Babablog

Emlékgyűjtés a befőttesüvegben

Érdemes az év során összegyűjteni a szép emlékeket, és akár dunsztosüvegbe zárni.

Ennek a gyógyító, nevettető, emlékeket felidéző, beszélgetést indító, felejthetetlen egy évre szóló kalandnak a kivitelezése csak pár másodpercet követel meg a hét néhány napján. Amit viszont cserébe kapunk, az akkora ajándék, amekkorára nem is számítottam.

Elő a papírfecnivel!

Már nem emlékszem, hogy pontosan melyik oldalon olvastam, hogy érdemes az év során összegyűjteni a szép emlékeket, mégpedig olyan módon, hogy azokat egy papírfecnire dátummal felírjuk, de kizárólag pár sorban, maximum két mondatban. Szigorúan tilos hosszú, időrabló megfogalmazásokba bonyolódni. Majd a papírfecniket egy tiszta üres dunsztosüvegbe kell dobni. Nem érdemes hagyni felgyülemleni az emlékeket, hanem azon frissiben amelyik napon történt, a kirándulás, a színház, vagy a gesztenyebábuk összeeszkábálása, rögvest megírni és bedobni. Arra viszont emlékszem nagyon is jól, hogy megtetszett az ötlet, és elhatároztam, ez nem akkora időbefektetés, hogy ne férjen bele a mindennapjainkba.

emlék

Éltető pozitivizmus

Rendkívüli ereje van annak, ha nap nap után kizárólag arra koncentrálunk a család és a gyerekek szintjén, ami jó és szép volt, ami érték, ami dicséret, ami jól esett azon a napon. Egészen más gondolkodást tesz elérhetővé és mindennapivá a számunkra. Azt is mondhatnám, hogy elkezdjük jobb színben látni a világot. Sőt, ezt a szemléletmódot a gyerekeink számára is megtanítjuk ezzel a kis kalanddal.

Amikor gyógyul tőle

Lázasan feküdt a középső gyermekem az emeletes ágyról lehurcolt, földre rakott matracon. Gyenge volt, hiszen előző nap is sokat hányt. Semmivel sem tudtam jobb kedvre deríteni, vagy felvidítani. Nem akart mesét vagy éneket hallgatni, nem esett jól a simogatás sem, játszani, beszélgetni sem volt kedve, ám egyedül sem szeretett volna maradni. Biztos az én hibám, de én képtelen vagyok az ágya szélén szoborként csendben ülve figyelni, ahogy szenved. Egy fura ötlettől vezérelve felugrottam, leszaladtam a földszintre a nappaliba, és magammal vittem a szobájába az akkor már papírfecnikkel telezsúfolt kis üveget. Kíváncsian kérdezte, hogy mit is fogunk most csinálni. Kiborítottam az üveg tartalmát, és lassan felolvastam neki az összes klassz dolgot, amit addig együtt csináltunk. Olyan felemelő volt újraélni a hóemberépítést, a szánkózást félig a gallyakon, avartól csúszós havon, a lepkekergetést, persze a nyaralást, és a szülinapokat, vagy a kő-hegyi kirándulást, amikor megetettük a kecskéket. De szuper jó volt az anya-lánya nap, amikor moziban voltunk, és az az egyik esti közös vacsorázás is, amikor olyan jót beszélgettünk a gyertyák lobogó fénye mellett arról, hogyan született meg éppen ő, és hogyan viselkedett az első napokban, amikor kisbaba volt. Mosolyt láttam az arcán, elkezdődött egy beszélgetés is, és örült a lelkem, hogy egy kicsit könnyebbé vált számára az az este, én úgy gondolom, gyógyult is tőle.

Az üveg a szép emlékekkel a legegyszerűbbtől, a legfenségesebbig adjon erőt a nehéz időkben, és szolgáljon örömként majd decemberben, amikor kinyitják és olvassák, újraélik az emlékeket.

Schütz Gabriella

Ez a cikk a gyógyszertárakban ingyenesen elérhető szaklap, a Baba Patika 2017. januári számában jelent meg.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com