Babablog

Csecsemő napirend minta

A csecsemő napirend kialakítása segít, hogy szülőként uralni tudd a mindennapokat, és a babád is kiegyensúlyozottabb legyen.

A csecsemő napirendjének kialakítása nagyon fontos ahhoz, hogy a baba napjai kiegyensúlyozottak legyenek. Ha azon veszed észre magad, hogy a kontrollt teljesen elveszítve a napjaitok káoszba fulladnak, akkor ezért nagy valószínűséggel a napirend hiánya lesz a felelős. De vajon milyen napirendet érdemes követni? Egyáltalán mi határozza meg a csecsemők napirendjét? Létezik csecsemő napirend minta, ami segít a szülőknek?

A csecsemő napirendje nem szentírás!

Ha napirendről van szó, akkor elsőként rögtön az ugrik be nekünk, hogy a nap 24 óráját percről percre lebontjuk és meghatározzuk, hogy mikor mit csinálunk. A csecsemők napirendjét viszont ennél sokkal árnyaltabban kell értelmezni. Bár itt is le lehet bontani a napot -tól -ig időtartamokra, de ez nem azt jelenti, hogy percre pontosan kell tartani magunkat ehhez a napirendhez. Sőt! Akkor teszel jót a babával és magaddal is, ha kellő rugalmassággal kezeled a napirendet.

Azt tartsd észben, hogy a baba számára nem az a fontos, hogy a napirend szerint 8:15-kor mit kellene csinálni, hanem az, hogy tudja, egy adott napon belül mi után mi következik. Szülői szemmel tehát a csecsemő napirendjének betartásánál főleg a tevékenységek sorrendiségére kell figyelni és kevésbé arra, hogy percre pontosan kövessétek azt, mintha egy szentírás lenne. Viszont azt is tartsd szem előtt, hogy lehetőleg ne legyen nagy csúszás a napirendben, mert az már a napirend felborulásához vezethet.

csecsemő napirend kialakítása

Miért fontos a csecsemő napirendjének kialakítása?

A csecsemő napirendje elsősorban azért fontos, mert ez biztonságot nyújt a baba számára. Ha a baba biztonságban érzi magát, akkor sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Ha van egyfajta napirend, akkor a baba tudja, hogy mire számíthat, evés után mi következik, mikor van játékidő és mikor jött el az alvás ideje. A napirend megléte fokozza a baba szülőkbe vetett bizalmát.

De nemcsak a baba szemszögéből fontos a csecsemő napirend kialakítása, hanem szülői oldalról is. A napirendnek köszönhetően sokkal kiszámíthatóbbak lesznek a napok, sokkal könnyebben tudjuk megtervezni, hogy mikor mivel foglalkozunk. Mivel a szülőknek általában nem csupán a baba gondozása a feladata, így egy fix napirend sokban megkönnyíti a dolgukat.

Mi befolyásolhatja a csecsemő napirendjét?

A csecsemők napirendje kapcsán azt érdemes fejben tartani, hogy ha meg is van a napirend, akkor az nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve minden egyes nap eszerint zajlik majd. Merthogy számos tényező miatt felborulhat a baba napirendje. Lássuk mik állhatnak a csecsemő napirendjének változása mögött?

A baba fogzása

Talán mondani sem kell, hogy a baba fogzása az egyik leggyakoribb ok, ami felboríthatja a baba napirendjét. A foggyökerek mocorgása sok fájdalommal jár. Ráadásul a babák nem is értik mi történik velük, csak a fájdalmat, a kellemetlenséget érzékelik. Ez persze nyugtalansággal tölti el őket. Az ínyükben jelentkező fájdalomtól aludni se tudnak igazán, a pihentető alvás hiányában pedig még nyűgösebbek lesznek. Persze vannak babák, akiket a fogzás jobban megvisel, míg másokat kevésbé, így nem törvényszerű, hogy borul a napirend de nem meglepő, ha ez megtörténik. Amint a fogzási fájdalmak alábbhagynak, a napirend is fokozatosan visszaáll.

