Fa etetőszék, multifunkciós etetőszék

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Babaetetőszék olcsón, fából vagy műanyagból

Több etetőszék újszülött kortól használható, aminek segítségével a kicsi közöttetek lehet a családi étkezések idején, illetve később – a különböző multifunkcionális etetőszékeknek köszönhetően – ebben ülve az anyatejen kívül már mással is etetheted, vagy akár át is alakíthatod az eszközt.

A babaetetőszék kiválasztásának fő szempontjai

Vásárlás előtt ezt gondold végig...

 • Mekkora a baba? Már biztosan tud ülni? Vagy csak néhány hónapos? Esetleg újszülött? Fontos, hogy a korának megfelelő etetőszékbe ültesd bele!
 • Mekkora a helyed? Szeretnéd időnként félretenni, utazáshoz magaddal vinni? Ha igen, válassz az összecsukható etetőszékek között.
 • Szeretnél többfunkciósat? A műanyag etetőszékek között van olyan típus, amelyik hintafunkcióval is rendelkezik.
 • Nemcsak etetéshez használnád, hanem szeretnéd, ha kényelmesen pihenni vagy játszani is tudna benne a gyermek? Válassz – szintén a műanyag etetőszékek közül – olyat, aminek dönthető a háttámlája. Van olyan típus is, amelyiknél a magasság, a tálcatávolság, a háttámla és a lábtartó is állítható. Így biztosan a kívánt pozícióba kerül a csöppség.

Műanyag etetőszékek

A műanyag etetőszékek mindegyik típusa használható a már önállóan ülni tudó gyermeknek kb. 15 kg-ig, 3 éves korig, de olyat is találsz a választékban, amibe már az újszülött babát is beleteheted, vagy van dönthető háttámlás néhány hónapos kortól (amikor a kicsi megtámasztva már tud ülni).

Típusok és tulajdonságok

Dönthető etetőszék, avagy az ülőrész és a háttámla dönthetősége

 • A dönthető etetőszék újszülöttkortól használható.
 • Azokat a típusokat, amelyeknek a háttámlája nem dönthető, biztosan ülni tudó babáknak ajánljuk.
 • Találsz a kínálatban több olyan extrakényelmes típust, melynek ülése kagylós kialakítású, háttámlája dönthető; ezekbe már akkor is beleteheted a babát, amikor még nem ül biztosan. Persze a dönthető etetőszék végig nagyon fontos, amíg a kicsi használja az etetőszéket: így az evéshez fel tudod ültetni, iváshoz kicsit hátra tudod billenteni, evés utáni pihenéshez, alváshoz dönteni tudod.

Tálca

 • A különböző típusokhoz tartozó tálca méretében különbség van. Válassz olyan típust, amihez nagy tálca van! A nagyobb tálcán kényelmesen elfér minden, akár eszik, akár éppen játszik a csemete.
 • Nézd meg azt is, hogy a tálcának megfelelő-e a pereme: fontos, hogy ne csússzon le az étel, a játék.
 • Van olyan tálca, ami mosogatógépbe tehető, így egyszerűen tisztítható.
 • Több modellnél pohártartó is van a tálcán: így a pohár nagyobb biztonságban van, a kicsi számára mégis elérhető helyen.
 • Bizonyos modellek dupla tálcával rendelkeznek: ez nagyon praktikus, mert ha valami kiömlik, a felsőt könnyedén leveheted, letisztíthatod, a gyermek előtt pedig addig is ott marad a másik.
 • Szinte mindegyik típusnak levehető a tálcája, ami azért jó, mert ha már nagyobb a gyermek, akkor a családi étkezésekbe bevonva az asztalhoz tudod ültetni.
 • Az állítható tálcatávolságnak köszönhetően könnyebb az etetőszékbe betenni, onnan kivenni a gyermeket.

Állítható ülésmagasság

 • Több olyan típus van, amelyiknek állítható az ülésmagassága. Ennek a tálca levételével lesz majd jelentősége, amikor a gyermeknek már az asztalra terítesz: így a kicsit könnyedén a kívánt magasságba emelheted, a nagyobb csemete pedig az alsó pozíciót használva egyedül is ki és be tud szállni. Az állítható ülésmagassággal könnyedén megtalálható a te magasságodhoz ideális fokozat (egy hosszú etetés során nem kell a karodat a magasba emelni).

Összecsukás, tárolás

 • Majdnem mindegyik műanyag etetőszék könnyedén, pár mozdulattal lapra összecsukható (bizonyos típusoknál összecsukás előtt le kell venni a tálcát), így kis helyen elfér, akár az ajtó mögött is tárolható. Ez fontos szempont akkor is, ha gyakran utaztok, vagy ha a kistestvér érkezéséig szeretnéd hosszabb ideig tárolni.

Lábak

 • Vannak olyan gyerek etetőszékek, melyeknek 4 fix, de a legtöbbnek 2 fix és 2 keréken guruló lába van: a kerekek segítségével könnyebben össze tudod csukni.

Tisztítás

 • A gyermekek többsége eleinte nem tud még úgy enni, hogy az ételből ne jutna a ruhájukra, a földre és persze a gyerek etetőszékre is. Ezek az ételdarabkák bekerülnek az etetőszék legkisebb réseibe is, és ott bomlásnak indulnak. Ezért bizonyos időközönként le kell venni a huzatot és gondosan ki kell tisztítani. Szerencsére ez egyszerű művelet: minden babaetetőszék huzata levehető, és típustól függően letörölhető vagy mosható.

