Bundazsák

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Bundazsák

A télen született babáknál a babakelengye fontos kelléke a bundazsák. Nem csak télen lehet rá szükség, hanem a hidegebb őszi és kora tavaszi napokon is. Érdemes már az első vásárlások alkalmával beszerezni, még a baba érkezése előtt. Már újszülött mérettől kaphatók.

Anyaga:

  • külső része: vízlepergető, szélálló orkán, ún. „wellsoft” vagy „woven”,
  • bélése: pamut vagy polár,
  • töltete: flísz/vatelin.

Bélelt, téli bundazsák alá már nem szükséges vastag, meleg ruházat. Inkább lazán, de rétegesen öltöztesd fel a kicsit. A bundazsákok mindegyike rendelkezik kényelmi bőséggel, így akkor is tud benne mocorogni a pici, ha több réteg ruha van rajta. Az sem okoz problémát, ha hordozóba, autósülésbe vagy babakocsiba kell bekötni a csöppséget. A bundazsákokon ki van alakítva a megfelelő rés, amin át tudod fűzni a biztonsági övet.

Bundazsák vagy overál? Mikor, melyiket válaszd?


Télen sem maradhat el a babák, kisgyermekek levegőztetése. Hideg időben az öltöztetés két fontos ruhadarabja az overál és a bundazsák.

Az overál inkább már járni tudó, a babakocsiból gyakran kiszálló gyerekeknél praktikus viselet. Ez az elöl cipzáras kezeslábas szabad mozgást enged a végtagoknak, és nem kell aggódni, hogy megfázik a kicsi dereka.

Egy kisbaba vagy újszülött számára a bundazsák a jó választás a hideg téli séták alatt. Ő még csak egyhelyben fekszik vagy ül a babakocsiban. Akár a mózes akár a sport részt is kibélelheted bundazsákkal, ha egy puha, meleg fészket szeretnél biztosítani a kicsinek. Ha egy légtérben vannak a végtagjai a testével, az kellemesebb érzés neki, jobban melegíti. Könnyen és gyorsan be lehet helyezni a babát egy bundazsákba, viszont overálba bújtatni az aprócska kezeket, lábakat ilyenkor még nehéz mutatvány.

A felső részén kabátszerű, ujjakkal rendelkező, alul zsákszerű, öltöztetéshez használt ruhadarab a baba bundazsák. Ez egy átmenet a bundazsák és az overál között, amit gyakran úgy is neveznek, hogy babazsák. Némelyiknek az alja később lábassá cipzározható, így bundazsákból overállá alakítva együtt nő a babával és még tovább hordható.

A babakocsi kibélelésére használt, egylégterű bundazsákok esetében is gondoltak a nagyobbakra, mert a legtöbb ilyen típusnak lecipzározható az alja. A sáros, vizes kiscsizmák így nem kenik össze a bundazsák belsejét, amikor a kicsi mégis inkább beszállna a babakocsiba. Az átfázott totyogót gyorsan megmelegíti a bundazsák, ami – mivel hozzá van rögzítve a babakocsihoz – nem csúszik le, mint egy takaró.

Típusok és tulajdonságok

  • Mindegyik cipzárral vagy tépőzárral nyitható, így könnyen bele tudod tenni a babát.
  • Kapható hordozóba, autósülésbe vagy babakocsiba beköthető változat. A rajtuk kialakított réseken át tudod fűzni a biztonsági övet. Ha magadra kötve, kenguruban szeretnéd hordozni a babát, nálunk ehhez az eszközhöz is találsz bundazsák kiegészítőt.
  • Van olyan típus, amelyiknek a lábrésze külön levehető, kinyitható, sőt megnagyobbítható, így a gyermek akár (téli) cipőstül is elfér benne. Más fajtáknál a lábaknak overálszerűen két külön rész van kialakítva.
  • Több típus fejrészét össze lehet húzni úgy, mint egy kapucnit. Ez azért nagyon jó, mert a hideg ellen különös gondossággal kell védeni a kicsi fejét, hiszen a legnagyobb hőveszteség itt lehetséges.
  • A leghidegebb napokra a bárányszőr béléssel rendelkező típust ajánljuk (ezekhez speciális tisztító folyadékot kínálunk). Szintén kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek a toll- vagy pehelytöltettel ellátott bundazsákok, amelyek ráadásul nagyon könnyűek is.
  • Létezik vékonyabb, ún. átmeneti bundazsák is, amelyre tavasszal, sőt még akár nyáron is szükség lehet, amikor hűvösebb az idő vagy éppen csípős a reggel és az este.