Biztonsági rács, babarács, lépcsőrács, ajtórács

Segítség a választáshoz

Biztonsági ajtórács, háló, lépcsőrács, babarács, gyerekrács és háló

 

A különböző biztonsági rácsok, hálók segítségével kialakíthatsz egy biztonságos játszószobát a csöppségnek, vagy elkeríthetsz egy játszósarkot (a nagyobb biztonsági rácsok térelválasztóként is használhatók), innen akár még láthat is téged, lezárhatod a lépcsőt a földszinten és az emeleten, lezárhatod a pici elől a balkont, az erkélyt, vagy a teraszt.

 

Vásárlás előtt…

 1. Gondold végig, hogy hova szeretnél rácsot szerelni: ajtókerethez, átjáróba, lépcső fel- vagy lejáróhoz!
 2. Mérd le a nyílást, ahova az ajtórácsot teszed!
 3. Mérd le, hogy párhuzamos-e a két fal egymással! (Mérd meg alul és kb. 70–80 centi magasságban is, ez különösen átjárónál és lépcsőfeljárónál és az ajtókereteknél lehet probléma, s csak akkor merül fel, ha az ajtókeretnek különleges formája van.)

 

Típusok és tulajdonságok:

 • A legfontosabb szempont a biztonsági rács szélessége. Minden rács szélessége állítható bizonyos határon belül, hogy a lehető legstabilabban és pontosan illeszkedjen. A maximális szélesség toldókkal növelhető. A biztonsági rácsok között megkülönböztetjük azokat, melyeket ajtókeretbe, átjárókba tudsz tenni, ilyenkor mindkét oldalon fal vagy ajtókeret van. Ha azonban a lépcsőt kell lezárni, akkor lehet, hogy olyan biztonsági rácsra lesz szükséged, aminek az egyik felét a lépcsőkorláthoz kell rögzítened (fúrás nélkül), a másik felét pedig a falhoz (fúrással). Van olyan biztonsági rács típus is, amelyiket ajtókeretnél vagy átjáróknál tudsz felszerelni, de tudsz hozzá külön vásárolni korláthoz rögzíthető toldót.
  • Kapható falhoz csavarozható, illetve önfeszítő rendszerű biztonsági rács, amely nem igényel fúrást, ennél az ajtórács elmozdulását gátló peremes falvédő korongot kell a falhoz ragasztani. Fontos tudni, hogy ez az önfeszítő rendszerű rács csak toldók nélkül rögzíthető ilyen módon, mert csak bizonyos méretig elegendő, ha be van feszítve. Ha toldó szükséges hozzá, akkor már fúrni kell (a peremes falvédő korongokat vagy a tartókonzolokat csavarral kell rögzíteni a falhoz vagy az ajtókerethez), hogy megfelelően stabil legyen.
  • Az önfeszítő rendszerű biztonsági rácsoknak küszöbük van, és az ajtónyílás keskenyebb, kb. 40 cm. Amit fúrni kell, ott nincs küszöb, ezért akadálytalanabb az áthaladás, teljes szélességben nyithatóak, és sokkal nagyobb tartományban mozgatható a szélességük, ezeket azonban nem lehet a rács maximális szélességénél tovább bővíteni.
  • Van nyitható-zárható, továbbá van fix ajtórács.
  • A „gyerekbiztos” zárszerkezet garantálja, hogy a kicsi nem tudja kinyitni a biztonsági rácsot. A biztonsági zárszerkezet esetében a kart, a gombot, a fület kell egyszerre mozgatni, de ezek ennek ellenére egy kézzel nyithatók.
  • Van olyan típus is, amelyik automatikusan visszazárul (rugóval), így nem kell visszazárnod, és nem tudod nyitva felejteni.
  • Bizonyos helyiségeknél jobb választás lehet az a biztonsági rács, aminek ajtaja mindkét irányba nyílik.
  • Anyaguk: fém, fa-fém, fém-műanyag. Mindegyik kellően stabil, de fontos szempont lehet, hogy melyik illik a lakásba, a meglévő bútorokhoz.
 • A különböző speciális biztonsági rácsok megoldást nyújtanak a különlegesebb helyzetekre is, mint szélesebb átjárókhoz, ajtókeretekhez, térelválasztáshoz, vagy akár a kandalló elkerítéséhez. Olyan modell is van, amellyel játszósarkot lehet elkülöníteni a gyermek számára.
 • Létezik hálós biztonsági rács is (anyaga textil-alumínium), ami nagyon praktikus és helytakarékos is, mert a zár kinyitásával a hálós rész felcsévélődik magába a szerkezetbe. Ezt a típust fúrni kell mindkét oldalon, erős tartás jellemzi, nincs küszöbe.