Tipp: Honnan tudod, hogy mocorgásnak indultak a baba fogai? Hogyan tudod csillapítani a fájdalmát? A baba fogzásáról sok értékes információt olvashatsz az alábbi cikkben: A baba fogzás jelei, tünetei, kezelése

Növekedési ugrás

A baba 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korában nagy változás történik a baba életében. Ezek a növekedési ugrás időszakai, amikor is a baba szinte állandóan enni kér. Ez egy teljesen természetes folyamat, a baba ezeknél a növekedési ugrásoknál éri el, hogy az édesanya melleiben több tej termelődjön számára, ami így már fedezni tudja az ő megnövekedett igényét. A szinte folyamatos evés értelemszerűen teljesen felborítja a csecsemő napirendjét, ezt el kell fogadni és a lehetőségek szerint alkalmazkodni kell hozzá. Ne aggódj, általában egy hét alatt lezajlik a növekedési ugrás és visszaáll a napirend!

Tipp: Nem hallottál még a növekedési ugrásról? Hogyan tudod szülőként átvészelni ezt az igen megterhelő időszakot? Olvasd el az erről szóló cikkünket: Mikor van növekedési ugrás a babáknál?

csecsemő napirend alvásigény

A baba alvásigénye

Újszülöttként a baba mást sem csinál, csak eszik, alszik, eszik, alszik stb. Ezt a monotonitást csak a pelenkázások és az esti fürdetés töri meg, hiszen elenyésző még az ébren töltött idő. Aztán ahogy nő a baba, már egyre több időt tölt ébren. És bár az első néhány hónapban még nappal is sok alvásra van szüksége, de a nappali alvások száma is fokozatosan lecsökken. Körülbelül egyéves korra a nappali alvások száma egyre redukálódik. A baba alvásigényének alakulása természetesen együtt jár a napirend megváltozásával is, úgyhogy készülj fel, hogy amíg a babád eléri az egyéves kort, addig többször is új napirendet kell kialakítani.

Tipp: Eleget alszik a babád? Mennyi egy 3 hónapos baba alvásigénye? Mit tehetsz, hogy jól aludjon a baba? Ha ezek a kérdések téged is érdekelnek, akkor ezt a cikket neked ajánljuk: Mekkora a baba alvásigénye?

Környezetváltozás

Felnőttként általában alulbecsüljük a környezetváltozás szerepét a baba hangulatának alakulásában. Pedig nem kis szerepet játszik abban, hogyan alakul a baba napja. A csecsemőknek a megszokott környezet, a stabilitás nagyon fontos, az ismerős dolgok igazi támaszt jelentenek nekik a hétköznapokban. Ha új környezetbe kerülnek, ott nincsenek meg ezek a kapaszkodók, nincs meg az a biztonság, amit korábban megszoktak és emiatt sokkal nyugtalanabbak lehetnek. Ez pedig akár a napirendjükre is kihathat.

Hogyan alakítsd ki a csecsemő napirendjét?

A csecsemő napirendjének kialakításánál az első lépés, hogy megfigyeld a babád szokásait. A baba születése utáni néhány hétben az egész nap gyakorlatilag evésről, alvásról szól, minimális az ébren töltött idő. Ezt csupán a baba ápolásával kapcsolatos feladatok törik meg. De ahogy egyre nagyobb lesz a baba, úgy változik meg a napja. Két étkezés között már egyre több időt tölt ébren és ez idő alatt szívesen játszik, ismerkedik a világgal. Néhány hónappal később már hosszú órákat tölt ébren a baba és egyre csökken a nappali alvások száma.

Ebből is látszik, hogy a csecsemő napirendjének kialakításánál az egyik legfontosabb szempont a baba alvásigénye. Emellett fontosak az evési szokások, azaz mikor és mennyi ideig szokott általában enni a baba. És az is számít, hogy mennyi idő után fárad el.

Ha ismered a baba szokásait, akkor az már egy jó fogódzkodót jelent a napirend kialakításában. Így a kérdés már csak az, hogy mi mindennek kell beleférnie a napirendbe? Amikor a csecsemő napirendjét tervezed, ezeket a tevékenységeket kell időzíteni: nappali alvások, étkezések, napközbeni játék, fürdetés, levegőzés, esti alvás.

csecsemő napirend minta

Csecsemő napirend minta

Szülőként, főleg első gyereknél nagyon nehéz kialakítani a csecsemő napirendjét, ezért segítségképpen összeállítottunk csecsemő napirend mintákat, amik megfelelnek a baba különböző életkorának. Ezek a napirend minták alapvetően a nappali alvások számában különböznek. Készült napirend minta három, kettő és egy nappali alvás esetére is.

