Babablog

Bimbóvédő vagy bimbókiemelő? – Mire is van szükségem? Hogyan használjam?

Sok a félreértés a bimbóvédő és a bimbókiemelő körül. Itt az idő tisztázni ezeket, és helyre tenni, mi mire jó, és mikor érdemes használni.

A legfontosabb dolog, hogy különbséget tegyünk bimbóvédő és bimbókiemelő között, merthogy nem ugyanaz a kettő. 

Két teljesen eltérő termékről van szó. Más-más helyzetben lehet rájuk szükség, és ennek megfelelően más funkcióval is bírnak. 

A várandósság időszaka alatt a legtöbb édesanyában kialakul egy elképzelés, hogyan szeretné táplálni a megszületendő gyermekét. Manapság nagyon sokan teszik le a voksukat a szoptatás mellett. Nekik minden vágyuk, hogy szoptatni tudják a gyermeküket. Aztán megszületik a baba, és az élet eldönti, hogy mi lesz ezzel az elképzeléssel. Lesznek, akik gond nélkül veszik az akadályt, de lesznek olyan anyukák is, akik nagyon megküzdenek a szoptatással. Rengeteg minden múlik a szoptatási technikán.

A mellbimbó alakjától is függ a szoptatás hatékonysága

Egy biztos, a helyes szoptatás technikáját mind az édesanyának, mind a babának meg kell tanulni. A helyes szoptatási technika alkalmazásával a baba hatékonyan tud szopni. Ez miért fontos? Mert így tud elegendő anyatejhez jutni, ami biztosítja a baba fejlődését. Sok egyéb tényező mellett a helyes szoptatás egyik kulcsa, hogy a baba az egész mellbimbót és a bimbóudvar egy részét is be tudja venni a szájába. De mi van akkor, ha a mellbimbó formája, alakja ezt nem teszi lehetővé? Ha lapos vagy éppen befelé forduló mellbimbód van, akkor ez a feladat a babának nem is olyan egyszerű. Nehézséget okoz neki, hogy az egész mellbimbót bevegye a szájába. 

Honnan tudod milyen alakú a mellbimbód?

Egy rövid önvizsgálattal kiderítheted, hogy vajon kiemelkedő vagy befelé forduló mellbimbód van. A módszer a következő: a mellbimbód tövétől nagyjából 2-2,5 centire finoman nyomd össze a bimbóudvart. Ha ennek hatására:

  • a mellbimbó kiemelkedik, akkor kiemelkedő mellbimbód van, mint ahogy az alábbi kép bal szélén is látszik.
  • a mellbimbó befelé mozdul el, akkor lapos (ld.: képen a középső állapot) vagy befelé forduló (képen a jobb szélső állapot) mellbimbód van.

bimbókiemelő

Ezt a mellbimbó vizsgálatot érdemes még a baba születése előtt elvégezni, mert így már előre tudni fogod, hogy a szoptatásnál ez nehézséget okozhat. A jó hír pedig az, hogy tehetsz is ellene még azelőtt, hogy a szoptatásra ténylegesen sor kerülne. Ahogy a nevében is áll, a bimbókiemelő segít kiemelni a mellbimbódat.

Bimbókiemelő megoldások

A bimbókiemelő használatát már a várandósság elején, az első trimeszterében is elkezdheted, de ez utolsó trimeszterben már nem javasolják a használatát, mert a mellek stimulálása akár a szülés beindulásához is  vezethet. 

Kétféle bimbókiemelő megoldás létezik: bimbókiemelő kagyló és bimbókiemelő pumpa.

Bimbókiemelő kagyló

Ez egy nagyon könnyű, puha, rugalmas szilikonból készülő kagyló, amit a melltartó alatt is tudsz viselni. A puha szilikon felveszi a mell formáját, így diszkrét és komfortos viseletet biztosít. A bimbókiemelő kagylót a bimbóudvarra kell helyezni, ahol állandó nyomást fejt ki a bimbóudvarra, így a mellbimbó kiemelkedik.

Ezek egyben tejgyűjtő kagylóként is funkcionálnak, így a két szoptatás között esetlegesen szivárgó tejet is felfogják.

A bimbóvédő kagyló használatának előnye, hogy mivel a melltartó alatt is tudod hordani, így egy folyamatos nyomás alakul ki a bimbóudvarnál, ami összességében hatékonyabb, mint az időszakos nyomást nyújtó megoldások.

Ne feledkezz meg a bimbóvédő kagyló tisztításáról, minden nap ki kell mosni és érdemes sterilizálni is!

