Biztonsági rács, babarács, lépcsőrács, ajtórács

Segítség a választáshoz

Biztonsági ajtórács, háló, lépcsőrács, babarács, gyerekrács és háló

A különböző biztonsági rácsok, hálók segítségével kialakíthatsz egy biztonságos játszószobát a csöppségnek, vagy elkeríthetsz egy játszósarkot. A nagyobb biztonsági rácsok térelválasztóként is használhatók, úgy, hogy közben látótávolságon belül maradsz. Lezárhatod a lépcsőt a földszinten és az emeleten, lezárhatod a pici elől a balkont, az erkélyt, vagy a teraszt.

Tippek a megfelelő rács kiválasztásához

 1. Gondold végig, hogy hova szeretnél rácsot szerelni: ajtókerethez, átjáróba, lépcső fel- vagy lejáróhoz!
 2. Mérd le a nyílást, ahova az ajtórácsot teszed!
 3. Mérd le, hogy párhuzamos-e a két fal egymással! (Mérd meg alul és kb. 70–80 centi magasságban is. Ez különösen átjárónál, lépcsőfeljárónál és az ajtókereteknél lehet probléma, s csak akkor merül fel, ha az ajtókeretnek különleges formája van.)

Szempontok a gyerekrács felszereléséhez

A legfontosabb szempont a biztonsági rács szélessége. Minden védőrács szélessége állítható bizonyos határon belül, hogy a lehető legstabilabban és legpontosabban illeszkedjen. A maximális szélesség toldókkal növelhető. A biztonsági rácsok között megkülönböztetjük azokat, melyeket ajtókeretbe, átjárókba tudsz tenni, ilyenkor mindkét oldalon fal vagy ajtókeret van.

Gyakran előfordul, hogy a lépcsőt kell lezárni a gyerekek biztonsága érdekében. Ekkor lehet, hogy olyan biztonsági rácsra lesz szükséged, aminek az egyik felét a lépcsőkorláthoz kell rögzítened (fúrás nélkül), a másik felét pedig a falhoz (fúrással). Van olyan biztonsági rács ajtóra, amelyet ajtókeretnél vagy átjáróknál tudsz felszerelni, de tudsz hozzá külön vásárolni korláthoz rögzíthető toldót is.

Kapható falhoz csavarozható, illetve önfeszítő rendszerű gyerek biztonsági rács, amely nem igényel fúrást. Ennél az ajtórács elmozdulását gátló peremes falvédő korongot kell a falhoz ragasztani. Fontos tudni, hogy ez az önfeszítő rendszerű rács csak toldók nélkül rögzíthető ilyen módon, mert csak bizonyos méretig elegendő, ha be van feszítve. Ha toldó szükséges hozzá, akkor már fúrni kell, hogy megfelelően stabil legyen. A peremes falvédő korongokat vagy a tartókonzolokat csavarral kell rögzíteni a falhoz vagy az ajtókerethez.

Tudnivalók a gyerek ajtórács és a biztonsági háló kapcsán

 • Az önfeszítő rendszerű biztonsági rácsoknak küszöbük van, és az ajtónyílás keskenyebb, kb. 40 cm. Amit fúrni kell, ott nincs küszöb, ezért akadálytalanabb az áthaladás. Teljes szélességben nyithatóak, és sokkal nagyobb tartományban mozgatható a szélességük. Ezeket azonban nem lehet a rács maximális szélességénél tovább bővíteni.
 • Van nyitható-zárható, továbbá  fix ajtórács is.
 • A „gyerekbiztos” zárszerkezet garantálja, hogy a kicsi nem tudja kinyitni a biztonsági rácsot. A biztonsági zárszerkezet esetében a kart, a gombot, a fület kell egyszerre mozgatni, de ezek ennek ellenére egy kézzel nyithatók.
 • Van olyan típus is, amelyik automatikusan visszazárul (rugóval), így nem tudod nyitva felejteni.
 • Bizonyos helyiségeknél jobb választás lehet az a biztonsági rács, amelynek az ajtaja mindkét irányba nyílik.
 • Anyaguk: fém, fa-fém, fém-műanyag. Mindegyik kellően stabil, de fontos szempont lehet, hogy melyik illik a lakásba, a meglévő bútorokhoz.
 • A különböző speciális biztonsági rácsok megoldást nyújtanak a különlegesebb helyzetekre is. Páldául szélesebb átjárókhoz, ajtókeretekhez, térelválasztáshoz, vagy akár a kandalló elkerítéséhez. Olyan modellt is találhatsz, amellyel játszósarkot lehet elkülöníteni a gyermek számára.
 • Létezik  biztonsági háló is (anyaga textil-alumínium), ami nagyon praktikus és helytakarékos is, mert a zár kinyitásával a hálós rész felcsévélődik magába a szerkezetbe. Ezt a típust fúrni kell mindkét oldalon, erős tartás jellemzi, nincs küszöbe.