Babablog

CTG-vizsgálat: módszerek és eredmények

A CTG-vizsgálat megfigyeli a baba pulzusszámát és a méhösszehúzódásokat a szülés megindulása előtt. Mikor végzik el a tesztet, és mire számíthatunk értékeléskor?

A modern orvosi technológia lehetővé teszi, hogy átfogóan ellenőrizhessük a baba fejlődését a terhesség alatt. Az ultrahang mellett a CTG is a magzat egészségügyi kontrolljára szolgáló vizsgálatok sorába tartozik a terhesgondozás egyik utolsó lépéseként. Mi és hogyan történik a felmérés során? Milyen eszközöket használnak közben? Olvasd tovább cikkünket, hogy megtudd, miért van szükség erre a vizsgálatra!

Mit jelent a CTG-vizsgálat?

A kardiotokográfia vagy CTG egy, a magzati szívfrekvenciát és a méhösszehúzódásokat monitorozó kötelező szűrővizsgálat, amelyet többnyire a terhesség harmadik trimeszterében végeznek el a baba állapotának ellenőrzésére. A folyamat teljesen fájdalommentes és non-invazív.

A vizsgálat során orvosod megfigyeli a baba szívverését, amikor nyugalmi állapotban illetve amikor mozgásban van. Ahogyan a te szíved is gyorsabban ver aktivitás közben, úgy a kisbabád szívritmusának is emelkednie kell mocorgás vagy rúgkapálás közben.

A CTG-vizsgálat a baba fejlődését monitorozza.

Nyugalmi állapotban a baba szívverése percenként 120 és 160 közötti értéket mutat, ami a mozgás hatására megnövekszik. A magzat szívverésének felgyorsulása bizonyítja, hogy a kicsi elegendő oxigént kap-e a méhlepényből. A vizsgálat azt is feltérképezi, hogy gyermeked szívfrekvenciáját hogyan befolyásolják az összehúzódásaid.

Mikor végzik a CTG-vizsgálatot?

A CTG-vizsgálat többnyire a terhesség 36. hetének betöltésétől kezdődően heti rendszerességgel esedékes a terminus napjáig. Normál terhesség esetén az utolsó időszakban hetente kerül sor az ellenőrzésre, de bizonyos esetekben ennél gyakrabban is monitorozhatják a babát. Szükséges lehet a vizsgálat, ha

  • túlhordtad a babát;
  • szövődményekkel jár a várandósságod, különösen, ha több babát vársz;
  • komplikációk léptek fel egy korábbi terhességed során;
  • úgy tűnik, hogy a magzat a szokásosnál kevesebbet mozog;
  • bizonyos egészségügyi problémák esetén, például magas vérnyomásnál, cukorbetegségnél vagy szívbetegségnél;
  • és alacsony magzatvízszintnél.

Vizsgálati módszerek

A CTG teljesen biztonságos a baba és az anya számára is. A vizsgálat előtt megmérik a vérnyomásodat, majd két érzékelőt helyeznek a hasadra, amelyeket egy puha övvel rögzítenek. Az egyik a baba szívverését, a másik pedig az összehúzódásokat méri: a szívműködést az ultrahangos doppler fej küldi tovább a CTG-gépbe, amely két görbén ábrázolja a kért adatokat. A vizsgálat hozzávetőlegesen 20 percig tart ülő vagy féloldalt fekvő pozícióban.

Terheléses CTG-vizsgálatok

Terheléses CTG-vizsgálatok során a méh és a méhlepény vérkeringése kismértékben visszaesik fizikai terhelés következtében, ami lehet torna, guggolás, szobakerékpár, lépcsőzés, esetleg méhösszehúzó oxitocin terhelés, vagy az emlő stimulációjára kialakuló méhösszehúzódás (emlő stimulációs teszt). Amennyiben a lepényi keringés nem rendelkezik tartalékokkal, a CTG kóros elváltozásokat mutat. Mára ezt a vizsgálattípust kiváltotta az ultrahangos keringésvizsgálat, a flowmetria.

A CTG eredmény értelmezése

A CTG-vizsgálat háromféle eredményt mutathat:

  • Reaktív: A baba szívritmusa minden egyes magzatmozgás után a várt mértékben megemelkedik.
  • Suspect, vagyis gyanús: Nincs egyértelmű jele a kóros folyamatoknak, de eltérések mutatkoznak meg a görbén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a magzat egyszerűen csak alszik, nem aktív, így a vizsgálatot meg kell ismételni egy kis idő múlva.
  • Nem reaktív: A baba szívfrekvenciája nem emelkedik a mozgások után. A görbe kóros értékeket mutat (pl. a tartós szívfrekvencia 120/perc alatti), ami oxigénhiányra utalhat. 

Az NST-vizsgálat teljesen stresszmentes eljárást takar.

Miben különbözik a NST és a CTG-vizsgálat?

Az NST-vizsgálat egy nyugalmi állapotban végzett CTG, ahol a magzat mozgásait a kismama egy nyomógomb segítségével jelzi a készüléknek. Az NST a ‘nonstress test’ kifejezés rövidítése, ami stresszmentes vizsgálatnak fordítható, azaz a felmérés semmiféle kárt nem okoz a babának. A kivizsgálást végző szakemberek nem használnak gyógyszereket, hogy mozgásra késztessék a magzatot, de néhány „trükköt” azért érdemes bevetni, hogy kicsit aktivizáljuk a gyermeket. A teszt előtt mindig ajánlatos enni valamit, de akár egy kis édes ital is megteszi, ami mozgásra ösztönzi a kisbabádat.

Fotó: www.shutterstock.com