreativitásnak.

Alkotni jó

A gyermekek körülbelül egyéves koruk után felfedezik, hogy képesek alkotni. Először ezek az alkotások adott esetben még semmi felimerhetőt sem ábrázolnak. Nem is ez a lényeg, hanem hogy nyomot hagyjanak, és örömöt jelentsen számukra az alkotás. Jöhet is a rajztábla, később a kifestők. Rajzolni, festeni igazi élvezet. És persze nem maradhat ki a sorból a gyurmázás, a nyomda, ami jó alkalmat ad a szülővel közösen eltöltött időre. Ezek a játékok nemcsak az alkotókedvet hozzák meg, de fejlesztik a kreativitást és a finommotorikus készséget is.

benti játék alkotás

A fantázia birodalmában

Ide bárki beléphet, és persze bármilyen játék része lehet: a baba és a babázás kellékei, a plüss, az orvosi szett, a játék szerszámok, a járművek – így az autó, az autópálya vagy a sínpálya. És persze bármiből lehet bármi vagy bárki: a kicsi önmagát vagy a családtagokat macival, babával helyettesíti és velük utánozza, velük játssza el a mindennapos tevékenységeket vagy a saját élményeit. Gyakran elég csak elindítani a szülőnek a gondolatszálat, elővenni például a konyhai játékokat, a játék edényeket, a játék mérleget vagy a játék mixert, körbe ültetni a babákat az asztal körül és a gyermek képzelete szárnyalni kezd. Ugyanilyen klasszikus a boltos játék, amelyet szintén örömmel játszanak a kicsik. Akár be is rendezhetsz egy sarkot számára, és garantáltan megvan az elfoglaltságotok pár órára vagy akár napokra.

benti játék babázik

Szabályokat tanulni játék közben

Ezt a célt szolgálják a memória játékok, a puzzle és körülbelül hároméves kortól a társasjátékok is, melyek akár kitűnő esti családi programot is jelenthetnek, melyet akár rendszeresíthettek is. Ezekben a játékokban fejlődik a társas viselkedés, az egymáshoz való alkalmazkodás képessége, a kompromisszumkészség, a mások és önmaguk megismerése.

Bunkerépítés a nappali közepén

A gyerekek imádnak egy saját, elszeparált világban elbújni. Csak néhány takaróra és párnára van szükség, és már indulhat is a bunkiépítés. Persze akár egy játszósátor is klassz lehet erre a célra. A bunkiba pedig aztán be lehet cipelni mindent, a plüssöktől a babákig, de még könyvet is lehet csendesen lapozgatni.

benti játék bunker

Bújócska

Ez még akkor sem unalmas a kisebbeknek, ha kevés az elbújási lehetőség a lakásban. A lényeg ugyanis az izgalom átélése: hogy keresnek, hogy megtalálnak-e, és én megtalálom-e a többieket. Arról nem is beszélve, hogy közben megtaníthatod számolni is a gyermeked. Nemcsak a bújócska lehet klassz benti játék ötlet, de az is, ha eldugsz játékokat a lakásban és a kicsinek kell megkeresni. Aztán persze cserélhettek.

Ügyességi játékok

Néhány kisebb, könnyű labda (ideális lehet hozzá a labdafürdőhöz is használatos kisebb színes labda) és egy kosár vagy vödör kell csak hozzá, és mehet máris a célbadobás. Persze ehhez olyan helyet kell választanod a lakásban, ahol semmi sincs veszélyben. Először kezdjétek közelebbről, majd lehet növelni a távolságot.

benti játék labda

Zenés-táncos mulatság

Elég csak keresned valami klassz gyerekzenét, amit akár még te is szívesen hallgatsz, és indulhat a mulatság: táncoljatok, énekeljetek, vegyétek elő a hangszereket, a dobot, a xilofont vagy a játék mikrofont és legyetek felszabadultak!

Miközben azon töröd a fejed, milyen benti játékkal támogathatnád gyermeked fejlődését, közben azt se feledd, hogy nem kell egész nap szórakoztatnod őt. Jó, ha hagysz neki időt az unatkozásra, és arra, hogy ebben a csendben ő maga találja ki, mivel is foglalja el magát. Vagy talán egy ideig semmivel, és ez is rendben van. Később aztán újult erővel lendül bele ismét a játékba.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com