Segítség a választáshoz

Babacipő, gyerekcipő

Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babacipő, gyerekcipő

A pici lábának egészségéért már az első életév folyamán sokat tehetsz, és később is, amikor a csöppség már jár. Nagy súllyal esik a latba az első babacipő kiválasztása. De a későbbiekben is fontos, hogy mindig megfelelő cipőt hordjon a gyerek. A jó minőségű gyerekcipő tökéletesen megfelel az anatómiai és ergonómiai követelményeknek.

Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének. De vajon honnan tudod, hogy melyik a legjobb babacipő? Mit kell tudnia egy cipőnek ahhoz, hogy a legjobbak közé lehessen sorolni?

A jó babacipő ismérve

 • A rüszt, azaz a lábfej és a lábszár közötti hajlat környékén se bő, se szűk nem lehet egy babacipő. De mindenképpen elvárás, hogy hajlékony legyen, hiszen ez a rész hivatott a lábat stabilan tartani.
 • A kéregrész (hátul a sarok) merev, magas, ezáltal rögzíti és védi a sarkat.
 • A szártető a kényelem és a láb védelme érdekében puha.
 • A rugalmas talpbetét a sarkat anatómiailag a megfelelő helyzetben tartja.
 • Az orrmerevítő a lábujjak védelmét szolgálja.
 • Csúszásmentes, bordázott, hajlékony gumitalp.
 • Olyan felsőrésszel és béléssel rendelkezik, amely puha, valódi bőrből készült. A bőr jó nedvszívó, egyben jó légáteresztő képességű. Így biztosítja a láb komfortérzetét és egészséges fejlődését. A műbőr cipők erre nem alkalmasak.

Babacipő fajták

A cipőboltok kínálatában rengeteg féle cipővel lehet találkozni:

 • babasportcipő,
 • kisfiú- vagy kislányszandál,
 • babaházicipő, vagy mamusz
 • babatornacipő,
 • babavászoncipő,
 • babagumicsizma,
 • alkalmi babacipő,
 • babapapucsok,
 • babastrandcipő,
 • zárt cipők babáknak,
 • babakocsicipő vagy más néven kocsicipő.

Az összes közül talán a babakocsi cipő elnevezés igényel egy kis magyarázatot. A babakocsi cipő gyakorlatilag az első babacipő. Néha újszülött cipőnek is szokás nevezni és ezt jellemzően még akkor vesszük meg a babának, amikor még nem is tud járni. Tehát nem a mozgás miatt kell neki cipő, hanem például mert az időjárás megkívánja.

A babaházicipő a baba benti cipője. A szakértők szerint főleg a járni tanulás időszakában nagyon fontos, hogy a baba lábát egy jó házicipő megfelelően tartsa.

Babacipők különböző alkalmakra

Az egyes babacipő fajták különböző alkalmakra ideálisak. Sorra vesszük, hogy alkalom függvényében milyen használatra milyen típusú babacipő való:

Jó időben, tehát nyáron és melegebb tavaszi és őszi napokon a nyitottabb szandálcipők az ideálisak. Ezek elöl nyitottak, így megfelelő szellőzést biztosítanak, de közben a baba lábát is fogják.

Télen és a hidegebb napokon mindenképpen zárt cipőt érdemes a babákra adni. Ha nagyon hideg van akkor fontos, hogy legyen bélése a cipőnek, hogy ne fázzon a pici lába.

Vízparton papucsot vagy strandcipőt érdemes ráadni. Lehetőleg olyan strandcipőt válassz, aminek nem csúszós a talpa.

Esős időben egyértelműen a vízhatlan gumicsizma a jó választás.

Kiránduláshoz, sportoláshoz többféle gyerekcipő közül választhatsz. A sportcipőtől kezdve a tornacipőkön át a vászoncipőkig mind jó választás lehet.

Ünnepi alkalmakra lehet választani elegánsabb alkalmi cipőket.

Otthoni rendszeres viseletre mindenképpen valamilyen házicipő ajánlott. Ezt nem csak otthon, hanem óvodában vagy bölcsődében is hordhatja.

