Babablog

Cumisüveg sterilizálás – így fertőtleníts profin!

A cumisüveg sterilizálása nagyon fontos, hogy megóvd a babád a kórokozóktól. Hogy kell csinálni és milyen lehetőségek vannak? Segítünk a választásban!

A kisbabák immunrendszerere születés után még nagyon fejletlen, emiatt fontos odafigyelni, hogy megvédjük őket a kórokozóktól. Éppen ezért az etetéshez használatos eszközök, például a mellszívó, cumisüveg sterilizálása elengedhetetlen.

Etetés közben a baktériumok, vírusok és gombák közvetlenül a baba szervezetébe jutva súlyos fertőzéseket okozhatnak. Ezt akadályozza meg a megfelelő fertőtlenítés. De mit jelent pontosan a cumisüveg sterilizálás, és hogyan kezdj neki? Több módszert is bemutatunk, hogy könnyen kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbbet. 

cumisüveg sterilizálás

Mit jelent a cumisüveg sterilizálás? 

A steril szó azt jelenti, hogy egy adott tárgy csíramentes, azaz mikroorganizmusok semmilyen formája nem található meg rajta. Valódi sterilizálás háztartási körülmények között szinte lehetetlen, ezért valójában inkább alapos fertőtlenítésről beszélhetünk.

Míg szoptatás előtt elég a mell szappanos megmosása, vagy melltörlő kendő használata, ha a babát cumisüvegből tápláljuk, akkor kihagyhatatlan lépés a rendszeres cumisüveg sterilizálás. Ez nem egyenlő a sima mosogatással! A mosogatás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az anyatejet vagy a tápszert maradéktalanul eltávolítsuk az etetéshez szükséges eszközökről, így könnyen elszaporodhatnak a kórokozók. 

Bár a mosogatás nem maradhat el, a cumisüveg sterilizálásához más módszert is kell alkalmazni: például kifőzést, mikrohullámú sütőbe helyezhető sterilizáló edény és elektromos fertőtlenítő használatát vagy fertőtlenítő folyadékos sterilizálást.

Meddig és milyen gyakran szükséges a cumisüveg sterilizálása? 

Mivel a cumisüvegre tápszer vagy anyatej tapadhat, nagyobb esélye a kórokozók elszaporodásának. Születés után 3-4 hónapos korig minden nap érdemes elvégezni a műveletet, ezután elegendő a heti 1-2 alkalmas sterilizálás, egészen amíg a baba cumisüvegből eszik.

Milyen lehetőségek vannak a cumisüveg sterilizálására? 

Kifőzés

A cumisüveg és az etetéshez használatos egyéb eszközök sterilizálásának a hagyományos, mégis hatékony eszköze a kifőzés. A kifőzés előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy hosszadalmas, időigényes módszer. 

cumisüveg kifőzése

A kifőzéshez az alábbi eszközökre lesz szükség: 

 • Nagyobb méretű, ép zománcozású, jól záródó fedővel rendelkező edény
 • Egy nem túl sűrű szövésű textília, amibe majd bele tudod csomagolni főzés közben az etetéshez szükséges eszközöket 
 • Pár csepp citromlé vagy egy teáskanál citromsav a vízkőlerakódás megelőzéséhez
 • Egy vasalt, tiszta textília, amin majd a kifőzött tárgyak száradnak.

A kifőzéshez szükséges eszközöket na használd másra!

A kifőzés menete: 

 • A kifőzendő dolgokat lazán kötözd a textíliába! Erre azért van szükség, hogy a textília végig a víz alatt tartsa a tárgyakat, hiszen ha azok feljönnek a víz tetejére és kilógnak a vízből, akkor már nem olyan hatásos a folyamat.
 • A textíliát a tárgyakkal helyezd az edénybe, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje! 
 • A vízbe tehetsz 1 teáskanálnyi citromsavat, vagy citromlevet, ezzel tudod megelőzni a vízkőlerakódást.
 • Forrástól számítva 30 percig kell kifőzni a fertőtlenítendő eszközöket. Ennyi idő alatt elpusztulnak a baktériumok, vírusok, gombák és spórák is. 
 • Az elfőtt vizet ne pótold, mivel ezzel lehűtöd a víz hőmérsékletét, és a sterilizálás nem lesz tökéletes! 
 • Ha a 30 perc eltelt, az eszközöket tedd ki a vasalt, frissen mosott textíliára száradni! 

