Babablog

Beszédfejlődés kisgyermekkorban: mikor van szükség logopédusra?

Honnan tudhatod, hogy kisbabád a megfelelő ütemben halad a beszédfejlődés terén? Mikor szólal meg várhatóan, milyen szakaszokat ismerhetsz fel? Mérföldkövek az úton.

A baba első szavai zene a füleidnek. De honnan tudhatod, hogy gyermeked beszéd- és nyelvi fejlődése jó úton halad? Bár minden gyermek a saját tempójában tanul meg beszélni, néhány általános mérföldkő mégis útmutatóként szolgálhat ennek megítélésében.

Logopédiai foglalkozás kisgyermekkorban

Mikor kezd el beszélni a baba?

A kisbabák többnyire 9 és 14 hónapos koruk között kezdenek el beszélni, azaz ekkor már megpróbálják magukat értelmes szavakkal kifejezni. A csecsemők ugyanis már születésük után elkezdik a beszédtanulást, legfőképp úgy, hogy figyelik és hallgatják, majd később utánozzák a szülőket és a környezetükben lévő embereket.

A gőgicséléstől kezdve a gagyogáson át, a magánhangzók és mássalhangzók énekbeszédhez hasonló hangkombinációjáig a baba hanglejtése és verbális kísérletezése imádnivalóan hangozhat, viszont ezeknek a „szavaknak” még nem igazán van értelme. De ha jól figyelsz, egy nap meghallhatod az első igazi szót, amelynek már valós jelentése is van.

A beszédfejlődés a gőgicséléssel kezdődik.

Hogyan segítheted a kicsi fejlődését?

A legjobb módja annak, hogy segítsd kisbabádat az első szavak kimondásában az az, ha sokat beszélsz hozzá. Meséld el neki a napodat, mondd el mit csinálsz, miközben felöltözteted, vacsorát főzöl vagy éppen sétáltok az utcán! Tegyél fel kérdéseket, és figyelj, ha válaszol! Amikor megszólal, mindenképpen mosolyogj, vedd fel a szemkontaktust! A figyelmed bátorítani fogja, és izgatottan próbálkozik majd újra és újra.

További módszerek a baba ösztönzésére:

 • Beszélj lassan és tisztán, és koncentrálj az egyes szavakra! Kerüld a gügyögést, hiszen a helyes kiejtést és szóhasználatot szeretnéd megtanítani a kicsinek!
 • A mondókák és gyerekdalok jó barátaitok lesznek, mivel a kicsi a ritmusnak köszönhetően könnyebben tanul általuk.
 • Bár te már lehet unod, hogy mindent folyton-folyvást ismételsz, ez valójában segít megértetni gyermekeddel, hogy az egyes szavak mit jelentenek.

A beszédfejlődés szakaszai kisgyermekkorban

A nyelvi mérföldkövek a beszédfejlődés különböző szakaszait jelzik, amelyek előfeltétele, hogy a baba képes legyen hangokat és szavakat alkotni, hallani és megérteni. Ez azt jelenti, hogy az idegrendszerének kellően fejlettnek kell lennie a beszédtanuláshoz, emellett ép beszédszervekkel, látással és hallással kell rendelkeznie.

A beszédfejlődés szakaszai egymásra épülnek.

A beszéd fejlődése 1 éves korig

A babák többnyire 1 éves koruk körül mondják ki az első szót, de ez gyermekenként eltérő lehet. Néhány teljesen egészséges baba 18 hónapos koráig nem ejt ki felismerhető szót, míg mások már 7 hónapos korban elkezdenek szótagszerű szavakkal kommunikálni.

Gőgicsélés

A síráson kívül a gőgicsélés az első kísérletezés a hangkibocsátással, és általában a csecsemő hat-nyolc hetes kora között jelentkezik. A gőgicsélés lényege a különálló hangzók gyakorlása, de a 8-15 hetes babák már érzelmeket is ki tudnak fejezni a különböző hangokkal.

Kacarászás

Többnyire a 16. hét körül a baba nevetni, kacarászni kezd válaszul az új élményekre, amelyek nap mint nap érik őket, és vidámságot csalnak elő belőlük.

Gagyogás

A gagyogás a „bababa"-hoz hasonló, újra és újra ismétlődő szótagok konkrét jelentés nélküli használatát jelenti, amelyek a gőgicséléshez képest már beszédhangokra tagolhatóak. Általában 6 és 9 hónapos kor körül indul el a folyamat.