Biztonság

 • A legtöbb műanyag etetőszék 5 pontos biztonsági övvel van ellátva, a dönthető típusok közül viszont kivétel nélkül mindegyik. Minden típusnál extrabiztonságot nyújt a lecsúszásgátló rúd vagy heveder (nem tud a gyermek kicsúszni az etetőszékből a tálca alatt).

Egyedi vagy különleges modellek

 • Létezik olyan babaetetőszék, amelyikbe már az újszülött babát is beleteheted.
 • Találsz a kínálatban olyan típust is, amelyben evés után pihenhet a baba: a hintafunkciót nagyon szeretik a kicsik. Amíg ő ringatózik, te nyugodtan befejezheted az étkezést, vagy nap közben is bármikor beleteheted a csöppséget.
 • Van olyan műanyag etetőszék, amely kisasztallá és székké alakítható.

Praktikus kiegészítők

 • Bármelyik műanyag etetőszékbe beletehető a nyári huzat: jól szellőzik, így a baba nem izzad bele a székbe.
 • Tehetsz szőnyeget alá, így megvédheted a padlót a lehulló ételdarabkáktól.
 • A fejlesztőtálca elszórakoztatja a kicsit, és játék közben még tanul is.

Fa etetőszékek

A fenyőből vagy bükkből készült fa etetőszékek természetesen illeszkednek a lakás berendezéséhez.

Alapvetően kétféle közül választhatsz. 

Az egyik a multifunkcionális etetőszék, amely a klasszikus értelemben vett kisszékké és asztallá alakítható fa etetőszék típus, melyet a gyermek akár 3 éves koráig is használhat. 

A másik gyerek etetőszék a felnőtt székké alakítható. Ez a család más tagja számára is jó.

Típusok és tulajdonságok

1. Felnőtt székké alakítható típus

Együtt „nőnek” a gyermekkel, ezeket – modelltől függően – nagy teherbírásuknak (80 kg-tól 125 kg-ig) köszönhetően akár felnőttek is használhatják, így ideális bútordarabok lehetnek az étkezőben vagy az íróasztalnál, kényelmesek és jól alátámasztják a derekat. Egyéb jellemzőik:

Tálca

 • Bizonyos típusokhoz van tálca, melyet állítani lehet, így bárhol meg tudod etetni a babát, hiszen a tálcára tudsz pakolni, illetve nagyobb gyermek akár játszhat is rajta. Több típus tálcája levehető, így a kicsit az etetőszékben az asztalhoz tudod tolni.
 • Vannak olyan típusok is, melyekhez nincs tálca, így a gyermeket közvetlenül az asztalhoz ültetheted, hogy az első pillanattól bekapcsolódhasson a családi étkezésekbe.
 • Ennek a típusú fa etetőszéknek a legtöbbje csak biztosan ülni tudó babáknál használható, de van olyan is, amelyre egy hordozó formájú kiegészítőt lehet rátenni, így már az újszülött babát is beleteheted. Így akkor is a közeletekben lehet, ha éppen étkeztek.
 • Az ülés- és lábtartómagasság több fokozatban állítható, így könnyedén megtalálhatod a legideálisabbat, és elősegítheted a gyermeknél a jó testtartás kialakulását.

Praktikus kiegészítők

 • Ülőkebetét: ennek többféle típusa is van: a műanyag ülőkebetét zártabbá teszi az etetőszéket, így akár már kisebb kortól is használható, a textilváltozat használatával pedig kényelmesebb helye lesz a babának, de egyben védi is a fát, könnyen tisztítható. Mindkettő többféle színben kapható.
 • Ezek az etetőszékek egyedi kialakításuknak köszönhetően öv nélkül is biztonságosak, de kiegészítheted őket külön vásárolható biztonsági övvel.
 • Amikor a gyerekek először kezdenek ismerkedni az önálló evés tudományával, sokszor a padló bánja. Az etetőszék alá vásárolhatsz szőnyeget a lehulló ételdarabkák felfogására.
 • Néhány típushoz kapható olyan praktikus kiegészítő (pihenőszék, amit az etetőszékre lehet rögzíteni), amellyel akár újszülött kortól is használható. Így a megfelelő magasságba kerül a baba a családi asztalnál, és egész korán bekapcsolódhat a családi étkezésbe.

2. Multifunkcionális etetőszék: Klasszikus kisszékké és asztallá alakítható típus

A kisszékké vagy asztallá alakítható multifunkcionális etetőszéket használhatja a gyermek később is, amikor rajzol, fest vagy gyurmázik, sőt fejlesztőtálcát is vásárolhatsz hozzá, aminek a segítségével a kicsi megismerkedhet a színek, formák, számok és betűk világával. A már biztosan ülni tudó babának használható 15 kg-ig (kb. 3 éves korig).

Egyéb jellemzőik

 • Kis helyet foglalnak.
 • A fa etetőszékek bükkből vagy fenyőből készülnek. A különböző típusú fából készült etetőszékek tartóssága közt nincs különbség. A fenyőfa – miután a puhafa kategóriába tartozik – a külső behatásokkal szemben kevésbé ellenálló, könnyebben meglátszanak rajta a használat során keletkező esetleges sérülések.
 • Amikor a gyerekek először kezdenek ismerkedni az önálló evés tudományával, sokszor a padló bánja. Az etetőszék alá vásárolhatsz szőnyeget a lehulló ételdarabkák felfogására.

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a gyermeket az etetőszékben! Bármit leránthat, elérhet, akár elektromos vezetéket is!