Etetőcumi

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Etetőcumik

 

Előfordulhat, hogy a babának a már használatban lévő cumisüvegre új etetőcumit kell vásárolnod.

Mindenképpen cseréld le a régit, ha az láthatóan elhasználódott, repedezik, és akkor is, ha még bírja a gyűrődést, de a picinek már nagyobb lyukméretűre van szüksége.

Az a legjobb, ha higiéniai okokból és a baba biztonsága érdekében egy-két havonta akkor is lecseréled a cumit, ha szemmel láthatóan még ép.

 

A vásárlás szempontjai:

 • Figyeld a márkát és a típust: a cumisüveggel összeillő etetőcumit válassz!
 • Nézd meg azt is, hogy a baba korának és a tápszer vagy a folyadék állagának megfelelő cumit válaszd!
 • Léteznek variábilis cumik is, melyek a megfelelő állásban a híg, a közepesen sűrű és a sűrű táplálékot is átengedik.
 • Az etetőcumik formája is különbözhet, ez is fontos szempont a választásnál.
 • A legtöbb etetőcumi anyaga szilikon, de van olyan márka, amelynek etetőcumijai között megtalálható a latexból készült is. A latex puha, természetes kaucsuk, a szilikon egyfajta műanyag, keményebb, tartósabb, mint a latex, ezért a szilikonból készült etetőcumik jobban megőrzik formájukat a használat során. Érdemes kísérletezni, hogy a babád melyiket fogadja el szívesebben.

 

Típusok és tulajdonságok:

A különböző márkák között nézelődve különböző formájú etetőcumik közül választhatsz:

 • A legkedveltebb az anyamellet utánzó forma, melyet a baba szívesen elfogad.
 • Létezik a hagyományos, csepp alakú etetőcumi.
 • Az ún. dinamikus cumi folyamatosan változtatja a formáját az etetés során csakúgy, mint szoptatáskor az anya mellbimbója, ezzel aktívan edzi a nyelvfejlődésért felelős izmokat, ösztönzőleg hat a kicsi ajaktartásának helyes fejlődésére, aktív szívásra ösztönzi a csöppséget, és a szopizáshoz hasonló természetes érzetet nyújtja számára. A speciális cumin található mélyedések
 • egyben neked is segítenek, hogy helyesen tartsd az üveget etetés közben.
 • Választhatsz fogszabályozós etetőcumit. Erre azért van szükség, mert a kerek fejű (cseresznye formájú) cumi a még képlékeny szájpadot felnyomhatja (túl magas ívűvé válik), ezáltal a fogsövény, amelyre később a fogacskák „ráülnek”, deformálódhat, és a fogak állása nem lesz megfelelő (így alakulhat ki a kicsit előreálló „nyuszifog”) – ezért később fogszabályzásra lehet szükség. Ezt megelőzheted a fogszabályzós etetőcumi használatával.

 

Egyes etetőcumik egyéb speciális tulajdonsággal is rendelkezhetnek:

 • Bizonyos márkákhoz tartozó etetőcumik szuperérzékeny hasfájásmegelőző szeleppel vannak ellátva, amely szabályozza a levegőáramlást etetés közben, így kevesebb levegőt nyel a baba, ezáltal pedig csökken a hasfájás kialakulásának esélye.
 • Léteznek olyan „szoptatásbarát” etetőcumik, melyek vákuummal nyíló szeleprendszerrel vannak ellátva. Emiatt a babának ugyanúgy „dolgoznia” kell etetéskor, mint szoptatásnál, így nem ömlik a szájába a tej. Etetés közben a pici természetes ritmusban szív, nyel, lélegzik és pihen. Csak a szoptatás stabilizálódása után használd!
 • Megtalálhatod a kínálatban az olyan különlegesen kialakított szilikoncumikat, melyek kifejezetten alkalmasak nehezen szopizó babáknál, de különösen ajak- és/vagy szájpadhasadékkal született gyermekek táplálására.