A „nem” megértése

A baba a 6 és 11 hónapos kor között már megérti a „nem” szót, és szerencsés esetben szót is fogad és abba is hagyja, amit éppen csinál.

Az első szó

Mire a babák betöltik első életévüket, valószínűleg kimondják az első szavukat, és talán nem is egyet, hanem akár még többet is.

Utasítások követése

Mire a kicsi egyéves lesz, már képesnek kell lennie arra, hogy kövesse az utasításokat, ha azok egyszerűek és világosak. Ezzel együtt már egyre nagyobb is benne a vágy, hogy kifejezze magát, ezért szívesen utánoz szavakat is.

A szóformálás még nem tökéletes

Az ajkak segítségével létrehozott mássalhangzókat, amilyen az „m”, a „b” vagy a „p” betű könnyebb megformálni, ezért a baba előbb kimondja azt, hogy „ma-ma”, mint hogy „da-da”, mivel a „d” hangot szájpadlással képezzük, ami már egy nehezebb feladat számára.

A beszédfejlődés szakaszai táblázat mutatja a mérföldköveket.

Átlagos beszédfejlődés 1-2 éves kor között

Bár semmi sem ér fel az első kimondott szó izgalmával, a baba nyelvi fejlődésének figyelemmel kísérése ebben az időszakban nagyon szórakoztató tud lenni. Rengeteg játékot lehet játszani, miközben a baba szavakat tanul. Te is egyre jobban megérted a kicsit, és ez sok mindent megkönnyít. A gyerekek nagyon büszkék arra, amit ebben az időszakban tanulnak, és élvezik, hogy új szavakat próbálgathatnak. Ha gyakran beszélgetsz a gyermekeddel, és már korán, néhány hónapos korától kezdve rendszeresen olvasol neki mesét, az nagyban segíti a beszédfejlődését.

18 hónapos korára gyermeked talán már:

 • felismeri emberek, tárgyak és testrészek neveit, amelyeket korábban tanítgattál neki;
 • képes követni az egyszerű, gesztusokkal kísért utasításokat;
 • és akár 10-20 szót is kimond már.

24 hónapos korára gyermeked talán már:

 • egyszerű kifejezéseket is használ:  például „baba kér”;
 • egy-két szavas kérdéseket tesz fel, mint például „megyünk pápá?”;
 • egyszerű utasításokat és kérdéseket is megért;
 • és körülbelül 50 vagy több szót is kimond már.

Megkésett beszédfejlődés esetén forduljunk szakemberhez.

A megkésett beszédfejlődés jelei

Megkésett beszédfejlődés alatt azt értjük, ha a gyermek nem éri el az életkori átlagot a beszédkészségét illetően. Bár nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni abból, ha a baba bizonyos mérföldkövet nem ér el időben, de mindenképp érdemes szakemberhez fordulni és kikérni a véleményét, valamint a kicsi otthoni fejlesztésével is hangsúlyosan foglalkozni kell. Súlyosabb beszédprobléma esetén már nem késésről, hanem akadályozott beszédfejlődésről (diszfázia) beszélünk.

Ha az alábbi jelek bármelyikét észleled a babán, érdemes felkeresni a gyermekorvost:

 • 12 hónapos korára csak néhány hangot ad ki;
 • 15 hónaposan nem mond ki olyan egyszerű szótagokat, mint a „ma-ma" vagy a „da-da".
 • 18 hónapos korára nem érti a „nem”-et.

A megkésett beszédfejlődés néha csak kisebb mértékű, és a szülők extra odafigyelésével magától megoldódhat. Más esetekben a gyermekek számára hasznos lehet a „munka” egy logopédussal.

Mi állhat a megkésett beszédfejlődés hátterében?

Sokszor a beszédtanulást halláscsökkenés vagy a hallást érintő egyéb problémák nehezítik meg, amelyek nemcsak születéskor jelentkezhetnek, hanem csecsemő-, és kisgyermekkorban is kialakulhatnak.

Autizmus spektrumzavar is okozhat fejlődési lemaradást szociális vagy nyelvi területen. Mindenképpen beszélj a gyermekorvossal, ha gyermeked 9 hónapos koráig nem reagál a nevére, vagy ha nem veszi fel a szemkontaktust, amikor beszélsz hozzá!

Fotó: www.shutterstock.com