A csecsemő napirend minták bár jó fogódzkodót jelentenek, de mégsem szabad a bennük leírtakat szentírásnak venni, hiszen a babák szokásai akár nagyon különbözőek is lehetnek. Látni fogod, hogy a napirend mintákban 7 órás ébredéssel kalkuláltunk. Ez máris egy olyan pont, ami nem biztos, hogy minden babára igaz, hiszen bőven akadnak ennél sokkal korábban kelő babák, akiknél máris tolódik a napirend.

A napirend mintákkal ezért tényleg óvatosan kell bánni. Lehet, hogy a te babád szokásaihoz tökéletesen passzolnak, de lehet hogy kisebb, vagy nagyobb mértékű igazításra lesz szükség.

Azt se felejtsd el, hogy minél több alvás tarkítja a napot, annál könnyebben borulhat fel a napirend, így neked is sokkal rugalmasabban kell hozzáállnod az esetleges változásokhoz.

2-6 hónapos csecsemő napirend minta

Nagyjából a két hónapos kor eléréséig a babák akár napi ötször is képesek napközben aludni, de ezután általában beállnak a napközbeni háromszori alvásra. Ez az időszak az, amikortól már érdemes elkezdeni egy napirendet kialakítani, hiszen körülbelül hat hónapos korukig ez a szám meg is marad. (Két hónapos korukig a babáknak még annyira hektikusan alakul az evés-alvás tevékenységek váltakozása, hogy nem igazán lehet rá napirendet kialakítani.)

Ebben a korban a babák még jellemzően csak anyatejet fogyasztanak, így az alvások száma mellett a szoptatások is meghatározzák a napot. Lássuk hogyan néz ki egy 2-6 hónapos csecsemő napirendje!

csecsemő napirend 2-6 hónapos

csecsemő napirend beosztás

6-12 hónapos csecsemő napirend minta

A hat hónapos kor után a három napközbeni alvásból a babák fokozatosan hagynak el egyet. Közel egyéves korukig napközben már csak kétszer alszanak: egyszer délelőtt és egyszer délután. A csecsemő napirendjének változásában az étkezések átalakulása is szerepet játszik. Féléves kor elérése után megkezdődik a hozzátáplálás, vagyis a baba már nemcsak anyatejet fogyaszt, hanem egyéb táplálékot is, ezért ilyenkorra a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora fogalmakat már érdemes bevezetni és ezekkel együtt tervezni a napirendet. Lássuk hogyan alakul a 6-12 hónapos csecsemő napirendje?

csecsemő napirend 6-12 hónapos

Egyéves gyerek napirend minta

Bár nagyon gyerekfüggő, de általában egy évesen érkeznek el a babák abba korba, hogy már elegendő nekik egyszer aludni napközben. Erre az egy alvásra általában az ebéd után kerül sor. Szerencsés esetben ez a napi egy délutáni alvás egészen az óvodás évek végéig kitart, de bőven akadnak gyerekek, akik már hamarabb elhagyják ezt.

csecsemő napirend egyéves

Légy rugalmas!

Bár a napirendnek pont az a lényege, hogy egy mederbe terelje a különben káoszba fulladó mindennapokat, de mégis kellő rugalmassággal kell alkalmazni. A napirend minták arra jók, hogy támpontot adjanak, hogy milyen tevékenységet mi kövessen, illetve adnak némi fogódzkodót, hogy mire mennyi időt kell szánni, de nem szabad ezeket szigorúan venni és a benne leírt percekhez ragaszkodni.

Ne stresszelj azon, ha éppen elhúzódik az egyik etetés vagy éppen kicsivel többet vagytok a játszótéren. Az a fontos, hogy amennyire tudod, próbáld magatokat a napirendhez tartani.

Azt viszont igyekezz betartani, hogy az egyes tevékenységek ne mosódjanak össze, vagyis például ha étkezés van, akkor közben ne játsszon a baba, mert nehéz lesz neki az egyes tevékenységek közötti határvonalat megtalálni.

Fotó: www.shutterstock.com