Tipp: Ha bimbókiemelő kagylót szeretnél használni, érdemes nagyobb melltartót választanod, hogy ne legyen túlságosan szoros a mellednek. Ugyanis, ha túl szorosan vannak a melleid, a tejcsatornák összenyomódnak, ami akár mellgyulladást is okozhat.

bimbókiemelő szoptatás

Bimbókiemelő pumpa

A  bimbókiemelő pumpa a bimbókiemelő kagylóhoz képest nem egy állandóan hordható megoldás. Ez egy külön eszköz, aminek a pumpáló mozdulataival vákuum képződik a bimbóudvar körül. A használata nagyon egyszerű:

  • A pumpát a bimbóudvarra kell felhelyezni. 
  • A pumpáló mozdulatokkal vákuum képződik a bimbóudvar körül, aminek a hatására a mellbimbó kiemelkedik.

Közvetlenül szoptatás előtt érdemes használni. Ennek a verziónak a hátránya, hogy ez nem egy hordható megoldás, melltartó alatt nem lehet állandóan viselni, így inkább időszakos, mintsem tartós megoldást nyújt.

Bimbóvédő

És akkor most beszéljünk a bimbóvédőről, ami teljesen más helyzetekre való, mint az előbb taglalt bimbókiemelő megoldások! Mire is jó a bimbókiemelő? Lapos vagy befelé forduló mellbimbóból nyomás hatására kiemelkedő mellbimbót „varázsol”. Így a baba az egész mellbimbót és a bimbóudvar minél nagyobb részét is be tudja venni a szájába. Vagyis a bimbókiemelő a mellbimbó formálására szolgál.

kicsi bimbókiemelő

Ezzel szemben a mellbimbóvédő a mellbimbó és a bimbóudvar esetleges sérülései ellen véd. A helyes szoptatási technika olyan összetett, hogy nagyon könnyű valamin elcsúszni. Előfordulhat, hogy nem megfelelő szoptatási technika miatt a mellbimbó és a bimbóudvar sérül, így az édesanyának nagyon fájdalmassá válik a szoptatás. Természetes emberi reakció, hogy próbálunk tenni a fájdalom ellen. Ilyenkor kerülhet képbe a bimbóvédő használata.

A bimbóvédőt a szoptatás előtt a mellbimbóra kell felhelyezni. A szoptatáskor a baba gyakorlatilag ezen keresztül szopik, így végülis egyfajta cumiként funkcionál. A szoptatási szakemberek éppen ezért általában nem ajánlják a használatát, mert a használata:

  • helytelen szoptatási technikát eredményezhet,
  • cumizavarhoz vezethet,
  • ronthatja a szopás hatékonyságát, ami akár az anyatej elapadásához is vezethet.

A szoptatási tanácsadók a fenti kockázatok miatt ezért inkább azt javasolják, hogy változtassunk a szoptatási technikán, mert szerintük a helyes szoptatási technikával elkerülhető a mellbimbó és a bimbóudvar kisebesedése. 

A bimbóvédőt ellenzők mellett azért számos olyan példával lehet találkozni, hogy mellbimbóvédő használata mellett sem alakult ki torzulás a szopási technikában, nem alakult ki cumizavar stb.

Ha szeretnél bimbóvédőt használni, akkor érdemes tanulmányozni, hogy milyen formák léteznek:

  • kerek forma: az egész mellbimbót és a bimbóudvart is védi, ezért a baba és az anya között nincs bőrkontaktus.
  • contact forma: a kerek formához képest a felső része le van kerekítve. Ez a lekerekítés lehetővé teszi, hogy a baba orra hozzáérjen a mellhez. Ez azért nagyon fontos, mert így az édesanya és a baba között bőrkontaktus alakul ki, ami segít a baba biztonságérzetének növelésében.
  • pillangó forma: ennél a formánál a felső és az alsó részen is van egy lekerekítés. Így a baba nemcsak az orrával, hanem az alsó ajkaival is oda tud bújni az édesanyjához, vagyis még nagyobb felületen tud a baba érintkezni az édesanyjával.

Tipp: Ha szeretnél bimbóvédőt használni, figyelj oda a helyes méret kiválasztására! A túl nagy bimbóvédő használatával a baba az anyatej mellett túl sok levegőt is lenyel, ami hasfájást, puffadást okozhat.

Akárcsak a bimbókiemelőnél, a bimbóvédőnél is nagyon fontos a sterilizálás, erre minden használat előtt figyelj oda!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com