A mikrohullámú sterilizálók

A kifőzésnél sokkal kényelmesebb, gyorsabb és praktikusabb megoldást jelentenek a cumisüveg sterilizálására a mikrohullámú sütőben használható sterilizálók. Ezekbe a sterilizálókba csak egy kevés víz kell, aminek a gőze fertőtleníti a belehelyezett eszközöket. A sterilizálás mindössze pár perc alatt lezajlik, és ha a a sterilizálót nem nyitjuk ki, akkor a fertőtlenített dolgokat akár 24 óráig is sterilen tarthatjuk velük. 

cumisüveg sterilizálás mikrohullámú

Philips Avent mikrohullámú sterilizáló

A mikrohullámú sterilizálók előnye, hogy gyorsak és bárhova könnyedén magunkkal vihetjük őket. Áruk az elektromos sterilizálókhoz képest lényegesen alacsonyabb. A mikrohullámú sterilizálók hátránya, hogy kizárólag BPA-mentes mikrózható eszközök kerülhetnek bele. 

A mikrohullámú sterilizálóknak két fajtája van: a mikrohullámú sterilizáló zacskó és a mikrohullámú sterilizáló edény. A zacskók esetében a gyártó mindig meghatározza, hogy hány használat után szükséges lecserélni őket, az edényeknél nincs ilyen limit. 

Mire figyelj a mikrohullámú sterilizáló vásárlásánál? 

 • Mérd le a mikrohullámú sütő magasságát, szélességét és mélységét, hogy a választott eszköz biztosan beleférjen! 
 • Vedd figyelembe a fertőtleníteni kívánt eszközök méretét is, hogy elférjenek az edényben vagy zacskóban!

Az elektromos sterilizálók

Az elektromos sterilizálókkal szintén gyorsan és könnyedén sterilizálhatóak az etetéshez szükséges eszközök. Ezeknek a termékeknek rengeteg változata létezik, amelyek funkciókban, alkalmazott technológiában és természetesen ennek megfelelően árukban is eltérnek egymástól. 

A hagyományos víz alapú eszközök között léteznek olyanok, amelyhez több tárolóedény is tartozik, így mindig a fertőtlenítendő eszközökhöz legjobban illeszkedő tárolóedényt használhatod. Bizonyos modelleknél a tárolórész a mikrohullámú sterilizálókhoz hasonlóan mikrohullámú sütőbe is helyezhető, tehát többféle alkalmazásuk is lehetséges. 

cumisüveg sterilizálás elektromos

Beurer elektromos sterilizáló

Az UVC LED technológiával működő cumisüveg sterilizálók előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen anyagú eszköz sterilizálható velük, nem kell attól tartani, hogy az eszközök a forró víz vagy gőz hatására tönkremennek. Az UVC LED technológiájú sterilizálók lehetnek sterilizáló dobozok, de utazáshoz kiváló megoldás az akkumulátorról működő feltölthető sterilizáló táska is. 

sterilizálás

Mire figyelj elektromos sterilizáló vásárlásánál? 

 • Beleférnek-e az általad használt cumisüvegek?
 • Mennyi cumisüveget vagy egyéb eszközt tudsz velük egyszerre fertőtleníteni? 
 • Milyen tartozékok vannak hozzá? (Edényfogó csipeszek, mosogatógépbe helyezhető kosár, stb) 
 • Mennyi időt vesz igénybe a sterilizálás? Van-e automatikus kikapcsolás funkció? 

Sterilizáló folyadék 

A sterilizáló folyadék vízzel hígítva, kémiai úton sterilizálja a baba játékait és etetéshez szükséges eszközeit. A hatóidőt mindig a gyártó határozza meg, ennél tovább ne tartsd a cumisüveget a folyadékban!

meddig kell sterilizálni a cumisüveget

Ezeket a folyadékokat sokan szeretik és használják, de ne felejtsd el, hogy vegyszerről van szó. Emiatt koraszülött babáknál, és nagyon fiatal újszülötteknél sok gyermekorvos nem ajánlja őket. A sterilizáló folyadékkal fertőtlenített eszközöket öblítsd le forralt, de nem forró vízzel, hogy eltávolítsd az esetleges vegyszer lerakódásokat!

Mire figyelj még a cumisüveg sterilizálás során? 

A sterilizálandó eszközök zsírtalanítása

A sterilizálás nem helyettesíti a cumisüveg, mellszívó tartozékok, cumik elmosogatását. Ezt végezheted kézzel, enyhe mosogatószeres vízzel, de akár mosogatógéppel is. A mosogatógépbe a babaholmikat mindig a felső kosárra helyezd. Mindkét esetben érdemes odafigyelni, hogy bababarát mosogatószereket alkalmazz! 

Olvasd el figyelmesen, hogy a cumisüveg, mellszívó stb. mely részei sterilizálhatóak! 

Fontos tudni, hogy bizonyos alkatrészeket nem szabad sterilizálni, mert akár tönkre is mehetnek. Erről az adott eszközök használati útmutatójában találsz leírás, de segítségedre lehet a sterilizálók leírása is, ahol megadják, milyen eszközök fertőtlenítése javasolt. 

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com