Babablog

Etetőszék, amely egy életre szól

Fontos útravalót adsz gyermekednek, ha olyan légkört teremtesz, amelyben az étkezés kellemes élmény számára, amit a családdal együtt fedezhet fel.

A babák hozzátáplálását nagyjából 6 hónapos koruk környékén kezdhetjük meg, sokan ezért azon az állásponton vannak, hogy az etetőszék kiválasztása is bőven ráér ebben a korban. De mit szólnál egy olyan etetőszékhez, amelyet gyermeked akár újszülöttkortól egészen felnőttkoráig használhat? Lássuk, miért éri meg egy élethosszig használható etetőszéket választani, és milyen további szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés előtt!

Bár nem minden háztartásban vált ez a hétköznapok rutinjává, a közös étkezéseknek a családi életben rendkívül fontos szerepe van. Egy közös vacsora vagy ebéd alkalmat ad a mozgalmas napokon is megállni egy pillanatra, és egymásra figyelni. Valódi beszélgetések alakulhatnak ki, amelyek erősítik a családi egységet, baba és szülő számára egyaránt. Ha ilyenkor gyermekünket is az étkezőasztalhoz ültetjük és bevonjuk a családi eseménybe, azzal segítjük a kommunikációs készségeinek kialakulását és a kötődés elmélyülését is. Mindeközben ellesi tőlünk, hogyan kell önállóan étkezni, és ez segíti őt a tanulási folyamatban. Ne feledjük, a gyerkőcök a szülők által képviselt mintákat másolják, akár az étkezésről, akár a családi élet és szokások alakításáról van szó.

Stokke Tripp Trapp újszülöttkortól

A Stokke Tripp Trapp etetőszékével már egészen korán megteremtheted a lehetőséget, hogy a picur is a közös családi étkezések részese lehessen.

A székre szerelhető ülőkebetétből kisbabád már újszülöttkorától is remekül tudja szemlélni a körülötte zajló eseményeket. Az étkezéseken kívül is praktikus, például amikor a konyhában tevékenykedsz. Neki megnyugtató, hogy a közeledben van, neked pedig az, hogy egy percre sem kell levenni róla a szemed.

Később, amikor már magától ül, az etetőszéket eredeti funkciójának megfelelően kezdheted használni. Az ülés és a lábtámasz is állítható, akárcsak a tálca, így igazodik a gyermek növekedéséhez.

Ha már elég nagy a gyerkőc ahhoz, hogy az asztalra teríts neki, akkor egyszerűen hagyd el a tálcát, de tartsd meg a széket! Sok későbbi problémától tudod megkímélni őt, ha továbbra is odafigyelsz, hogy helyes testtartásban üljön az asztalnál.

Stokke Tripp Trapp ergonómia

Ha már eldöntötted, hogy olyan etetőszéket választasz, amely minden életkorban használható, vedd számba az egyéb fontos szempontokat is!

Ergonómiai kialakítás

A babák törzsének és gerincének megfelelő fejlődése érdekében szem előtt kell tartani a helyes testtartást evés közben is!

  • A székbe ültetni csak akkor szabad, amikor már magától is képes ülni és meg tudja tartani a testét.
  • Emellett figyelj rá, hogy az etetőszéknek legyen lábtámasza, méghozzá állítható, amin a lábak 90 fokos szögben pihennek.
  • A tálca állíthatósága szintén hasznos, itt az a megfelelő pozíció, ha a könyökét le tudja tenni rá. Ha túl magasra kell nyúlnia, megemelkedik a baba válla és a karjai is hamarabb elfáradnak.
  • Az ülés elhelyezkedése akkor ideális, ha 2-3 ujjnyira van a térdhajlat az ülőrész szélétől, a háttámlánál pedig kulcsfontosságú az ideális szög ahhoz, hogy helyesen támassza meg a kicsi derekát.

Talán nem is gondolnád, de olykor előfordul, hogy az evéssel kapcsolatos problémák hátterében is egy kényelmetlen, rosszul kiválasztott etetőszék áll.

A Stokke Tripp Trapp etetőszék a híres norvég üléstervező, Opsvik Peter szakértelmét dicséri, aki saját gyermekének szerette volna megalkotni a megfelelő ülőalkalmatosságot.

Stokke Tripp Trapp biztonságos kialakítás

Biztonság

Ne feledkezz meg róla, hogy a gyerekek nem mozdulatlanul ülnek végig vacsora közben, hanem izegnek-mozognak, ezért fontos az etetőszék stabilitása és a biztonsági öv használata! A fából készült Tripp Trapp etetőszékek nagy előnye, hogy masszív és stabil kialakításukkal gondoskodnak a balesetek elkerüléséről. Az ülőkebetét, és a pihenőkosár ötpontos biztonsági öve pedig garantálja, hogy a kis örökmozgó a székben maradjon.

Tisztíthatóság

Nem árt, ha olyan etetőszéket választasz, amit könnyedén tisztán tudsz tartani, mert az a spagetti bizony repülni fog. Ha Te is inkább a mosogatógépet preferálod, akkor válassz olyan etetőszéket, amelynél az ülőkebetét és a tálca kompatibilis vele!

+1 extra: A fenti szempontokkal ugyan nem kelhet versenyre, de ha mindezek mellett az etetőszék egy igényes kialakítású, norvég design szerint tervezett, fából készült darab, akkor tényleg megtaláltad az ideálisat, és már csak a megfelelő színt kell kiválasztanod.