Babablog

Ezek a legnépszerűbb lánynevek!

A születendő kislányodnak a lánynevek közül választhatsz klasszikusat vagy éppen különlegeset. A névválasztást jól gondold át, hogy a későbbiekben se bánd meg a döntésed!

Az ultrahangos vizsgálaton szinte ujjaidat tördelve várjátok, hogy vajon kislány vagy kisfiú lesz a család új tagja? Dobpergés, az izgalom a tetőfokára hág és érkezik a hír: Kislányotok lesz! Ebben a pillanatban sokak fejében rögtön elkezdenek forogni a fogaskerekek és a szemeid előtt pörögnek a lánynevek.

Anyakönyvezhető női nevek

A babavárás egyik legizgalmasabb része, amikor a pároddal közösen eldöntitek mi lesz a gyermek neve. A névadásnak van egy törvény által elfogadott menete, eszerint két lehetőségetek van:

 • vagy fogjátok a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott magyar női nevek listáját és választotok közülük,
 • vagy ha azok közül nem találtok nektek tetszőt, akkor elindítotok egy utónév engedélyeztetési folyamatot.

lánynevek-1

Keresztnév engedélyeztetése

Ha olyan keresztnevet szeretnél a kislányotoknak, ami nem szerepel az MTA által kiadott női keresztnevek listában, akkor megpróbálkozhatsz engedélyeztetéssel. Ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságára. Az Államtitkárság a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez juttatja el, ahol a végső döntés megszületik. A név elfogadásával kapcsolatban 30 napon belül kell döntést hozni.

Mielőtt túlságosan szárnyra kapna a fantáziád, érdemes átnézni azt a 14 alapszabályt, ami alapján a nyelvész szakemberekből álló bizottság dönt az általad kitalált névről. Ezek közül a legfontosabb alapelvek:

 • Egy gyermeknek legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő keresztnév adható.
 • Minden esetben a magyar helyesírás szabályai szerint, a köznyelvi kiejtésnek megfelelően kell írni! Így például Jennifer helyett a Dzsennifer az elfogadott írásmód.
 • Nem lehet olyan keresztneveket adni, aminél megvan az esély, hogy a gyermek a neve miatt gúnyolódás tárgya legyen!
 • A bizottság csak indokolt esetben engedélyez becézett formájú keresztnevet.

Hogyan válassz lánynevet?

Ha nem szeretnél engedélyeztetéssel bajlódni, akkor előtted áll egy több ezer utónévből álló lista. Hogyan tovább? Ha nincs már eleve egy kedvenc neved, akkor mi alapján dönts? Összeszedtük neked azokat a szempontokat, amik segítenek megtalálni a babád számára ideális nevet.

lánynevek-2

Családnév és keresztnév hangzása

Akkor jársz jó úton, ha a keresztnevet a családnevet figyelembe véve választod ki. Mégiscsak együtt alkotnak egy egységet. Elég egyszerű a szabály, amit ezzel kapcsolatban érdemes követni. Ha adott egy különleges, bonyolultnak is nevezhető családnév, akkor célszerű inkább egy egyszerűbb keresztnevet választani mellé. Ez fordítva is igaz, ha van egy klasszikus, gyakori családnév, mint például Kovács, Tóth, Szabó stb. akkor jó, ha mellé egy különlegesebb utónevet választasz.

Csengés

Nem árt, ha az adott vezetéknév és a kiválasztott keresztnév szépen cseng együtt. Ha megvan a kiszemelt jelölt, mondd ki többször a családnévvel együtt és érezni fogod, hogy jól cseng-e vagy sem. A magánhangzók nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy jó legyen a csengés. A magas és a mély magánhangzókkal jól lehet játszani. Ha úgy érzed, hogy túl komor a mély magánhangzókkal teli családnév, akkor válassz hozzá egy magas magánhangzókkal tűzdelt keresztnevet, ami sokat finomít az összhatáson.

Kezdőbetű

Az, hogy milyen betűvel kezdődjön a keresztnév a teljes név kimondása miatt fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen betű, milyet betűt követ. Egy P betűvel végződő vezetéknév után például egy S vagy Zs nehezen kimondható. Ezért sokan választják azt a megoldást, hogy ha a családnév mássalhangzóval végződik, akkor inkább egy magánhangzóval kezdődő keresztnévre esik a választásuk.

A legnépszerűbb lánynevek 2020-ban

Néhány évtizeddel ezelőtt az osztálynévsort böngészve még egészen más nevekkel lehetett találkozni: Mária, Erzsébet, Éva, Ilona, Margit. Ezek az igazán klasszikus magyar női nevek. Manapság inkább Hanna, Léna, Emma, Zoé neveket hallani, amikor a szülők a játszótéren magukhoz hívják a lányaikat. A klasszikus nevek közül egyedül az Anna és a Zsófia tartja magát. A mai napig a 10 leggyakrabban adott női utónevek között vannak.

lánynevek-3

De lássuk, hogy 2019-ben melyik tíz lánynevet adták a szülők a legszívesebben a születendő lányuknak: 

 1. Hanna
 2. Anna
 3. Zoé
 4. Luca
 5. Léna
 6. Emma
 7. Zsófia
 8. Lili
 9. Boglárka
 10. Mira

És most jöjjön egy kis visszatekintés, hogy az elmúlt 5 évben, hogyan alakult ez a TOP10-es lista.

legnépszerűbb lánynevek

A Hanna elsősége megkérdőjelezhetetlen, de nemcsak ebben az 5 évben. Már 2011 óta töretlenül tartja az első helyet a leggyakoribb női nevek között. Az Anna hasonló népszerűségnek örvend, hosszú évek óta fix a helye a leggyakrabban adott lánynevek dobogóján. És ha jól megnézed a TOP10-es listákat, nem történtek jelentős átrendeződések, talán egyedül a Jázmin név az, ami vesztett a népszerűségéből. A tavalyi évben már nem jutott be az első 10 helyre, holott 2016-ban még a harmadik helyen zárt. 

Ha nem szeretnéd, hogy a lányodnak túl gyakori neve legyen, akkor a különleges lánynevek közül is szemezgethetsz, mint például a Zorka, Nara, Linett, Mirella, Lora. Bárhogy is döntesz mindig tartsd szem előtt, hogy olyan nevet válassz, ami nemcsak egy fellángolás, hanem évekkel később is szeretni fogod!

Fotók: www.shutterstock.com