Segítség a választáshoz

Bimbóvédő

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Bimbóvédő

 

Mi is az a bimbóvédő?

Bármennyire áldásos dolog a szoptatás, de előfordulhat, hogy bizony a mellbimbó és a bimbóudvar nem viseli jól. A mellbimbó és a bimbóudvar sérülésekor a szoptatás nagyon fájdalmassá válhat. Ilyenkor dönthet úgy az anyuka, hogy bimbóvédőt használ.

Akkor jön jól a bimbóvédő vagy más néven mellbimbóvédő szoptatáshoz, ha érzékennyé vált a mellbimbó. Átsegítheti az anyát azon az időszakon, amíg fájdalmas a szoptatás, gyorsítja a gyógyulást, mert így a baba nyála nem áztatja fel a mellbimbót.

 

A bimbóvédő használata

A bimbóvédőt szoptatás közben akkor használd, ha a mellbimbó a nagy igénybevételtől a szoptatás kezdeti szakaszában érzékennyé vált, vagy ha a baba foga kezd már kibújni, és tartasz tőle, hogy a mellbimbó megsérül.

A bimbóvédőt a szoptatás előtt a mellbimbóra kell felhelyezni. A szoptatáskor a baba gyakorlatilag ezen keresztül szopik, így végülis egyfajta cumiként funkcionál. 

 

A bimbóvédő típusai

Többféle mellbimbóvédő forma létezik, így könnyen ki tudod választani a neked leginkább megfelelőt:

  • kerek forma: az egész mellbimbót és a bimbóudvart is védi, ezért a baba és az anya között nincs bőrkontaktus.
  • contact forma: a kerek formához képest a felső része le van kerekítve. Ez a lekerekítés lehetővé teszi, hogy a baba orra hozzáérjen a mellhez. Ez azért nagyon fontos, mert így az édesanya és a baba között bőrkontaktus alakul ki, ami segít a baba biztonságérzetének növelésében.
  • pillangó forma: ennél a formánál a felső és az alsó részen is van egy lekerekítés. Így a baba az orra mellett már az alsó ajkaival is oda tud bújni az édesanyjához, vagyis még nagyobb felületen tud a baba érintkezni az édesanyával.

 

Mellbimbóvédő tulajdonságai

Anyagát tekintve léteznek szilikon bimbóvédők és latex bimbóvédők is. A szilikon mellbimbóvédők elterjedtebbek, mivel a baba szempontjából a szilikon a latexhez képest természetesebb hatású. A latexhez képest a szilikon érzetre közelebb áll a valódi emberi bőrhöz.

A bimbóvédő különböző méretekben kapható, így ki tudod választani a mellbimbódhoz leginkább illeszkedő méretet. A megfelelő méret kiválasztása nagyon fontos, hogy szoptatás közben a baba ne nyeljen túl sok levegőt. A túl sok levegő hasfájást, puffadást okozhat.

Egyes típusokhoz melltartóbetét vagy sterilizáló doboz jár.

Tipp: Minden használat előtt sterilizálni kell a bimbóvédőt!