A gyerekcipő vásárlás szempontjai

Az első cipő kiválasztása nem egyszerű feladat és egy jó ideig még a soron következő gyerekcipő vásárlása sem lesz a legegyszerűbb. A babacipő vásárlása alapvetően azért nehéz, mert a babák nem tudják megmondani, hogy számukra melyik cipő kényelmes és melyik nem. Vagy mert még nem tudnak beszélni, vagy nem is értik igazán mit kérdezünk tőlük, amikor a felpróbált cipőről faggatjuk őket.

Így tehát a babacipő vásárlása egy meglehetősen vakon végzendő feladat elé állítja a szülőket. Íme néhány támpont, ami segít a vásárlásban:

Először is alaposan gondold át, hogy milyen használatra és milyen időjárási viszonyokra vásárolsz! Ez alapján döntsd el, hogy milyen típusú kiscipőre van szükséged.

A picik lába meglehetősen puha és viszonylag érzéketlen a nyomás okozta fájdalomra. Ezért, ha azt kérdezed tőle, nyomja-e a cipő a lábát és ő azt válaszolja, hogy nem, koránt sem lehetsz biztos, hogy ez az igazság. Nem akar ő félrevezetni, de nem úgy érzékeli a nyomást, mint ahogy te érzed egy kényelmetlen cipő felpróbálásakor.

Mindig 0,5-1 számmal nagyobb gyerekcipőt érdemes venni. A cipőnek hosszabbnak kell lennie, mint a kicsi lábának, hogy szabadon tudjon mozogni benne. Ez már csak azért is hasznos, mert olyan gyorsan nő a baba lába, hogy egy pont jó cipőt pillanatok alatt kinő. Ez persze nem jelenti azt, hogy sokkal nagyobb gyerekcipőt kell venni. Mindig tartsd szem előtt, hogy csak annyival legyen nagyobb, hogy tudjon benne kényelmesen járni és megfelelően tartsa a cipő a lábfejét!

Feltétlenül ellenőrizd, hogy a cipő jól illeszkedjen, hiszen a stabil tartás a legfontosabb!

Gyermeked a próba során feltétlenül zoknival lépjen a cipőbe, majd álljon fel benne.

Vásárláskor mind a jobb-, mind a ballábas párt fel kell próbálni.

A megfelelő gyerekcipő méret meghatározása

Ahogy arról már volt szó, a megfelelő cipőméret meghatározásában viszonylag magadra vagy utalva.

Mielőtt elindulsz babacipőt vásárolni érdemes lemérni a baba lábát. Ehhez talán a legegyszerűbb módszer, ha fogsz egy papírt, azon körberajzolod a gyerek lábát. Ha ez kész, leméred a két legtávolabbi pont távolságát és ezzel megkapod a belső talphosszt. Ekkor már csak annyi a teendőd, hogy előveszed a kiszemelt cipőmárka mérettáblázatát és megnézed, hogy a mért belső talphossz mekkora méretű cipőnek felel meg.

Akár ki is vághatod papírból a gyermeked talpformáját és azt próbálhatod bele a babacipőbe. Ez is ad némi támpontot, hogy a cipő mennyire illeszkedik a baba lábához.

A cipőboltokban találhatsz lábmércéket, ez szintén segíti a helyes gyerekcipőméret megtalálást.

A testméret és az életkor alapján nagyjából meg lehet mondani, hogy mekkora gyerekcipőre van szükség. De ez inkább csak irányadó, mint 100%-ig biztos meghatározás:

Cipő mérettáblázat

Fontos, hogy mindig az adott cipőmárka méretezését vedd alapul, mert lehetnek eltérések a különböző országok, kontinensek mérési rendszerében. Mi általában az európai méretezést használjuk és legtöbbször a cipőboltokban is ilyen cipőméretekkel lehet találkozni. De ne tántorítson el ha angol vagy éppen amerikai méretezéssel találkozol. Az alábbi táblázat segíti a cipőméretek közötti átváltást.

Cipő mérettáblázat